Prezidentas – prieš PVM didinimą finansuoti gynybai, nebent atsirastų lengvata maistui

Prezidentas Gitanas Nausėda žada nepalaikyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo didinimo siekiant auginti gynybos finansavimą, nebent kartu būtų priimtas sprendimas įvesti PVM lengvatą maistui ar kitoms būtinosioms prekėms.

Taip jis kalbėjo politikams diskutuojant apie galimybę įvesti vadinamąjį gynybos mokestį, didinant kurių nors iš dabar egzistuojančių mokesčių tarifus.

Konkretūs siūlymai kol kas nėra registruoti, bet politikai svarsto, kad krašto apsaugos finansavimui auginti galėtų būti didinami, pavyzdžiui, PVM ar pelno mokesčio tarifai.

Pasak prezidento, visuomenę gali erzinti kalbos apie naujus mokesčius Seime įstrigusios mokesčių reformos kontekste.

„Tai dabar šitame kontekste kalbėti vėl apie atskirų mokesčių įvedimą, juo labiau tokių kaip, pavyzdžiui, PVM įvedimą, reiškia vėl erzinti Lietuvos gyventojus iš konteksto ištrauktais atskirais pasiūlymais, kad ir su pačiais gražiausiais ketinimais“, – LRT televizijos laidai „Dienos tema“ trečiadienį sakė šalies vadovas.

„Tai nėra gerai ir tai tikrai nepasitarnauja visuotinei ramybei ir stabilumui, ypatingai visuomenės stabilumui“, – pridūrė jis.

Pasak prezidento patarėjo Frederiko Jansono, dėl didesnio PVM mokestinė našta augtų ir sunkiausiai besiverčiantiems Lietuvos gyventojams, todėl G. Nausėda palaikytų tarifo didinimą gynybos reikmėms tik tada, jeigu tuo pačiu būtų įvesta daugiau PVM lengvatų.

„Kadangi PVM yra regresinis mokestis ir jo didinimą skaudžiausiai pajustų neturtingiausi šalies gyventojai, be papildomų sprendimų, pavyzdžiui, tokių kaip PVM lengvata maistui ar kitoms svarbiausioms prekėms, PVM didinimo gynybos tikslams prezidentas nepalaikys“, – BNS sakė F. Jansonas.

Vyriausybė kitais metais siūlo gynybai skirti 2,75 procento bendrojo vidaus produkto (BVP). Maždaug 2,52 proc. BVP sudarys stabiliai skiriamos biudžetinės lėšos, likusią sumą – laikinasis bankų solidarumo įnašas ir skolintos lėšos.

Standartinis PVM tarifas Lietuvoje siekia 21 proc., įvairioms prekėms ar paslaugoms taikomi lengvatiniai 5 ir 9 proc. tarifai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nežadu ginti šitos šaikos. Tegul ateina bet koks okupantas, blogiau nebus.

laikas

laikas  portretas
susigrazint valstybe, lencbergo isgamas uzdaryt tvartuke aptvert spygliuota viela ir paleist elektra

ekonomistas

ekonomistas portretas
Ar ne laikas ponai visiems susėsti ir išsiaiškinti ką galima daryti, ko negalima daryti ir kodėl?. O nerodyti savo patrijotiškumą ir rūpestį tauta,išmetinėti visokias nesąmones, o jau runkeliai, tai pilnom kelnėm "džiaugsmo" tik ir keikia valdančiuosius, kurie gerų pasiūlymų negirdi. Darykite kas būtina, kad ir nepopuliaru, bet žinokite,kad ir taip Jūsų neberinks. O jau ką padarysite tikrai kiti nekeis, kaip su PVM, kasos aparatais ir t.t.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių