Kokios profesijos geriau nesirinkti, nes tik papildysite bedarbių gretas

  • Teksto dydis:

LNK reportaže apie specialybių tendencijas plačiau papasakojo Užimtumo tarnybos vadovė Inga Balnanosienė.

– Kokios specialybės bus paklausiausios penkerių metų perspektyvoje?

– Studentai, šiandien galvojantys apie tai, kad norėtų pasirinki perspektyvią, gerai apmokamą specialybę, turėtų pagalvoti apie inžinerinę kryptį, apie elektronikos, elektros gamybą ir pramonę, taip pat atsinaujinančius energetikos šaltinius ir jų pritaikymą įvairiose srityse. Medikai yra ir liks paklausūs rinkoje. Socialinis darbas, gal mažiau apmokamas, bet labai perspektyvus darbas. Kas turi pašaukimą, visada kviečiu atsigręžti į mūsų ateities ugdymą. Pedagogų ypatingas trūkumas regionuose. Atrasti savo vietą mažuose miesteliuose darosi vis patraukliau.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Pedagogams siūloma įgyti dvigubą specialybę. Ar ateityje tokios specialybės kaip dviguba vis labiau populiarės?

– Šiandien tam tikrų sričių specialistai turėtų pagalvoti apie šalutinę, gretutinę specialybę toje pačioje pedagogikos srityje.

– O kokių specialybių nesirinkti?

– Išnyks milijonai darbo vietų, vien dėl to, kad ateityje jas pakeis dirbtinis intelektas. Poreikis profesionalų ir gebėjimas integruoti dirbtinio intelekto veiksmus toliau liks. Specialybės neišnyks visiškai, jos modifikuosis. Juk jau dabar vis populiarėja savitarnos kasos. Dar prieš dešimtmetį nebūtume tuo patikėję.

– Kokios specialybės gauna didžiausią darbo užmokestį?

– Inžinerija, elektronika, elektromechanika, informacinės technologijos, biomedicina. Negalvokime, kad jaunesnysis programuotojas uždirbs 5 tūkst. algą, bet geras programuotojas gali uždirbti dešimtis tūkstančių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Tikiuosi, kad išnyks prasti žurnalistai.

taip

taip portretas
šį kartą su žurnalistu sutinku, dauguma jaunimo eina mokytis ten, kur įstoja, būtent, ne svajoja, bet pagal rezultatus - įstoja. Juk reikia diplomo tėvams, giminėms, kaimynams, nesvarbu, kad jis mėtysis stalčiuje, bet giminių susitikime būtinas. Taip ir išlaiko tėvai nereikalingas mokymo programas, bei dėstytojų atlyginimus.

minde

minde portretas
bekit vaikuciai is lietuveles nes cia liudna itr klaiku,
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių