Lietuvos bankas už progines monetas Ukrainai surinko 100 tūkst. eurų

  • Teksto dydis:

Lietuvos bankas, pardavęs progines monetas, surinko 105,6 tūkst. eurų Ukrainai, ši suma praėjusią savaitę pervesta į šalies nacionalinio banko atidarytą specialią sąskaitą.

Kaip pirmadienį pranešė Lietuvos bankas, lėšos bus skirtos humanitarinei pagalbai nuo karo nukentėjusiems Ukrainos gyventojams.

Nuo monetos išleidimo kovo 16 dienos iš viso Lietuvos ir užsienio gyventojai bei įmonės nupirko 10 tūkst. 565 monetas. Iš viso išleista 50 tūkst. proginių monetų „Kartu su Ukraina“.

„Tai – ne pirmoji mūsų išleista moneta, skirta padėti Ukrainos žmonėms, kenčiantiems nuo karo baisumų. Dėkojame visiems, pirkusiems progines monetas. Iš viso jau surinkome ir Ukrainai pervedėme beveik pusę milijono eurų! Kviečiu ir toliau prisidėti – iki metų pabaigos siekiame surinkti ir pervesti dar kelis šimtus tūkstančių eurų. Visi palaikykime Ukrainos kovą už laisvę“, – sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Anot pranešimo, monetas daugiausia perka Lietuvos gyventojai, tačiau sulaukiama dėmesio ir iš užsienio šalių: Vokietijos, Lenkijos, Estijos, Latvijos, Prancūzijos, Italijos, Ispanijos, Belgijos, Nyderlandų, Slovakijos.

Asmens, perkančio šią kolekcinę monetą, pagalba Ukrainai – 10 eurų, bendra monetos kaina – 14,52 euro.

Proginės monetos „Kartu su Ukraina“ averse nukaldinta stilizuota saulėgrąža, kurios žiedlapiai – tarsi žmonių siluetai, susikibę rankomis, apsikabinę, saugantys vienas kitą, įkūnijantys vienybę, palaikymą, buvimo kartu stiprybę. Saulėgrąža meninėmis priemonėmis komponuojama tarsi kylanti saulė – naujos pradžios viltis, paukščiai – tai laisvė, viltis ir drąsa, tai tarsi žmonės, pakylantys virš aplinkybių, niekada nesitaikstantys su primesta valia, tai aliuzija į žmones, paaukojusius gyvybes, – išskrendančias jų sielas. 

Nacionalinės pusės  dailininkė Eglė Žemaitė, bendrosios pusės dailininkas Luc'as Luycx'as.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojeproginės monetos UkrainaiLietuvos bankas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių