Ministerija: nepratęsdami sutarčių su gaminančiais vartotojais tiekėjai elgiasi neteisėtai

  • Teksto dydis:

Nepriklausomiems elektros tiekėjams nepratęsiant elektros tiekimo sutarčių su gaminančiais vartotojais, Energetikos ministerija pareiškė, kad jie elgiasi neteisėtai ir pažeidžia Elektros energetikos įstatymą.

Ministerija dėl to kreipėsi į Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą (VERT) bei Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą.

„Šalių teisės, pareigos ir atsakomybė sutartyse privalo būti išdėstytos aiškiai ir suprantamai, nenustatant perteklinių reikalavimų, kurie ribotų vartotojų galimybę pasinaudoti teisėmis, tarp jų – teise įsirengti atsinaujinančius energijos išteklius naudojančią elektrinę bei gauti elektros tiekimo paslaugą“, – ketvirtadienį pranešime teigė Energetikos ministerija. 

Pasak energetikos ministro Dainiaus Kreivio, tiekėjų atsisakymas sudaryti sutartis su gaminančiais vartotojais ne tik pažeidžia vartotojų teises, bet ir daro žalą valstybės tikslui didinti elektros gamybą Lietuvoje. 

Jo teigimu, tokia verslo praktika prieštarauja ir nacionalinio saugumo interesams.

Pasak ministerijos, nuo 2020 metų gaminančių vartotojų skaičius išaugo beveik dešimt kartų iki daugiau nei 95 tūkst.. Bendra jų galia viršija 1 gigavatą (GW), tuo metu visų šalies saulės elektrinių galia yra 1,2 GW.

„Verslo žinios“ skelbė, jog dalis saulės elektrinių savininkų, tarp jų ir jas įsirengusios įmonės, skundžiasi, kad nepriklausomi tiekėjai nepratęsia elektros tiekimo sutarčių arba nesudaro naujų. Todėl vartotojai yra priversti naudotis bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) garantinio tiekimo paslauga, kur sukaupta elektra iš esmės nekompensuojama.

Elektros tiekėjos „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga „Verslo žinioms“ teigė, kad gaminantys vartotojai tiekėjams kelia per daug rizikų, per dideli jų gaminamos elektros balansavimo kaštai, todėl įmonė su tokiais klientais dabar nesudaro naujų sutarčių. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių