Nemokančių alimentų tėvų skola – įspūdinga: beveik 170 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Apie tai LNK žurnalistams plačiau papasakojo „Sodros“ atstovė Malgožata Kozič.

– Kokį vaidmenį atlieka Sodra, kai tėvai vengia mokėti alimentus savo vaikams?

– „Sodra“ moka vaiko išlaikymo išmokas. Jos skiriamos tuomet, kai vienas iš tėvų, kuriam teismo keliu yra priteistas vaiko išlaikymas, vengia savo prievolės ir nemoka to priteisto išlaikymo.

– Sodra moka tą sumą, kokią teismas priteisęs?

– Nevisiškai. Maksimali vaiko išlaikymo išmoka yra lygi 1,8 bazinės socialinės išmokos, šiai dienai tai yra 88 eurai. Gali būti, kad teismas vaikui skyręs didesnę sumą, tačiau būtent valstybės skiriama pagalba yra būtent tokio dydžio.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ar tai mėnesiui 88 eurai?

– Taip.

– Ką darote, jei tėvai vengia mokėti alimentus? Kaip susitariate su jais?

– „Sodros“ vaidmuo nėra išieškoti ar tartis dėl tų alimentų, o mokėti tas išlaidas vietoje įsiskolinusių asmenų. Jei vaikas ilgiau nei mėnesį negauna priteisto išlaikymo, tuomet vienas iš tėvų ar globėjų, kuris gyvena su vaiku, kreipiasi į antstolius dėl priverstinio išieškojimo. Turint antstolių sprendimą, galima kreiptis į „Sodrą“, kad vietoje įsiskolinusio tėvo ar motinos, gautų tam tikrą valstybės išmoką. Tai nėra kažkokia pašalpa ar valstybės išmoka, tai laikina pagalba tiems vaikams, kurie negauna alimentų. „Sodra“ iš tų tėvų, kurie nemoka, susigrąžina atgal tas išmokas.

– Ar daug tėvų vengia mokėti alimentus?

– Skolininkų skaičius ir skolos suma iš dalies paveldėta iš vaiko išlaikymo fondo nuo 2018 m. Tada „Sodra“ perėmė to fondo funkcijas. Skolininkų skaičius ir dabar, ir tada buvo panašus, apie 40 tūkst. Skolos suma šiuo metu siekia 169 mln. eurų. Tos sumos gana ryškios, didelės. Tačiau išieškojimas taip pat vyksta nustatytais terminais, nustatytais būdais ir yra efektyvus.

– Jei skolos suma mažėja, galima sakyti, kad žmonės noriau, geriau moka tuos alimentus?

Yra ir tokių, kurie piktybiškai vengia arba dirba nelegaliai.

– Priklauso nuo žmogaus. „Sodra“ geranoriškai kreipiasi į žmones, nori bendradarbiauti. Galima sudaryti sutartį dėl savo skolos mokėjimo dalimis. Svarbu nevengti kontakto ir kreiptis laiku. Yra ir tokių, kurie piktybiškai vengia arba dirba nelegaliai. Tada sudėtinga juos surasti, išieškoti, matyti tą sąskaitą, į kurią galima nukreipti mokėjimo nurodymus. Kai kurios skolos pasinaikina, kai kurios skolos prisideda. Yra ir tokių liūdnų rekordų, žmogus nemoka priteisto išlaikymo septyniolikai vaikų arba didžiausia vieno asmens skola siekia 60 tūkst. eurų. Tačiau eilinės skolos būna iki 5 tūkst. eurų.

– Jei tėvai išvyksta į užsienį, ar įmanoma tuomet kažkaip išieškoti pinigų iš jų?

– Yra mechanizmai, yra tarptautiniai reglamentai. Priklauso, į kokią šalį išvyksta. Jei tai Europos Sąjungos šalis, yra labai tiksliai nustatyti bendradarbiavimo reglamentai. Jei tai kitos šalys, tai tas kelias gali būti šiek tiek sudėtingesnis. Svarbu žinoti, į kokią šalį išvykęs skolininkas. Kadangi „Sodra“ negali kitose šalyse paskelbti paieškos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kažin

Kažin portretas
kaip gyvena daininykė iš Vilniaus kur turi 5 vaikus..? Ar buvusysis moka išlaikymą 4 vaikams... Už pirmagimį rašė, kad šokėjas nemokėjo...

Josifas

Josifas portretas
Tokie tėvai yra besmegeniai jei savo vaikų nesugeba išaugint. Nenori mokėt reikėjo galvot prieš špenpeli kišant. Senatvei kviesis TV pagalbą, kad vaikai jų nekaršina ir cyps ant viso svieto kaip yra blogai.

Prie skolos

Prie skolos portretas
susidarymo labai prisideda teismai ! Priteisia nerealias sumas... Pvz.: neužtenka iš algos 30% + atiduodamas sodrai (88 eur) kaip nepilnai mokantis išlaikymą bei dar atiduodamas antstoliams... Ir viskas vienu metu...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių