LEA vadovė: elektrą gaminti iš atsinaujinančių šaltinių yra bene perpus pigiau negu iš dujų

Iš atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) generuojama elektra yra maždaug perpus pigesnė nei gaminama iš dujų ir kainuoja apie 40 proc. mažiau nei pagaminta iš anglies, teigia paramą AEI įrenginiams skiriančios Lietuvos energetikos agentūros (LEA) vadovė Agnė Bagočiūtė.

„Atsinaujinančių energijos išteklių technologijos per pastarąjį dešimtmetį yra labai išvystytos. Tokiuose įrenginiuose pagaminta elektros energija yra maždaug apie 50 proc. pigesnė nei dujiniuose įrenginiuose pagaminta energija ir apie 40 proc. negu anglies įrenginiuose pagaminta energija“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo A. Bagočiūtė.

Anot jos, per pastaruosius penkerius metus elektrą gaminančių vartotojų skaičius Lietuvoje išaugo 15 kartų, o bendra generacija artėja prie 1,6 GW (gigavatų) ribos. Šį augimą, pasak LEA vadovės, lyginti galima būtų su gyventojų skaičiaus skirtumu atitinkamai Rietavo ir Šiaulių miestuose.

„Mes labai dažnai kalbame apie kainas, bet kartais užmirštame pagalvoti ir apie sveikatą, nes tai yra mažiau taršūs (elektros gamybos šaltiniai – ELTA)“, – pažymėjo A. Bagočiūtė.

Pasak jos, prie atsinaujinančių išteklių plėtros prisidėjo ir valstybės parama, kurios dalį skiria LEA.

Aktyviausiai į paramą pretenduoja gyventojai, norintys įsirengti efektyvesnius biokuro katilus ir elektromobilių įkrovimo stoteles. Šios namuose įrengtos stotelės, pasak ekspertės, gyventojams gali padėti sutaupyti transporto išlaidų.

 

„Šiuo metu į mūsų agentūrą (...) gali kreiptis tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys įsirengti privačias elektromobilių įkrovimo stoteles. Taip pat gali kreiptis dėl finansavimo saulės elektrinėms sausumoje įsirengti“, – akcentavo A. Bagočiūtė.

Pasak jos, agentūra tikisi pakartotinai skelbti kvietimą elektros kaupimo įrenginiams – praėjusį kartą paraiškų visai kaupikliams numatytai paramos sumai gauti pateikta per vieną mėnesį.

„Gyventojai gali kreiptis paramos, norėdami pasikeisti taršius, iškastinį kurą naudojančius katilus arba senos kartos biokurą naudojančius katilus į efektyvesnius – tiek efektyvesnius penktos klasės biokuro katilus, tiek šilumos siurblius“, – pridūrė LEA vadovė.

Tiesa, anot jos, įsirengti saulės elektrines norintys gyventojai paraiškas teikti turi Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA), o LEA skiria paramą šilumos siurbliams, elektromobilių įkrovimo stotelėms.

Kaip tikina A. Bagočiūtė, aktyviausiai į paramą pretenduoja gyventojai, norintys įsirengti efektyvesnius biokuro katilus ir elektromobilių įkrovimo stoteles. Šios namuose įrengtos stotelės, pasak ekspertės, gyventojams gali padėti sutaupyti transporto išlaidų.

„Tai suteikia galimybę energetinę nepriklausomybę ir galimybę patiems pasigaminti energiją, o tuo pačiu ir būti mažiau priklausomiems nuo energetikos išteklių kainų“, – pažymėjo LEA vadovė.

Kaip ELTA skelbė anksčiau, nuo kovo pradžios iki liepos vidurio Lietuvos energetikos agentūra (LEA) gavo 742 paraiškas dėl valstybės investicinės paramos saulės elektrinių projektams sausumoje.

LEA duomenimis, bendra pateiktose paraiškose prašoma paramos suma saulės elektrinėms įsirengti siekė apie 23,85 mln. eurų. Pagal pateiktus mokėjimo prašymus buvo išmokėta apie 47,7 tūkst. eurų ir įrengta 0,15 MW (megavatų) galios saulės elektrinių.

Be to, kaip skelbiama, per 9 mėnesių valstybės skiriamų dotacijų laikotarpį į agentūrą kreipusis 510 įmonių, norinčių įsirengti privačias elektromobilių įkrovimo stoteles, LEA kvietimą netrukus žada kartoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fantastiška naujiena

Fantastiška naujiena portretas
elektros iš atsinaujinančių išteklių gamyba kainuoja dvigubai pigiau, bet iš elektros vartotojų imama kaina - dvigubai didesnė. Kur dar taip yra pasaulyje? Energetikos agentūra gal turi panašių pavyzdžių?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių