Kavinėse brangu – valgysime tik namie?

  • Teksto dydis:

Naujausiose kainų palyginimo portalo „Pricer.lt“ ataskaitoje teigiama, kad birželio mėnesį parduotuvėse maisto prekyba auga 6 proc. palyginus su praeitais metais. „Pricer.lt“ šį augimą sieja su faktu, kad kavinėse yra per brangu ir klientų ten tiesiog mažėja. Tačiau pabrėžiama, kad tai bloga žinia, nes prekybininkų apyvarta nekrenta ir jie nebus suinteresuoti mažinti kainų. Apie tai LNK žurnalistas kalbėjosi su „Pricer.lt“ atstovu Petru Čepkausku.

– Dažnai analizuodami maisto prekybą užmirštam, kad tai yra kalorijų verslas. Žmogus turi suvartot tuos 3000 kalorijų ir kur jis jas suvartos yra visada kainos, kokybės ir galimybių balansas. Tai tas, kad mažmeninėj prekyboj apyvarta kyla, bet jeigu kitose kalorijų verslo šakose apyvarta krenta, tai nėra taip gerai. Reiškia, žmonės migruoja iš vienos vietos į kitą. Man tai priminė 2008-2009 m., kai krizės pradžioje įvyko ta migracija, žmonės pradėjo taupyt kavinėms, restoranams ir mažmeninėj prekyboj buvo pradžia nebloga, nes atėjo žmonės, įpratę maitintis restoranuose, pirko įdomesnius produktus.

– Tai, ką jūs sakote, turbūt atliepia tai, ką kartoja kai kurie ekonomistai – kad kainos kavinėse pasiekė tokią psichologinę ribą ir žmonės tiesiog nebegali tiek išleisti, nepaisant to, turi pinigų ar ne. Jie tiesiog nesupranta, kodėl turėtų tiek sumokėti.

– Na, yra ir tai, tie psichologiniai žingsniai, euras už gėrimuką, 10 eurų už pietus. Ta prasme, 10 eurų už pietus, aš už tiek apsiperku maisto savaitei.

– O kiek kainuoja pavalgyti namuose, pasigaminti vakarienę namuose?

– Pasigaminti vakarienę namuose bus kažkur dvigubai pigiau, priklausomai, kokius produktus naudosi, kaip ir ką gaminsi.

– Čia priklausomai nuo to, žmogus gurmanas ar ne.

– Taip. Jeigu mes vasaros pradžioj šaltibarščių kainas lyginom, buvo taip, kad kavinės šaltibarščiai dvigubai brangesni negu prekybos tinklo šaltibarščių kibirėlis, bet namie pasigamint dar dvigubai pigiau negu iš prekybos centro. Tai tokie žingsniai. Aš įtariu, kad panašiai gausis ir su visais patiekalais.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Tai, ką jūs sakot, iš tikrųjų leidžia manyti, kad tai sukurs tam tikrą uždarą ratą, nes neretai kavinės perka iš parduotuvių tuos pačius produktus, kuriuos žmonės naudoja namuose ir iš jų gamina vėliau kažką.

– Taip, čia vyksta gana įdomus judėjimas. Dalis žmonių yra, kurie nemoka gamint, tai je pereis į paruoštus patiekalus prekybos tinkluose, į pusfabrikačius, kur prekybos tinklams išvis yra neblogai, nes iš šitų prekių daugiau uždirba negu iš grikių maišo. Apskritai, viskas, kas vyksta, prekybos tinklams yra gerai. Ir tai, kad nepasiturintys gavo vietoj maisto krepšelių išmokas, ir tai, kad dabar judėjimas iš viešojo maitinimo yra pas juos. Tai atsilieps tuo, kad jie nenorės mažint kainų.

Apskritai, viskas, kas vyksta, prekybos tinklams yra gerai.

– Jūs norite pasakyti, kad vienintelis faktas, kuris gali šituos prekybos gigantus priversti sumažinti kainas yra paklausa? Jeigu žmonės perka, tai kainų jie nemažins?

– Taip, o kam mažint, jeigu perka? Nebent bus kažkokie pajudėjimai su prekėmis, kurios susiję su viešuoju maitinimu ir tie kiekiai turės parsiduot per prekybos tinklus.

– Iš to, ką jūs skaičiavote, kas labiausiai pabrango per birželio mėnesį?

– Bulvės labiausiai pabrango – 93 proc. palyginus su praeitais metais. Ryžiai jau kelis mėnesius iš eilės brangsta – praktiškai 40 proc. pabrango. Dar pigiausios pomidorų sultys, bet čia po praeitų metų pomidorų derliaus. Taip pat pigiausi obuoliai brangsta 17 proc., irgi atsargos baigiasi, naujas derlius dar nepasirodė. Bet pingančių prekių yra daugiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Apuokai

Apuokai portretas
nu koks kvailys pasake ,kad butinai suvartot rek 3000 koloriju ????

ontei

ontei portretas
o eidamas pačiurkšt kelnes nusimauni ar kaip papuola?

As seniai

As seniai portretas
baruose geriu,o namie valgau. Kas cia naujo?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių