D. Kreivys: 2030-asiais elektra turėtų kainuoti 55–65 eurus už MWh

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad 2030-aisiais elektros kainos Lietuvoje turėtų svyruoti apie 55–65 eurus už megavatvalandę (MWh).

„Dėl kainos, vėlgi, tam yra diegiami balansavimo pajėgumai, lankstumas – tam, kad kaina išliktų patraukli. Kainos rėžiai, kurie planuojami apie 2030 metus, yra tarp 55 ir 65 eurų už megavatvalandę“, – trečiadienį Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje sakė D. Kreivys, komentuodamas atnaujintą Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategiją.

Tai jis atsakė į „laisvietės“ Ievos Pakarklytės klausimą, kaip augant investicijoms į infrastruktūrą keisis elektros kaina vartotojams.

Anot D. Kreivio, tikslesni JAV Nacionalinės atsinaujinančios energetikos laboratorijos (NREL) prognozuojami elektros kainų skaičiavimai turėtų būti pateikti po kelių mėnesių.

Pasak ministro, kainų stabilumą padės palaikyti ir šalyje planuojama vandenilio gamybos plėtra.

„Remiantis modeliavimais bus galima aktyviai reaguoti į galimus kainos pokyčius atitinkamai vystant atsinaujinančios energetikos projektus, taip pat lankstumo paslaugas, galima vandenilio ekonomikos raida“, – kalbėjo D. Kreivys.

Praėjusią savaitę elektros rinkos kaina Lietuvoje siekė 84 eurus už MWh. Tuo metu vidutinė kaina rinkoje praėjusiais metais sumažėjo 2,4 karto iki 94 eurų (2022 metais – 230 eurų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pamiršo

Pamiršo portretas
pridėti, kad su sąlyga- jeigu nenugrius dauguma vėjo malūnų....

Aboro liekana \\\\\.../////

Aboro liekana  \\\\\...///// portretas
Pilnai tikiu,jog 2030 metais nei tavęs "moki vagi" nei tos kainos neliks.

jo

jo portretas
galės padengti iš nugvelbtų 1600 k.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių