Seimas linkęs griežtinti sankcijas atsiskaityti delsiantiems darbdaviams

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas linkęs keisti finansinių sankcijų darbdaviams, kurie dels atsiskaityti su atleistais darbuotojais, tvarką.

Komitetas trečiadienį pritarė konservatoriaus Rimanto Jono Dagio siūlymui sugriežtinti sankcijas darbdaviams, kurie delsia atsiskaityti su darbuotojais. Komitetas apsvarstė Trišalės tarybos susitarimus - ji siūlė papildyti nuo liepos turintį įsigalioti naują Darbo kodeksą.

R.J.Dagys pasiūlė naikinti nuostatą, kad ne dėl darbuotojo kaltės darbdaviui neatsiskaitant, jo privalomos mokėti netesybos negalėtų viršyti daugiau kaip trijų mėnesių atlyginimo. Komitetas pritarė R.J.Dagio pasiūlymui nustatyti neribotas netesybas - kiek mėnesių darbdavys uždelstų atsiskaityti, tokio dydžio netesybas turėtų sumokėti.

R.J.Dagys aiškino, kad netesybų klausimas aktualus tuomet, kai darbdaviai piktybiškai delsia atsiskaityti ir „tarsi iš darbuotojų pigiai pasiskolina lėšų“.

Lobistas Andrius Romanovskis mano, kad tokia našta darbdaviui neproporcingai didelė ir įspėjo, kad jeigu Seimas priims tokią pataisą, darbuotojams apsimokės vilkinti atsiskaitymą. 

„Kam jam (darbuotojui - BNS) iškart gauti tokius pinigus, jis gali nesikreipti į ginčų komisijas, nes jam neribojamos netesybos“, - komitete teigė lobistas.

Tačiau R.J.Dagys teigė, kad darbdavys - „nekvailas, žinos, kad jam augs palūkanos“, todėl nedels atsiskaityti.

Ši R.J.Dagio pataisa dėl neribotų netesybų sutampa su prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymu. Trišalėje taryboje sutarimo šiuo klausimu nebuvo.

Parlamentaro pataisa yra ne vienintelė, dėl kurios nesutarta Trišalėje taryboje, bet priimta komitete. Parlamentarai taip pat sutarė iš kodekso išbraukti leidimą darbdaviui keisti darbo pamainų grafiką išimtiniais atvejais, darbuotoją įspėjus prieš dvi dienas. Apie grafiką darbuotojams būtų pranešama prieš penkias darbo dienas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių