Ateities vizija: keisti profesiją bus įprasta iki septynių kartų gyvenime

  • Teksto dydis:

Vakar – virėjas, šiandien – vaizdo operatorius. Taip kardinaliai profesija dažniausiai keičiama vieną kartą per gyvenimą. Tačiau personalo atrankos specialistai sako, kad keisti darbo sritį ateityje bus normalu net iki septynių kartų per gyvenimą.

Personalo paieškos ir atrankos agentūros „Emplonet“ atstovė Adelė Meškinytė papasakojo, kaip darbdaviai reaguoja į žmones, kardinaliai pakeitusius profesiją.

– Koks yra darbdavių požiūris į darbuotojus, kurie kardinaliai iš vienos srities pereina į visiškai skirtingą? 

– Darbdaviui, kaip ir kiekvienam iš mūsų, yra svarbus rezultatas. Darbdaviui svarbu, ar virėjas atitinka kriterijus, ar sugeba gerai įvykdyti užduotis. Kita vertus, kartais tie asmenys, kurie baigė kvalifikacijos keitimo kursus, tikisi, kad rezultatus pasieks iš karto. Bet viskas taip nevyksta ir reikia kelti savo kvalifikaciją. Darbdavių požiūris į ateinantį kvalifikaciją pakeitusį specialistą priklauso ir nuo to, kokioje pozicijoje yra pats darbdavys. Jeigu specialistų trūkumas didesnis, darbdavys visai kitaip sureaguos. Gal jis neturi iš ko rinktis? Pavyzdžiui, IT sektoriuje labai trūksta aukštesnės kvalifikacijos specialistų. Iš to stygiaus darbdaviai kartais patys organizuoja kvalifikacijos kėlimo kursus savo darbuotojams, patys inicijuoja tobulėjimą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kaip darbdaviai žiūri į tokius atvejus, kai darbuotojai anksčiau užėmė aukštesnes pareigas? Pavyzdžiui, buvo vadovais, o dabar ateina grožio srityje dirbti.

– Labai priklauso ir nuo žmogaus, kuris ateina dirbti. Jeigu jis atėjęs dirbti manikiūrininku po projektų vadovo patirties, tikėsis, kad taps kokiu vyriausiuoju manikiūrininku, tai čia jau būtų keistas lūkestis iš jo pusės. Jam reiktų priimti tai, kad jis pradeda nuo pirmojo laiptelio, kaip ir priklauso visiems pradedantiesiems specialistams.

– Kaip dažnai žmonės kardinaliai keičia profesiją?

– Tokių tyrimų Lietuvoje kaip ir nebuvo atlikta. Tačiau pasaulyje įvairūs tyrimai atskleidžia, kad bent vieną kartą per gyvenimą. Tačiau yra numatyta prognozių ateičiai. Ateinanti jaunoji karta įneša naujų vėjų. Tie vėjai prognozuoja, kad  žmogus bus linkęs pakeisti savo profesiją nuo trijų iki septynių kartų. Tai tikrai nemažai.

– Kokių įdomių profesijos keitimo atvejų pastebite?

– Tų tokių įdomesnių atvejų nesu mačiusi. Kiekvienas atvejis labai individualus. Vieni išeina, nes tikisi atrasti kažką naujo, kiti pretenduoja į geriau apmokamas pozicijas. Čia galiu drąsiai teigti, kad daugiausia žmonės persikvalifikuoja į IT sektorių. Užimtumo tarnybos duomenimis, praėjusiais metais daugiau nei 80 proc. dalyvių iš jų mokymų programų buvo būtent persikvalifikuojantys į IT sektorius. 

– O be IT?

– Turim ir savo kolektyve žmogų, kuris iš IT sektoriaus atėjo į personalo paiešką ir atranką. Tai rodo, kad žmogus atėjo iš geriau apmokamos darbo pozicijos į vietą, kurios geidžia širdis.


Šiame straipsnyje: darbasprofesijaITLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
specelistu NELIKS ! liks tik GLUSAI

Anonimas

Anonimas portretas
NEBELIKS LAIKO DIRBTI....

O tai

O tai portretas
tuos kas 6 ar 8 kartus keis - labai skaudziai bauduos?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių