Seimas – prieš PVM lengvatos pratęsimą restoranams

Seimas ketvirtadienį nepriėmė svarstyti trijų Seimo opozicijos frakcijų siūlymo tęsti iki šių metų pabaigos galiojančią 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą maitinimo sektoriui.

Už tai, kad tokia Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas būtų svarstoma, balsavo 44 Seimo nariai, prieš buvo 47, o susilaikė  17. Kitu balsavimu projektą Seimas atmetė: už tai buvo 54 parlamentarai, o 51 norėjo, kad pakeitimai būtų tobulinami.

Pataisos numatė, kad restoranų, kavinių ir panašių maitinimo įstaigų paslaugoms lengvata būtų taikoma dar trejus metus – iki 2026-ųjų gruodžio pabaigos. 

Pataisą pristatydama „valstietė“ Aušrinė Norkienė teigė, kad lengvata padarė teigiamą poveikį ekonomikai: „Dalį verslų išgelbėjo nuo bankrotų, skatino juos veikti skaidriau“.  

Finansų ministrė Gintarė Skaistė tvirtino, kad iš lengvatos naudas gauna greitojo maisto restoranai, kurių pelnas dėl jos auga. Tuo metu pusė maitinimo įstaigų, anot ministrės, nėra PVM mokėtojos, todėl lengvata nepasinaudoja.

„McDonald's“, „Hesburger“ ir kiti tinkliniai greitojo maisto restoranai, picerijos ne tik nemoka PVM, bet dar jį susigrąžina iš valstybės“, –  teigė ministrė.  

„McDonald's“, „Hesburger“ ir kiti tinkliniai greitojo maisto restoranai, picerijos ne tik nemoka PVM, bet dar jį susigrąžina iš valstybės.

 

Tuo metu Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Mindaugas Lingė teigė, kad 2024 metų biudžete jau yra numatytos 170 mln. eurų pajamos, kurias tikimasi surinkti maitinimo sektoriui atstačius įprastą PVM tarifą. 

A. Norkienė siūlo stabdyti ministerijų miestelio statybą ir sutaupytas lėšas nukreipti toms reikmėms, kam pinigų pristigtų pratęsus PVP lengvatą ir į biudžetą surenkant mažiau įplaukų.  

Pataisas registravo „valstiečių“, demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ ir Mišrios Seimo narių grupės atstovai.

Seimas šį rugsėjį jau atmetė opozicijai priklausančių parlamentarų siūlymą neribotam laikui pratęsti iki šių metų pabaigos galiojančią lengvatą restoranams ir kitoms maitinimo sektoriaus įmonėms.

Tada pakeitimo autoriai sakė, kad PVM lengvata reikalinga ne tik restoranams ir kavinėms, bet ir įstaigoms, kurios tiekia maistą darželiams, mokykloms, ligoninėms.

Lengvatinis 9 proc. PVM maitinimo įstaigoms buvo pritaikytas kaip pagalba nuo koronaviruso pandemijos nukentėjusiam verslui ir turėjo galioti iki šių metų birželio, tačiau buvusio Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Mykolo Majausko siūlymu Seimas pernai nusprendė lengvatą pratęsti iki šių metų pabaigos. 

Dabar maisto produktams galioja 21 proc. PVM. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių