I. Šimonytė: svarbiausia – 2024-ųjų biudžetas, bet bus diskutuojama ir dėl NT mokesčio

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad šiuo metu svarbiausios diskusijos Seime laukia dėl 2024 metų valstybės biudžeto, bet, anot jos, bus diskutuojama ir dėl daug ginčų keliančio naujojo nekilnojamojo turto (NT) mokesčio modelio. 

„Visas laikas yra mūsų laikas. Dabar tikrai svarbiausia yra priimti ateinančių metų biudžetą ir tikrai yra ką veikti. Yra darbo. Bus laiko ir kitoms diskusijoms“, – antradienį Seime žurnalistams teigė I. Šimonytė, paklausta, koks likimas laukia naujojo NT mokesčio. 

Vyriausybės Seimui pateiktos Nekilnojamojo turto (NT) mokesčio įstatymo pataisos kelia daug ginčų tiek tarp politikų, tiek visuomenėje. Jo pateikimas Seimui yra viena sąlygų Lietuvai gauti „įšaldytus“ 26 mln. eurų iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF) fondo. 

Jei Europos Komisija teigiamai įvertins spalio pabaigoje jai pateiktą dokumentą dėl šio įstatymo, sulaikytą sumą Vyriausybė gautų kitų metų pradžioje.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė anksčiau yra sakęs, kad nauji NT mokesčio tarifai šiemet gali būti ir nenustatyti. Valdančiosios koalicijos partnerė Laisvės partija pasisako prieš šį mokestį.  

Finansų ministrė Gintarė Skaistė bei M. Lingė siūlo pagrindiniam būstui taikyti 0,05–0,5 proc. mokesčio tarifą, o aukštesnį – 0,5–4 proc. – intervalą siūloma taikyti apleistiems ir neprižiūrimiems NT objektams. Komerciniam turtui savivaldybės galėtų nustatyti 0,5–3 proc. tarifą. Opozicija tokį variantą kritikuoja.

Nauji NT mokesčio tarifai įsigaliotų nuo 2025 metų, o pirmasis mokėjimas būtų 2026 metais.

Dabar NT yra apmokestinamas progresiniu 0,5–2 proc. tarifu, tačiau tik nuo 150 tūkst. eurų vertės, o turintiesiems tris ir daugiau vaikų arba neįgalų vaiką – nuo 200 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių