Prekybos gigantams bus siuvami tramdomieji marškiniai

Seimas užsimojo apginti tiekėjus ir smulkiuosius bei vidutinius prekybininkus nuo didžiųjų prekybos centrų. Nuspręsta parengti įstatymą, kuris reglamentuotų įmonių santykius ir neleistų didiesiems diktuoti sąlygas mažesniems partneriams.

Ketvirtadienį parlamentarai priėmė nutarimą ir apsisprendė parengti mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo koncepciją.

Kaip teigiama nutarime, siekiant apginti tiekėjų ir smulkiojo bei vidutinio verslo galimybę išlikti rinkoje, tikslinga priimti įstatymą, ribojantį didžiųjų mažmeninės prekybos įmonių galimybes nesąžiningai pasinaudoti turima rinkos galia. Tikimasi, kad naujasis teisės aktas apsaugos nuo augančios rinkos koncentracijos ir užtikrins veiksmingą ir sąžiningą tiekimo ir mažmeninės prekybos įmonių konkurenciją.

Nutarimu nutarta patvirtinti Lietuvos Respublikos mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo koncepciją ir pasiūlyti Vyriausybei iki 2009 m. gegužės 1 d. parengti atitinkamo įstatymo projektą.

Būsimu įstatymu būtų nustatytas specialus įmonių santykių reglamentavimas, o tai, kaip tikimasi, užtikrins didesnį ekonominių santykių viešumą.

Kaip teigiama koncepcijoje, bendrąja prasme nesąžiningas rinkos galios panaudojimas (piktnaudžiavimas) pasireiškia tuo, kad rinkos galią turinčios mažmeninės prekybos įmonės sugeba primesti tiekėjams (gamintojams) kur kas palankesnes sau tiekimo sąlygas nei kitos smulkesnės mažmeninės prekybos įmonės ir (arba) užsitikrinti prekių tiekimus tokiomis sąlygomis, dėl kurių nepavyktų susitarti esant veiksmingai konkurencijai. Tiekėjai dažnai patiria spaudimą nustatyti mažesnes prekių kainas, jų reikalaujama nustatyti ekonomiškai nepagrįstas nuolaidas ir įvairius kitus mokėjimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių