Informacinis katalogas gyventojams padės apsispręsti dėl atsinaujinančiosios energijos šaltinių

Daugiabučių modernizacijos projektus Lietuvoje administruojančios Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) užsakymu buvo parengtas katalogas apie atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) priemonių pritaikymą daugiabučiuose. Šis susistemintos medžiagos leidinys gyventojams padės apsispręsti dėl šių priemonių taikymo gyvenamųjų namų modernizavimo projektuose. Iki šiol tokio leidinio, kuriame visuomenei suprantamai ir aiškiai būtų pateikta pagrindinė informacija apie AEI, nebuvo.

Vykdydamos daugiabučių renovacijos programą, valstybės institucijos nusprendė skirti paramą tiems projektams, kurie ne tik pasiekia A energinio efektyvumo klasę, bet ir pritaiko AEI priemones – saulės, vėjo elektrines ar kitas priemones. Todėl buvo nuspręsta sukurti priemonę, kuri leistų gyventojams ir daugiabučių administratoriams lengviau ir paprasčiau susipažinti su AEI, jų taikymu ir kita technine informacija.

„Kataloge pateikiama apibendrinta informacija apie AEI technologijas, kurios gali būti pritaikomos individualiuose ar daugiabučiuose namuose. Iki šiol trūko leidinio, kuris būtų skirtas ne tik mokslininkams, projektuotojams, bet ir gyventojams, – skaitydami šį leidinį, jie susipažins su galimomis technologijomis, kurios gali būti įdiegtos daugiabučiuose pastatuose“, – sakė Saulius Skrodenis, Atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimo atnaujintuose ar atnaujinamuose daugiabučiuose namuose priemonių ir techninių sprendinių katalogo rengėjas.

Daugiabučiai sunaudoja daugiausia šilumos energijos

„Daugiabučiai gyvenamieji pastatai Lietuvoje, kurie sudaro 60 proc. visų Lietuvos pastatų fondo pagal plotą, sunaudoja daugiausia, t. y. 54 proc., galutinės suvartojamos šilumos energijos. Būtent šioje srityje yra didžiausias šilumos energijos kiekio taupymo potencialas, todėl AEI priemonės, jų diegimas atnaujinamuose ar atnaujintuose daugiabučiuose šiandien ir perspektyvoje itin svarbūs. APVA iniciatyva buvo parengtas šis katalogas, siekiant gyventojus ir daugiabučių namų administratorius paskatinti taikyti AEI priemones“, – teigia Edvardas Petrauskas, Pastatų energinio taupumo departamento Projektų įgyvendinimo ir priežiūros skyriaus patarėjas.

Leidinys pasiekiamas APVA puslapyje, jame pateikiama naujausia 2023 m. informacija. Valstybės institucijų manymu, alternatyvi, atsinaujinančioji energija šiuo metu yra perspektyvi energijos gavybos sritis, kuri naudojama atnaujintuose arba atnaujinamuose daugiabučiuose. Katalogas yra recenzuotas doc. dr. Juozo Bielskaus iš Vilnius TECH. Daugiausia remtasi lietuviškais šaltiniais, taip pat užsienio šaltinių informacija. Sukurti katalogą, surinkti ir susisteminti informaciją užtruko apie devynis mėnesius.

Skirtas gyventojams paskatinti

„Leidinyje perteikiamos naujovės mokslo srityje gali būti vertinamos kaip klasikinės, kurios pasaulyje diegiamos daugelį dešimtmečių, bet pateiktos technologijos daugeliui gyventojų gali būti naujiena ir naujovė, todėl leidinys skirtas šiai visuomenės daliai. Leidinyje technologijos pateikiamos nuo šilumos transformatorių (saulės kolektorių, šilumos siurblių) iki elektros (saulės, vėjo elektrinių). Leidinyje paminėtos technologijos nenaujos, bet iki šiol sulaukia mokslininkų dėmesio. Šios technologijos nuolatos tobulinamos, plečiamos pritaikymo sritys. Galima teigti, kad pagrindinis leidinio originalumas – jis koncentruotas į daugiabučius pastatus ir skirtas gyventojams“, – sako katalogo rengėjas S. Skrodenis.

Anot leidinio sudarytojų, AEI plėtra daugiabučiuose pastatuose kol kas nesparti, bet tai gali greitai pasikeisti, nes daugiabučių finansavimo lygis priklausys ir nuo įrengtų atsinaujinančiosios energijos technologijų. Naujausiame kvietime valstybės paramai gauti jau taikomi šie reikalavimai, valstybė ateityje paramos lėšas daugiabučių modernizavimo programose skirs tik tiems projektams, kurie leis sumažinti energijos suvartojimą ir naudos AEI. Todėl tikimasi, kad kataloge pateikiama informacija gyventojams padės apsispręsti.

Daugiau informacijos apie daugiabučių modernizavimo programą ir sąlygas rasite APVA tinklalapyje: https://modernizuok.apva.lt/.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių