Prasidėjo pasaulinė pinigų savaitė: finansinis raštingumas padeda nepakliūti į sukčių pinkles

Kovo 18 d. prasideda Pasaulinė pinigų savaitė (Global Money Week), skirta ugdyti jaunosios kartos finansinį raštingumą, kuris padeda apsaugoti savo pinigus. Lietuvos banko Finansinio raštingumo centro inicijuotoje reprezentatyvioje visuomenės apklausoje tie 18–29 m. asmenys, kurie pasiekė minimalų skaitmeninio finansinio raštingumo lygį, nenurodė pakliuvę į sukčių pinkles.

„Sukčių išviliotų lėšų apimtis ir apgautų asmenų skaičius Lietuvoje kasmet vis dar auga. Vis tik optimizmo teikia tai, kad jauni žmonės, kurie matuojant skaitmeninio finansinio raštingumo lygį surinko bent 70 iš 100 proc., nenurodė pakliuvę į sukčių pinkles. Tai skatina dėti dar daugiau pastangų šviečiant jaunimą, nes būtent žinios, gebėjimas saugiai elgtis skaitmeninėje erdvėje ir apskritai tinkamas požiūris į pinigus gali padėti juos apsaugoti“, – sakė dr. Viktorija Dičpinigaitienė, Lietuvos banko Finansinio raštingumo centro vadovė.

Pasak jos, šiemet Pasaulinė pinigų savaitė pasitinka šūkiu „Apsaugok savo pinigus – užsitikrink ateitį“. Jos metu daug dėmesio bus skiriama jaunimo informavimui, kaip apsaugoti savo uždirbtus pinigus, supažindinimui su galimomis rizikomis finansų sektoriuje, atsakingo požiūrio į asmeninius finansus ugdymui.

„Apie tai, kokiais būdais veikia finansiniai sukčiai ir kaip juos atpažinti, pasakosime nemokamame internetiniame seminare kovo 21 d., taip pat kviesime jaunimą atlikti testą, patikrinantį žinias apie mokėjimus negrynaisiais pinigais. Kviečiame jungtis ir į daugybę kitų, su finansiniu raštingumu susijusių veiklų, kurias rengsime tiek mes, Finansinio raštingumo centras, tiek prie iniciatyvos prisijungusios įvairios mokyklos, universitetai, kolegijos, asociacijos, institucijos, organizacijos, neabejingos jaunosios kartos finansiniam švietimui“, – sakė dr. V. Dičpinigaitienė.

Pasaulinę pinigų savaitę jau dvyliktus metus iš eilės inicijuoja Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO). Lietuvoje šios iniciatyvos veiklas koordinuoja Lietuvos banko Finansinio raštingumo centras.

Daugiau apie Pasaulinę pinigų savaitę 2024 rasite čia.

Savo skaitmeninio finansinio raštingumo lygį galite pasitikrinti atlikdami šį testą.

Daugiau apie apklausą rasite čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių