Lietuviams pristatyta Pavija provincijos gastrokultūra

Svečių namuose „Domus Maria“ vyko asociacijos „Italijos prekybos rūmai“ kartu su „Pavija pramonės prekybos rūmais“ bei Italijos ambasada organizuojama atvirų durų diena, tęsianti asociacijos renginių ciklą, skirtą pažinčiai su Italijos gastrokultūra.

Renginio metu buvo pristatyta Šiaurės Italijos Pavija provincija su savo autentiškais maisto produktais ir vynais. Susitikimas su mažo Italijos krašto  vyndariais bei maisto produktų gamintojais sulaukė didelio Lietuvos gėrimų ir maisto atstovų susidomėjimo. Ilgametę veiklos patirtį skaičiuojantys ir kokybės principais besivadovaujantys itališko skonio žinovai pristatė šiame krašte auginamų ir gaminamų produktų skonių ypatumus, bei kartu su susidomėjusiais Lietuvos verslo atstovais aptarė tarptautinės partnerystės galimybes.

„Pavija provincija buvo suinteresuota pristatyti savo gamintojus, kadangi čia auginami ir gaminami maisto produktai ir gėrimai Lietuvoje kol kas nėra plačiai žinomi, tačiau artimi lietuviškam skoniui“, – spaudos konferencijos metu sakė  asociacijos „Italijos prekybos rūmai“ prezidentas Fulvio Cancelli, pabrėždamas realias tarptautinės partnerystės galimybes. Pavija provincijos savivaldybės atstovai papasakojo apie šio krašto išskirtinumą bei derlingose žemėse išauginamų ir pagaminamų maisto produktų ir gėrimų kokybę, kviesdami padegustuoti renginyje pristatytus autentiškus skonius.

Svečiai, atvykę į Atvirų durų dieną buvo vaišinami Pavija virtuvės profesionalų pagamintu gardžiuoju risotto, kurio skonį pabrėžė vyndarių pasiūlyti autentiški vynai. Ryžių augintojai pristatė net keletą  rūšių ryžių, iš kurių ir buvo tądien gaminamas dviejų rušių garsusis Šiaurės Italijos ryžių patiekalas. Temperamentingi itališko skonio puoselėtojai stebino ir vaišino vynais, kartu pasakodami gilias, ilgametes vyndarystės tradicijas. Net 7 Pavija provincijos vyno žinovai atstovavo savo kraštą. Didelio susidomėjimo sulaukė kavos gamintojas, pristatęs unikalaus skonio espresso kavą, puikiai derėjusią kartu su tradiciniais sviesto sausainėliais.

Visą dieną renginio svečiai turėjo galimybę domėtis itališka kultūra, išbandyti maisto ir vynų skonius, pasisemti žinių apie Pavija krašte puoselėjamas maisto ir gėrimų tradicijas, gamybos technologijas. Renginį savo dalyvavimu pagerbė Italijos ambasadorius Lietuvoje H.E. Dr. Renato Maria Ricci, kuris aktyviai palaiko gražią Italijos prekybos rūmų iniciatyvą.

„Mes esame patenkinti tuo, kad surengėme šį susitikimą. Iš renginio svečių, atstovaujančių Lietuvos maisto ir gėrimų rinką, susidomėjimo ir nuotaikų, galima spręsti, jog pažintis su Pavija gastrokultūra buvo įdomi ir, tikėtina, jog abipusiai naudinga“, – renginio pabaigoje kalbėjo asociacijos prezidentas F. Cancelli.

Pavija krašto žemės garsėja savo derlingumu ir yra puiki vieta plėtoti žemės ūkį. Čia gausu kalnų ir kalvų, kur auga vynmedžiai, driekiasi ganyklos, plyti ryžių laukai, teka upės. Šiame krašte gaminama daugiau nei 50 išskirtinio vyno ir maisto produktų, pažymėtų saugomos ir garantuotos kokybės ženklu.

Ryžiai. Šioje provincijoje yra išauginama daugiausiai ryžių Europoje – Pavijos apskrityje driekiasi maždaug 80 000 hektarų ryžių laukų, veiklą vykdo 1700 įmonių, gaminančių 11 rūšių ryžių. Patys populiariausi – „Carnaroli“ ryžiai, iš kurių gaminamas gardusis risotto. Visai neseniai pradėti gaminti juodieji pilno grūdo ryžiai „Otello“, daugybė gamintojų pristato aukštos kokybės ekologiškus ryžius. Vienintelėje vietoje Europoje, Pavija provincijoje kai kurie ryžių gamintojai ryžius augina sausuoju būdu.

Vynai. Vynuogininkystės sektoriuje Pavijos provincija yra trečioji pagal dydį po Chianti ir Asti regionų. Tai vynuogės Pinot nero karalystė. Čia driekiasi didžiausi Italijoje šios tarptautine pripažintos rūšies vynuogynai, užimantys 3000 hektarų žemės plotų. Vynų asortimente karaliauja iš vynuogės Pinot nero spausti vynai. Būtent ši vynuogių rūšis išgarsino tiek Burgundijos, tiek Šampanės regionus. Vyninės Montini, atstovaujančios ekologišką vyndarystę, kiekviename vyno butelyje slypi rūpestingas darbas, atsakomybė ir ilgalaikė žemdirbių šeimos patirtis. Augindama vynuoges ir gamindama vyną, įmonė stengiasi tausoti gyvąją aplinką ir prisidėti prie gamtos išsaugojimo.

Mėsos produktai. Pavijos provincija didžiuojasi vietiniuose ūkiuose gaminamomis Salame dešromis. Šviežios kiaulienos Salame di Varzi, gardinta raudonuoju vynu bei česnaku – yra unikalus mėsos produktas, nes tai vienintelė dešra Italijoje, kurios sudėtyje yra česnako. Plačiai žinoma ir iš žąsienos gaminama dešra – Salame D‘oca di Mortara, Mortaros miestelyje pradėta gaminti dar viduramžiais. Visas jos gamybos procesas yra griežtai kontroliuojamas - žąsys turi sverti daugiau kaip 4 kilogramus ir būti ne jaunesnės nei 5 mėnesių. Pavija kraštas turi ir daugiau produktų  iš žąsienos, kurie tapo populiarūs Italijoje. Tai vytintos žąsienos krūtinėlės bei žąsienos kumpelių užkandėlės, žąsų kepenėlių paštetas, žasies odos traškučiai.

Kiti produktai. Pavija ne mažiau didžiuojasi iš minkštųjų kviečių miltų kepama autentiška duona Miccone Pavese. Dėl išskirtinio gamybos būdo, iškeptoje duonoje nelieka drėgmės ir ją galima ilgiau išlaikyti šviežią. Jaukią Pavijos namų dvasią kuria rankų darbo makaronai, išskirtinių poskonių daržovės – saldūs ir traškūs raudonieji svogūnai, risotto ir ravioli gamyboje naudojami moliūgai, kvapnūs švelnaus skonio šparagai, populiarusis Grana Padano sūris, tradiciniai sviestiniai sausainėliai, ir žinoma, išskirtinio aromato itališka kava.

***

Italijos prekybos rūmai įsteigti 2003 metais. Tai verslininkų asociacija, vienijanti tiek Italijos, tiek Lietuvos įmones. Asociacijos tikslas – pagerinti verslo santykius tarp Lietuvos ir Italijos. Italijos prekybos rūmų teikiamos paslaugos: vertimai, rinkodara, verslo konsultacijos, galimų partnerių paieška, susitikimų, pristatymų organizavimas ir pan. Šiuo metu asociacija vienija per 43 narius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AK

AK portretas
Kaip smagu, Klaipėdoje atsirado ir tokia "Domus Maria".
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių