ESO: Lietuvoje buitiniai vartotojai per praėjusius metus sunaudojo 28 proc. visos elektros energijos

  • Teksto dydis:

„Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) skaičiavimais, buitiniai vartotojai per 2023 metus sunaudojo 28 proc. visos elektros energijos Lietuvoje.

Todėl, anot AB „Ignitis grupė“ energetinio efektyvumo programos vadovės Astos Vaitulevičės, skatinant energetinį efektyvumą šalyje, svarbu kalbėti ne tik apie elektros energijos mažinimą įmonėse, bet ir namų ūkiuose.

„Eliminavę elektros energijos švaistymo problemas namuose, galime ne tik sutaupyti, bet ir prisidėti prie šiltnamio efektą sukeliančių dujų mažinimo. Vienas iš veiksmingų būdų tokius pokyčius užtikrinti – analizuoti elektros vartojimą sekant išmaniųjų skaitiklių duomenis. Siekdami, kad kuo daugiau gyventojų galėtų pasinaudoti tokia galimybe, ESO iki 2026 m. planuoja įdiegti išmaniuosius skaitiklius visiems gyventojams, per metus suvartojantiems daugiau nei 1 tūkst. kilovatvalandžių (kWh)“, – teigė A. Vaitulevičė.

Kaip pabrėžia įmonės „Teisingi energetikos sprendimai“ projektų vadovas Jurij Astafjev, vartotojai ne visada supranta, kokie buitiniai prietaisai sunaudoja daugiausiai elektros energijos.

Rlektros energijos suvartojimui namuose įtakos turi ne tik buityje naudojami prietaisai, bet ir apšvietimas.

 

„Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad, pavyzdžiui, efektyviai veikiančio šaldytuvo elektros suvartojimas yra minimalus. Tačiau, sekant išmaniosios apskaitos duomenis, galima pastebėti, kad nors šaldytuvo momentinis energijos suvartojimas yra mažas, nuolatinis jo veikimas ženkliai prisideda prie mėnesinės sąskaitos už elektrą“, – kalbėjo jis, pabrėždamas, kad elektros energijos suvartojimui namuose įtakos turi ne tik buityje naudojami prietaisai, bet ir apšvietimas.

Anot A. Vaitulevičės, buitiniai vartotojai gali padidinti apšvietimo efektyvumą naudodami papildomus metodus, kurie nereikalauja papildomų investicijų, tačiau duoda didelę naudą.

„Kad kuo geriau išnaudotumėte natūralią saulės šviesą, dienos metu neuždenkite langų. Taip pat nepamirškite reguliariai valyti dulkes nuo šviestuvų ir jų dalių. Vietose, kur reikia mažiau šviesos, pavyzdžiui, koridoriuje, galima naudoti mažesnio galingumo lemputės, o kiemuose ir laiptinėse vietoj paprastų lempučių – šviestuvus su judesio davikliais“, – teigė A. Vaitulevičė.

Pasak specialistės, sunaudoti mažiau energijos taip pat padės nenaudojamų prietaisų atjungimas nuo elektros lizdų. Daugelis elektronikos prietaisų ir įrenginių net ir išjungti toliau naudoja nedidelį kiekį energijos – šis reiškinys vadinamas „budėjimo režimu“. Todėl, anot ekspertės, nepalikdami įkroviklių, televizorių, kompiuterių ar virtuvės prietaisų įjungtų, gyventojai gali sumažinti bendrą elektros energijos suvartojimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Blaivus

Blaivus portretas
Birzos kaina 0,56 cnt diena, man enefit parduoda po 29,45 cnt. Bijau , kad norisi enefito bankroto kaip greiciau...

?

? portretas
tai kodel kai buitiniai vartotojai namie birzos kaina didziausia?????????????

ir visiem po elektromobili

ir visiem po elektromobili  portretas
ha ha ha idijotai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių