N. Mačiulis: defliaciją liepą matome dėl sezoniškumo

Liepą metinei infliacijai siekiant 0,9 proc., o per mėnesį kainoms sumažėjus 0,1 proc., „Swedbank“ ekonomistas Nerijus Mačiulis defliaciją sieja su sezoniškumu.

„Vasarą būtent šiuo metu mes matėme mėnesinę defliaciją, per mėnesį kainos šiek tiek sumažėjo, bet tai visuomet yra toks sezoniškumas dėl pigesnių vaisių, daržovių, dėl tam tikrų kitų prekių išpardavimų“, – ketvirtadienį BNS sakė N. Mačiulis.

Anot jo, šiuo metu tęsiasi tos pačios tendencijos, kurios stebėtos pastarąjį pusmetį – toliau brangsta paslaugos, tačiau nesikeičia arba mažėja daugelio prekių kainos.

„Paslaugų brangimas išlieka gana spartus, paslaugos šiuo metu yra beveik 6 proc. brangesnės nei prieš metus, bet daugelis prekių nebrangsta, yra atpigę. Pavyzdžiui, maisto produktai, drabužiai šiuo metu yra pigesni nei buvo prieš metus“, – sakė N. Mačiulis.

Ekonomisto teigimu, paslaugų brangimą lemia didėjantys atlyginimai.

„Prekių atpigimą lėmė išorinės priežastys: atpigusios žaliavos, pigesnės prekės didžiųjų pasaulio eksportuotojų tokių kaip Kinija, o paslaugų kainas toliau kelia ir kels ateityje sparčiai didėjantys atlyginimai“, – aiškino „Swedbank“ ekonomistas.

Anot jo, rudenį infliacija reikšmingai neturėtų didėti, tačiau metų pabaigoje metinė infliacija gali priartėti prie 2 proc.

„Labai tikėtina, kad infliacija rudenį nepadidės, bet vėlgi, reikia pastebėti, kad tam tikri neramumai finansų rinkose turėjo ir teigiamų šalutinių pasekmių, atpigo daug žaliavų – pramoniniai metalai, nafta – tai irgi turės šiek tiek teigiamos įtakos pristabdant infliaciją ir tikėtina, kad kuras rugpjūčio ir rugsėjo mėnesį gali būti pigesnis nei liepą ir birželį“, – sakė N. Mačiulis.

„Kita vertus, gamtinių dujų kainos pakyla į aukščiausią lygį šiemet ir vėlgi tai reiškia, kad šiek tiek pigesnės energijos tiek elektros tiek gamtinių dujų vartotojai kol kas negali tikėtis“, – svarstė ekonomistas.

Valstybės duomenų agentūra ketvirtadienį skelbė, kad liepos mėnesį Lietuvoje užfiksuota 0,9 proc. metinė infliacija. Tuo metu per mėnesį – liepą, palyginti su birželiu – kainos mažėjo 0,1 procento. Vidutinė metinė infliacija liepą siekė 1,6 proc.

Anot agentūros, mėnesio defliacijai daugiausia įtakos turėjo drabužių ir daržovių kainų sumažėjimas bei atostogų išvykų, keleivių vežimo oro transportu paslaugų, degalų ir tepalų, apgyvendinimo paslaugų kainų padidėjimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių