Parlamentas pritarė „Vieno langelio prievolėms valstybei“ reformai

Antradienį Seimas priėmė Finansų ministerijos parengtą projektą „Vienas langelis prievolėms valstybei sumokėti“, kuriuo numatyta perkelti į elektroninę erdvę paskirtų baudų, priteistų sumų administravimą bei suvienodinti visų Valstybės mokesčių inspekcijos (VMI) administruojamų prievolių išieškojimo procesą.

Už pagrindinį Mokesčių administravimo įstatymo projektą priėmimo stadijoje balsavo 80, susilaikė 9, prieš nebalsavo nei vienas parlamentaras. Taip pat buvo pritarta lydintiesiems Civilinio proceso kodekso, Bausmių vykdymo kodekso, Baudžiamojo proceso kodekso ir Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimams.

„Vieno langelio principo įgyvendinimas nemokestinių priemokų išieškojimui yra svarbi galimybė vienose rankose valstybei turėti duomenis. Dabar vykdant išieškojimus iš atskirų institucijų, dažnai susiduriama su informacinių sistemų nebuvimu“, – Seimo plenarinių posėdžių salėje palaikydamas projektą kalbėjo parlamento Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

Finansų viceministrė Rūta Bilkštytė yra pažymėjusi, kad projektai parengti sprendžiant esamos nemokestinių prievolių valstybėje administravimo sistemos trūkumus.

Projektu taip pat siekta aiškiai nustatyti mokestinės nepriemokos sumokėjimo termino atidėjimo ir išdėstymo laikotarpius, atsisakyti perteklinio reikalavimo mokestinės nepriemokos sumokėjimo termino atidėjimo ir išdėstymo, mokestinės nepriemokos perėmimo tvarką nustatyti finansų ministrui.

Įgyvendinus šį, Lietuvos nacionaliniame Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonių plane numatytą investicinį projektą, VMI taptų vieninteliu prievolių valstybei administratoriumi, išvengiant funkcijų dubliavimo ir veiklą organizuojant vieno langelio principu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių