Parama daugiabučiams modernizuoti – ką turi žinoti butų savininkai?

  • Teksto dydis:

Butų savininkai, nusprendę renovuoti savo daugiabutį, gali pasinaudoti valstybės skiriama parama energinio efektyvumo didinimo priemonėms įgyvendinti. Gyventojams padengiama dalis arba visos su būsto modernizavimu susijusios išlaidos. Butų savininkams sudaromos lengvatinės sąlygos pasiskolinti.

Norint gauti valstybės paramą daugiabučio renovacijai, svarbu kad po jos būtų pasiekta ne mažesnė kaip C energinio efektyvumo klasė. Tokiems namams valstybė apmoka 30 proc. išlaidų už energinį efektyvumą didinančias priemones. Visiems gyventojams apmokamos visos daugiabučio renovacijos projekto parengimo, administravimo ir statybos techninės priežiūros vykdymo išlaidos.

Gyventojai gali pasinaudoti ir papildoma 10 proc. parama, kai daugiabutyje įrengiamas atskiras arba modernizuojamas esamas neautomatizuotas šilumos punktas, įrengiami balansiniai ventiliai ant stovų ir (ar) pertvarkoma arba pakeičiama šildymo sistema butuose ar kitose patalpose, įrengiant individualios šilumos apskaitos prietaisus ar daliklių sistemą ir (ar) termostatinius ventilius.

Nusprendusieji savo daugiabutį padaryti tvaresnį – įsidiegti atsinaujinančius energijos šaltinius – gali pasinaudoti papildoma 30 proc. parama, skirta būtent žaliosioms energinį efektyvumą didinančioms priemonėms. Atskiros lėšos yra numatytos tokioms priemonėms kaip saulės elektrinės, kolektoriai, šilumos siurbliai ir pan.

Kas renovacijos programoje gali dalyvauti nemokamai?

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės patarėjo Tomo Kavaliausko, nuo šių metų didesnė dalis gyventojų gali dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje nemokamai. Teisė į kredito, paimto daugiabučio namo renovacijai, ir palūkanų apmokėjimą tiesiogiai susieta su asmens teise į būsto šildymo išlaidų kompensaciją. Siekiant sumažinti finansinę naštą nepasiturintiems gyventojams dėl padidėjusios šilumos kainos, nuo 2022 m. pradžios sudarytos palankesnės sąlygos gauti būsto šildymo išlaidų kompensaciją – du kartus padidintas valstybės remiamų pajamų dydis, nevertinamas asmens turimas turtas.

„2022 m. pirmąjį ketvirtį vidutiniškai per mėnesį būsto šildymo išlaidų kompensacijas gavo apie 158 tūkst. gyventojų, t.y. maždaug 66 proc. daugiau nei pernai tokiu pat metu. Iš jų beveik 17 tūkst. kartu gavo 100 proc. kompensaciją už renovacijos paskolą ir palūkanas. Išlaidos šildymo kompensacijoms sudarė apie 22 mln. eurų, o būsto renovacijos paskoloms ir palūkanoms – 1,8 mln. eurų“, – teigia Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ministrės patarėjas T.Kavaliauskas.

Aplinkos projektų valdymo agentūra primena, kad norėdami išlaikyti teisę į šildymo kompensaciją ir gauti paramą būstui atnaujinti asmenys privalo dalyvauti namo atnaujinimo procese ir jam pritarti.

Pasiskolinti renovacijai – geresnės sąlygos

Butų savininkai renovacijos išlaidoms gali pasiskolinti lengvatinėmis sąlygomis, kurios užtikrina lankstų paskolos grąžinimą. Pirmus penkerius metus kredito metinė palūkanų norma neviršys 3 proc., paskolai netaikomi jokie paskolos pasirašymo, išmokėjimo ar kiti papildomi mokesčiai.

Gyventojams suteikiama galimybė paskolą ar jos dalis grąžinti anksčiau sutartyje numatyto laiko, netaikant jokių papildomų mokesčių. Butų savininkai paskolos grąžinimą ir palūkanų mokėjimą gali ir atidėti, t.y. paskolą pradėti grąžinti tik pabaigus visus rangos darbus ir gavus valstybės paramą.

Daugiau informacijos nemokama telefono linija 8 614 99 699.

Norėdami išlaikyti teisę į šildymo kompensaciją ir gauti paramą būstui atnaujinti asmenys privalo dalyvauti namo atnaujinimo procese ir jam pritarti.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių