Ekonomistas: Lietuvoje mes gyvename pakankamai gerai

  • Teksto dydis:

Europos Centrinis Bankas (ECB) vėl kelia palūkanų normas. Ir toks kėlimas žada būti tikrai ne paskutinis šiais metais. Apie tai LNK žurnalistas kalbėjosi su ekonomistu Mariumi Dubnikovu.

– Kiek, jūsų manymu, šiemet dar kils palūkanų normos?

– Palūkanos normos turėtų padidėti ketvirčiu procentų. Metams laiko nuo 100 tūkst. eurų, tai prideda žmogui apie 250 eurų išlaidų papildomai. Reikia pastebėti, kad šiais metais prognozuojami dar trys žingsniai po 0,25 proc. Ir palūkanų norma metų gale gali siekti ir 4,25 proc. 

– Tai kur ta pabaiga? Kiek dar įmanoma didinti palūkanų normas?

– Kur pabaiga? Turbūt reikėtų žiūrėti už Atlanto. JAV užvakar indikavo, kad padidinus paskutinį kartą po 0,25 proc., t. y. pakėlus palūkanas iki 5,25 proc., greičiausiai bus sustota. Europa paprastai vėluoja apie šešis mėnesius. Tad galima sakyti, kad galbūt metų pabaigoje pasieksime 4,2 ar 4,5 proc. Iš tiesų tai gali būti palūkanų kėlimo pabaiga.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Koks galutinis skaičius laukia galutinėje stotelėje ir kiek ilgai išliks tokios aukštos palūkanos?

– Manau, laikysis panašiai tiek pat laiko, kiek ir JAV. Paprastai palūkanos aukštame lygyje išlieka nuo metų iki dviejų. Na, o tas skaičius bus apie 4,5 proc. Plius, minus. Tai – viršutinė riba, kuri turėtų padėti sureguliuoti infliaciją.

Galbūt metų pabaigoje pasieksime 4,2 ar 4,5 proc. Iš tiesų tai gali būti palūkanų kėlimo pabaiga.

 

– Jau dabar gyventojai skundžiasi, kad paskolų „kupra“ tik didėja. Kur ta riba, kai gyventojai nebegalės padengti savo įsipareigojimų? Ar augančios palūkanos neišaugins ir „blogų“ paskolų portfelį?

– Šiuo momentu „blogų“ paskolų yra mažai. Padeda padidėję atlyginimai. Be abejo, žmonės, kurie neteko darbo, jiems iškilo didelė problema, nes padidėjusios palūkanos skaudžiai kanda. Tikėtina, kad padidės tokių „blogų“ paskolų. Vaizdžiai kalbant, yra ir savotiškas tikslas sumažinti žmonių lūkesčius tam, kad mažėtų išlaidos ir infliacija trauktųsi. Tas gydymo procesas iš tiesų yra skausmingas. Ir jis, visų pirma, veikia nekilnojamojo turto rinką. Matome kritusią paklausą.

– Keliant palūkanas bandoma pažaboti infliaciją. Nors ji sulėtėjo, bet jis tiek auga. Ar gali taip būti, kad tas palūkanų kėlimas infliacijos jau nebeveikia? O gal, priešingai, reikėtų dar drastiškiau padidinti palūkanas?

– Jeigu drastiškai jos būtų pakeltos, turėtume tokį efektą, kaip rankinio stabdžio įtempimas, kuris staigiai sustabdytų ekonomiką ir tektų ilgai laižyti žaizdas. Tuo tarpu toks laipsniškas palūkanų normų kėlimas leidžia ECB priiminėti sprendimus stebint, kaip į viską reaguojama. Tikrai netiesa, kad į palūkanų kėlimą infliacija nereaguoja. Mes matėme infliacijos šuolį dar praėjusiais metais – judėjimą link 10 proc. Šiandien ji Europos Sąjungoje yra 7 proc. Stabdymas vyksta. Tiesiog nenorima stabdyti labai greitai, nes tai sukeltų kitas problemas, kurias reikėtų spręsti, pavyzdžiui, – gaivinti ekonomiką. Tad nuoseklus darbas duoda rezultatų. JAV – puikus pavyzdys, kur beveik iki 10 proc. šoktelėjusi infliacija jau nusileido iki 5 proc. Jiems pavyko suvaldyti situaciją.

– Ar diržų veržimasis jau prasidėjo, ar bus dar skausmingiau?

– Manau, kad Lietuvoje mes gyvename pakankamai gerai. Lėtas diržo veržimasis vyksta, bet nedrastiškai. Žmonės, kurie turi darbus, iš tikrųjų gali aptarnauti savo paskolas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip tai taip ,ale....

taip tai taip ,ale.... portretas
na tu ir dub dub dubom ...Vienas jau skelbė : nusipelnėm gyventi geriau . Ir ką - pasikėlė algą , įsivbėgėjęs užgriebė ir apsivtvėrė valstybinės žemės gabalą ...Vnž , šutvė tikrai neblogai gyvena , o visa Lietuva - ant egzistavimo balansuoja - tą mato kiekvienas.

tiesa

tiesa portretas
141, vyriausybe su savais isrinktaisiais ir sava sutve gyvena GERAI IR LABAI GERAI

na

na portretas
linksma Lietuvoj..ekonomistai sprendžia pragyvenimo lygi iš savo pajamų, dar visokie patarėjai, duomenų skaičiuotojai na nereik pamiršt Spygel kur sekėjai seka, o ji švaiposi prieš kameras nuo ryto iki vakaro...kiek lietuvos žmones gyventi mokančių skaičiuojančių, balansuojančių..viskas brangsta ypatingai maistas klausaisi Seimas sako nėra kada svarstyti šių reikalų...bet vat kaip žmogui pakelti elektros kainas ir dar kyla, svarsto, kaip žmogui įbrukti seną sugedusi prašvinkusį maistą galėtų prastumti valgymui, kaip kažkam privežusiam verslininkui prastumti pardavimui vaistinėles ...jei ne bauda ..viskas gula ant eilinio Lieutuvos žmogaus...bet ne ant ponų galvų. Gerai sakoma, kad žuvis genda nuo galvos...ne nuo uodegos. Bet visais atvejais bandoma žmogui įteikti, kad nuo uodegos...čia lietus lyja ...atsikeli ir te tau vėl naujiena...ką norėt kai Seime tokios Armonaitės kosmonautės sėdi...arba kosmonautai..buhalteriai...mokantys medikus...ko norėt
VISI KOMENTARAI 47

Galerijos

Daugiau straipsnių