Suomijos bankas: Lietuvos ekonomika šiemet augs 1,5 proc. kitąmet – 3 proc.

  • Teksto dydis:

Lietuvoje veikiantis Suomijos bankas „OP Corporate Bank“ iki 3 proc. pagerino Lietuvos kitų metų ekonomikos augimo prognozę, o šių metų paliko nepakeistą – 1,5 proc., antradienį pranešė bankas.

Kovo mėnesį bankas 2025 metams prognozavo 2,5 proc. Lietuvos ekonomikos augimą.

„Lietuvos ekonomika jau atsispyrė nuo dugno ir perėjo į augimo trajektoriją – BVP šiemet auga, o kitąmet ekonomikos augimas turėtų dar paspartėti“, – pranešime sakė „OP Financial Group“ ekonomistas Joona Widgrenas (Jona Vindgrenas).

Pasak banko, Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas šiemet turėtų būti sparčiausias tarp Baltijos šalių.

Jo teigimu, augimą rodo itin aukšti Lietuvos vartotojų ir paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodikliai, atsigauti turėtų ir gamyba, pasitikėjimas ja kyla.

Be to, kainų augimas stabilizavosi ir šiemet metinės infliacijos rodiklis turėtų siekti 1,4 proc. Atsigaunant ekonomikai ir stiprėjant namų ūkių perkamajai galiai, infliacija šalyje kitais metais gali paaugti iki 2,5 proc.

Anot „OP Corporate Bank“ Lietuvos filialo vadovės Ledos Iržikevičienės, jaučiamas didėjantis verslo finansavimo poreikis po to, kai Europos Centrinis Bankas (ECB) birželio pradžioje sumažino bazines palūkanų normas 0,25 procentinio punkto.

Lietuvos ekonomika jau atsispyrė nuo dugno ir perėjo į augimo trajektoriją – BVP šiemet auga, o kitąmet ekonomikos augimas turėtų dar paspartėti.

„Įmonės laukė šio ECB sprendimo ir turi lūkesčių dėl tolesnio palūkanų mažinimo, nors palūkanų normų peržiūrėjimo tempai, tikėtina, nebus tokie spartūs, kaip tikėtasi anksčiau“, – sakė L. Iržikevičienė.

Pasak jos, transporto ir logistikos įmonės vėl perka naujus vilkikus ir krovos įrangą, investuojama į žaliosios energetikos sprendimus, pozityvūs pokyčiai galimi ir nekilnojamojo turto sektoriuje.

Banko teigimu, gyventojų perkamoji galia stiprėja, nes nominalusis darbo užmokestis vis dar auga, o sumažėjus infliacijai, didėja ir realiosios pajamos. Ekonomiką taip pat palaiko sparčiai didinamos valstybės investicijos.

L. Iržikevičienė mano, kad atsigaunant ekonomikos augimui Lietuva per artimiausią dešimtmetį gali pasivyti Suomiją.

„Skaičiuojame, kad Lietuvoje sukurtas BVP vienam gyventojui pagal perkamosios galios paritetą ir toliau vejasi Suomijos lygį“, – teigė L. Iržikevičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tokia ta aritmetika su bvp augimu

Tokia ta aritmetika su bvp augimu portretas
Na jei daug pasiskolinsime kariniams tikslams,tai ekonomika aisku augs ,bet kas iš to paprastam mokescių moketojui? Didesni mokesčiai ,mazesnė alga arba didesnės kainos ....beveik gerovė !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių