Po TVF išvadų G. Skaistė tikisi iki liepos baigti diskusijas Seime dėl mokesčių reformos

Dvi savaites Lietuvoje dirbusiai Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misijai palankiai įvertinus Vyriausybės siūlomą mokesčių pertvarką, finansų ministrė Gintarė Skaistė tikisi, kad diskusijos dėl jos bus baigtos dar šioje Seimo sesijoje.

„Taip pat buvo išreikštas palaikymas ir krypčiai, kurią diktuoja mokesčių paketas. Tai reiškia, kad Tarptautinis valiutos fondas mano, kad šis paketas atliepia ilgametes rekomendacijas ir eina sėkminga kryptimi. Tikimės šį paketą Seimui pateikti dar pavasario sesijoje ir užbaigti šias diskusijas (dėl jo pateikimo – BNS)“, – žurnalistams pirmadienį sakė G. Skaistė.

Dalis mokesčių paketo įstatymų, kurie turėtų įsigalioti nuo kitų metų sausio, turėtų būti priimti likus pusmečiui iki įsigaliojimo – tai yra iki liepos 1-osios. Finansų ministrės atstovė Hermantė Brandišauskaitė BNS sakė, jog tai priklausys nuo Seimo sprendimo.

„Kaip Seimas nuspręs, taip ir bus“, – BNS sakė ji.

Ministrės atstovė pabrėžė, kad pagal dabartinius siūlymus nemažai pataisų, įskaitant ir visuotinį nekilnojamojo turto mokestį, turėtų įsigalioti vėliau nei 2024-ųjų pradžioje.

TVF misijos vadovas Borja Gracia (Borchas Grasija) pirmadienį teigiamai įvertino Vyriausybės siūlomą mokesčių pertvarką kaip judančią nuo per didelio darbo jėgos apmokestinimo link didesnių kapitalo, turto ir aplinkos mokesčių. 

„Kalbant apie mokesčių reformą, mes sveikiname akcizų paketą, kuris ne tik padidins pajamų surinkimą, bet taip pat turi CO2 komponentą, kuris teigiamai prisidės prie žaliosios transformacijos ir padės pasiekti CO2 emisijų sumažinimo tikslus“, – pirmadienį spaudos konferencijoje teigė B. Gracia.

Pasak G. Skaistės, TVF palankiai įvertino ir kitas Vyriausybės reformas.

„Diskutuojant su Tarptautinio valiutos fondo ekspertais (...) buvo pastebėtos ir Vyriausybės vykdomos struktūrinės reformos, išreikšta parama tiek švietimo, tiek sveikatos apsaugos, tiek viešojo sektoriaus reformoms“, – teigė G. Skaistė.

„Tikimės, kad jos bus įgyvendintos sėkmingai ir praeis derinimus institucijose, tame tarpe ir Seime, kurios yra dar likusios“, – kalbėjo finansų ministrė.

Ministrės teigimu, nepaisant prastesnių rezultatų, Lietuvos darbo rinka vis dar išlieka „pakankamai stipri“.

„Tarptautinis valiutos fondas konstatuoja, kad Lietuvos ekonomika demonstruoja išskirtinį atsparumą, tame tarpe ir darbo rinka, kuri taip pat matome, kaip ir visa ekonomika, demonstruoja šiek tiek silpnėjantį rezultatą pastaruoju metu, tačiau vis dar atrodo pakankamai stipri. Tai reiškia, kad nedarbo lygis šiek tiek išaugo, tačiau vis dar yra žemame lygyje“, – teigė G. Skaistė.

B. Gracia pirmadienį prognozavo, jog Lietuvos ekonomika šiemet vidutiniškai turėtų trauktis 1,4 proc., o vidutinė metinė infliacija sieks apie 9–10 proc. Pasak jo, Lietuvos ekonomika turėtų atsigauti antroje šių metų metų pusėje kartu atsigaunant ir vartojimui.

Premjerė Ingrida Šimonytė birželio pradžioje pareiškė, kad Vyriausybė nekeis savo planų ir teiks mokesčių reformą Seimui nepaisant iniciatyvų skelbti pirmalaikius rinkimus ir atsistatydinti Ministrų kabinetui.

G. Skaistė anksčiau sakė, kad mokesčių reformai įstrigus, Briuselis sustabdytų pervedimus Lietuvai iš RRF plano, o neišmokėtų lėšų suma būtų kur kas didesnė negu dabar sulaikyti 26 mln. eurų.

Pasak G. Skaistės, lėšų „įšaldymo terminas yra nuo balandžio 28-osios plius šeši mėnesiai“. Per tą laiką, ministrės teigimu, reikia priimti kai kurių mokesčių pataisų įstatymus.

Vieną iš jų – „žaliųjų“ akcizų paketą – Seimas jau priėmė gegužę, dar liko priimti nekilnojamojo turto mokesčio pataisas. Jei šiuos įsipareigojimus Lietuva įvykdys, sulaikytą 26 mln. eurų sumą Vyriausybė gautų kitų metų pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rici

Rici portretas
VOR V ZAKONE

nujo

nujo portretas
kur išvadų tekstas? netikiu, kad tvf liepė apmokestinti smulkiausius verslus nelpaliečiant turčių.....

Pragmatiškas

Pragmatiškas portretas
Geriau didesni mokesčiai bet gražinti skolas, nedasivaryti iki greku scenario
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių