- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Lietuviai yra vieni daugiausiai pasaulyje sūrio suvalgantys žmonės, prieš penkerius metus parodė tyrimas. Tuo metu buvo paskaičiuota, kad vienas lietuvis per metus suvalgo 20,1 kg sūrio. Pernai metų duomenys jau rodė, kad iškritome iš daugiausiai sūrio suvalgančių šalių dešimtuko. Tačiau įvairių rūšių sūrio suvartojimas kasmet auga, rodo „Maxima“ statistika, todėl vėl galime pasivyti daugiausiai sūrio suvalgančias šalis.
„Šiemet, palyginti su pernai metais, sūrių pardavimai paaugo 6 proc. Džiaugiamės, kad sparčiausiai auga Lietuvos ūkininkų gaminami sūriai, kuriuos parduotuvėse galite įsigyti su „Linkėjimai iš kaimo“ ženklu. Šių gaminių pardavimai per metus išaugo daugiau nei 1,5 karto“, – sako Vilma Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė.
Iš viso per pirmą šių metų pusmetį „Maxima“ pardavė bemaž 36 tūkstančių vienetų sūrių, kuriuos savo rankomis pagamino Lietuvos ūkininkai iš skirtingų šalies regionų.
Populiariausias – olandiškas sūris
Sūris nuosekliai perkamas visus metus, ryškesnis augimas būna liepą ir rugpjūtį bei spalį ir gruodį, rodo prekybos centro 2014-2018 metų statistika.
„Sūris yra universalus produktas, nepriklausomai nuo sezono. Jį galima valgyti vieną, dėti ant sumuštinių, į salotas, netgi kepti. Mūsų duomenys rodo, kad populiariausias prekybos tinkle yra olandiškas sūris, taip pat į populiariausiųjų dešimtuką įeina įvairūs fermentiniai sūriai, lydytas rūkytas sūris, sūrio lazdelės ir lietuviškas varškės sūris“, – vardija V. Drulienė.
Pasak jos, sūrių asortimentas prekybos tinkle nuolat plečiasi, nes auga poreikis – klientai keliauja, atranda naujus skonius, seka maisto mados kryptis ir nori net ir grįžę namo mėgautis atrastais skoniais.
Lietuviško varškės sūrio konkurentas
Vienas iš tokių sūrių keliautojų – Kipre gimęs pusiau kietas „Halloumi“ sūris (liet. halumis). Gaminant šį sūrį pienas pašildomas ir pridedama šliužo fermento. Atvėsus, varškė ir išrūgos natūraliai atsiskiria. Varškė paliekama sutvirtėti, po to supilama į pirmines išrūgas su trupučiu druskos ir laikoma sūryme, kad sūris ilgiau išsilaikytų.
„Halumis, kaip ir lietuviškas saldaus pieno varškės sūris, puikiai tinka kepti oraitėje ar grilyje. Atvėsus orams, tai gali būti karštas priedas prie salotų, daržovių troškiniams bei grūdų patiekalams ir vis grūdo makaronams gardinti bei padaryti sotesniais“, – sako dietistė Vaida Kurpienė.
Ji pataria gaminant su šiuo sūriu druskos į patiekalus daugiau nedėti, nes halumyje druskos yra 3 gramai /100 gramų produkto. Dėl didesnio druskos ir riebalų kiekio vidutinė porcija turėtų būti iki 80 g suaugusiam asmeniui, rečiau reikėtų valgyti sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis.
„Kepti rekomenduojama be papildomų riebalų, tą lengvai padarysite gamindami elektriniame grilyje ar orkaitėje. Beje, halumis turi daug visaverčių baltymų net 19-23 gramus 100-to gramų sūrio porcijoje. Tokie baltymai statybinė mūsų organizmo medžiaga, be to, suteikianti sotumo jausmą ilgam laikui. Taip pat šis sūris turi daug kalcio 500 mg/ 100 g, kai per parą reikėtų nuo 1000 iki 1500 mg, priklausomai nuo amžiaus“, – teigia V. Kurpienė.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Vyriausybė spręs, ar įpareigoti bankus teikti paskolas ir su fiksuotomis palūkanomis
Vyriausybė penktadienį spręs, ar įpareigoti finansų įstaigas vartotojams suteikti realią galimybę pasirinkti kredito palūkanų normos rūšį ir gauti paskolas tiek su kintamomis, tiek su tam tikrą laikotarpį fiksuotomis palūkanomis. ...
-
Apeliacinis teismas įpareigojo „Tele2“ peradresuoti „Bitei“ skambučius numeriu 1501
Apeliaciniam teismui nusprendus, kad telekomunikacijų bendrovė „Tele2“ turi peradresuoti skambučius numeriu 1501 į „Bitės“ aptarnavimo centrą, pastarosios atstovas spaudai Jaunius Špakauskas džiaugiasi teisine pergal...
-
EIMIN: nuo naujų darbo vietų iki maisto nešvaistymo iniciatyvos
Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Neringa Morozaitė-Rasmussen lankėsi Klaipėdoje, kur susitiko su Klaipėdos mokslo ir technologijų parke (KMTP) įsikūrusių inovatyvių įmonių „Omega 365 Lithuania“, „Industrinės sistemos ir in...
-
VMVT sustabdė nelegalią pašarų gamybą ir prekybą
Praėjusią savaitę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai nustatė ir sustabdė nelegaliai vykdytą ūkininko veiklą – pašaro gamybą ir prekybą. ...
-
Verslas Seimo pirmininkės prašo inicijuoti Nacionalinio susitarimo dėl gynybos peržiūrą4
Politikus didinti išlaidas gynybai iki 4 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP) raginantis verslas teigia Seimo pirmininkei perdavęs prašymą tarp partijų inicijuoti Nacionalinio susitarimo dėl gynybos peržiūros procesą. Anot Lietuvos ver...
-
Dalis kauniečių liko be elektros6
Dalis kauniečių priversti laukti, kada Energijos skirstymo operatorius (ESO) pašalins gedimus ir bus atnaujintas elektros tiekimas. ...
-
Premjerė: diskusija dėl bankų solidarumo įnašo pratęsimo nėra pasibaigusi6
Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad diskusija dėl kitąmet baigsiančio galioti laikinojo bankų solidarumo įnašo pratęsimo nėra baigta, dėl to konsultuojamasi su Lietuvos banku. ...
-
„Via Lietuva“: pradedami tvarkyti trys blogos būklės tiltai Kauno, Rokiškio ir Joniškio rajonuose2
Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ toliau tęsia valstybinės reikšmės keliuose esančių tiltų ir viadukų tvarkymo darbus. Artimiausiu metu bus pradėti tiltų per Bytvaną (Kauno raj.), Vyžuoną (Rokiškio raj.) ir Voverkį (Joni&sc...
-
Pradedama registracija šventinei prekybai prie pagrindinės šalies Kalėdų eglės1
Festivalio „Kalėdos sostinėje 2024“ organizatoriai kviečia prekybininkus teikti paraiškas prekybai šių metų Vilniaus Kalėdų miestelyje prie eglės Katedros aikštėje. ...
-
LEA: Lietuvoje nuo kovo vidurio pirmąkart sumažėjo degalų kainos1
Praėjusią savaitę vidutinės degalų kainos Lietuvoje mažėjo: benzinas atpigo 0,6 proc., o dyzelinas – 1,4 procento. Pastarąjį kartą tiek benzino, tiek dyzelino vidutinės kainos buvo sumažėjusios kovo viduryje. ...