Perskaičiuojamos dirbančių pensininkų pensijos – padidėjimo sulauks iki liepos pabaigos

  • Teksto dydis:

2023 metais dirbusiems pensijų gavėjams šiemet atnaujintos pensijos pradedamos mokėti nuo kovo. Dalį gavėjų jos pasieks jau šį mėnesį, kitus – vėlesniais mėnesiais. Visos dirbančiųjų pensijų gavėjų pensijos bus perskaičiuotos iki liepos, praneša „Sodra“.

Naujausiais „Sodros“ duomenimis, šiuo metu dirba beveik 79 tūkstančiai senatvės pensijos gavėjų bei per 40 tūkstančių žmonių su negalia – netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų.

Šiems gavėjams pensijos ne tik kasmet padidėja dėl indeksavimo, bet ir papildomai perskaičiuojamos dėl to, kad padidėja jų stažas ir jie sukaupia daugiau pensijų apskaitos vienetų.

Duomenys atnaujinami automatiškai – Lietuvoje dirbantiems pensininkams nereikia kreiptis į „Sodrą“ dėl pensijų perskaičiavimo. Kiekvienam gavėjui pensija perskaičiuojama individualiai.

Įstatymai numato, kad perskaičiuotas pensijas privaloma išmokėti ne vėliau kaip iki liepos pabaigos. Atnaujintos pensijos išmokamos kartu su nepriemoka, susidariusia nuo sausio. Jei atnaujinta pensija pradedama mokėti birželį, kartu išmokama ir nepriemoka už sausio, vasario, kovo, balandžio ir gegužės mėnesius.

Ne visų gavėjų pensijos didės

„Sodra“ taip pat pažymi, kad daliai senjorų ir žmonių su negalia, kurie pernai dirbo, pensijos po atnaujinimo gali nepadidėti arba padidėti mažiau negu vidutiniškai. Taip yra dėl to, kad 2018 metais, kai senatvės pensijos buvo perskaičiuojamos, daliai gavėjų, kurių pensijos po perskaičiavimo būtų mažėjusios, pritaikyta pensijų nemažinimo taisyklė.

Įstatymai numato, kad perskaičiuotas pensijas privaloma išmokėti ne vėliau kaip iki liepos pabaigos.

 

Tokiu atveju naujinama perskaičiuotoji senatvės pensija – jeigu ir po naujinimo ji yra mažesnė, toliau mokama ankstesnio dydžio pensija.

Netekto darbingumo pensijos dėl naujinimo padidės tik tuo atveju, jei gavėjo 2023 metų pensijų socialinio draudimo įmokų suma viršija apskaičiuojant šią pensiją jau pridėtą netekto darbingumo pensijos apskaitos vienetų už 2023 metus skaičių.

Savarankiškai dirbantiems pensijos bus perskaičiuotos po deklaravimo

Taip pat pensijų gavėjai, kurie praėjusiais metais dirbo savarankiškai, pensijų atnaujinimo sulauks po to, kai deklaruos pajamas Valstybinei mokesčių inspekcijai ir sumokės įmokas „Sodrai“. Šiemet tai reikia padaryti iki gegužės 2 d.

Perskaičiuotos pensijos savarankiškai dirbantiems žmonėms bus mokamos ne vėliau kaip nuo liepos. Svarbu pastebėti, kad savarankiškai dirbantys pensijų gavėjai neprivalo mokėti socialinio draudimo įmokų, tačiau jų nemokėdami, neįgys daugiau stažo ir pensijų apskaitos vienetų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alė

Alė portretas
Kažkokie skaičiavimo ypatumai pažįstama savo laiku nedirbo nemokėjo mok spekuliavo tai jai vis dadeda prie pensijos dvigubai daugiau nei man mūsų pensijos tuoj susilygins ji juokiasi o aš jaučiuosi durniaus vietoj

O nedirbantiems

O nedirbantiems  portretas
Žadėjo 12% bet gavom tik 10,5 tiesiog kam reikia pradžiuginti ,o po to nuvilti. Beje matomai lengvas darbas jeigu pensininkai dar dirba. Dabar didžioji dalis pensininkų atsidūrė žemiau skurdo rizikos ribos. Štai tokie gyvenimai, vadinasi padidino pensijas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių