Seimas spręs, ar keisti MMA apskaičiavimo formulę

Ateityje Lietuvoje nustatant minimalią mėnesio algą (MMA) gali būti atsižvelgiama į daugiau kriterijų nei dabar nustatyta Darbo kodekse.

Tai galėtų būti perkamoji galia pagal pragyvenimo išlaidas, bendras darbo užmokesčio lygis, jo augimo greitis, ilgalaikis darbo našumo lygis ir pokyčiai.

Nauji kriterijai atsirastų, jeigu Seimas priimtų Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtas Darbo kodekso pataisas, kuriomis siekiama įgyvendinti ES Minimaliosios algos direktyvą. Jas parlamentarai šią savaitę po pateikimo priėmė svarstyti.

Pakeitimai numato, kad minimalų valandinį atlygį ir MMA ir toliau tvirtintų Vyriausybė, gavusi Trišalės tarybos rekomendaciją. Ji turėtų atsižvelgti į Finansų ministerijos ekonominės raidos tendencijas bei Valstybės duomenų agentūros (VDA) šalies ūkio vystymosi rodiklius. Tačiau nebūtų atsižvelgiama į VDA skelbiamas šalies ūkio vystymosi tendencijas.

Trišalė taryba rengdama rekomendaciją aptartų tokius kriterijus ir kitą informaciją, reikalingą MMA nustatyti.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Vytautas Šilinskas pripažįsta, kad nauji kriterijai didelės įtakos gali ir neturėti.  

„Realiai pokyčių ant žemės nebūtinai bus, nes kiek vertino ir mūsų (ministerijos – BNS), ir Lietuvos banko specialistai, dabartinė formulė, kuri yra sutarta tarp darbdavių ir darbuotojų, atitinka ir direktyvos reikalavimus“, – pataisas pristatydamas Seime teigė V. Šilinskas.

Pasak jo, MMA apskaičiavimo formulė numato, kad ji turėtų sudaryti 50 proc. vidutinio atlyginimo.

„Diskusijų kyla, kokio vidutinio atlyginimo – ar su šių metų priedais ir priemokomis, ar kitų metų be priedų ir priemokų“, – tvirtino jis.

Ministro teigimu, darbdaviai norėtų, kad apskaičiuojant MMA būtų įtraukiamas produktyvumo rodiklis. V. Šilinskas sako, kad jį į formulę įtraukus anksčiau, MMA Lietuvoje būtų kilusi net taip sparčiai. 

Trišalei tarybai iki šiol nesutarė, kiek MMA turėtų didėti nuo 2025 metų. Profsąjungos siūlo ją didinti 15,7 proc. iki 1070 eurų, o verslas – 10 proc. iki 1016 eurų. Galutinį sprendimą vienašališkai priims Vyriausybė.

V. Šilinskas anksčiau yra sakęs, kad MMA didėjimas bus ženklus – tarp 10 ir 15 proc. 

Lietuvos bankas siūlė alternatyvą – 2025 metais MMA didinti 10 proc. iki 1016 eurų, o 2026 metais – dar 10,5 proc. iki 1123 eurų.

Šiuo metu MMA siekia 924 eurus ir sudaro apie 45 proc. vidutinio atlyginimo. „Sodros“ duomenimis, tokį atlyginimą gauna apie 110 tūkst. žmonių arba 9 proc. visų dirbančiųjų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kai

Kai  portretas
du trecdalius uzdarbio suryja mokesciai - kelk nekeles ta MMA. Vistiek krachas. Jau 30 metu,kaip pasaulio finansu istaigos reikalauja apmokestinti kapitalo,o ne darbo pajamas,bet musu valdzios inirtingai daro priesingai! Tuo tarpu,kur nereikia - bega traukinio priekyje.

Pirmiau

Pirmiau portretas
turetu seimeriai ir kiti valdziapadarai irodyti,kaip uz tiek pragyventi,esant didziausioms ES kainoms.

bankomatu vergove

bankomatu vergove  portretas
kaip arkledante pasake : PSD yra bet jis niekaip nesusijes su gydimu ...todel siulau naikint pensijas rentas ir minimalia alga... visi kurie nores dirbt dirbs ir taip... uz taloneli pavalgymuj manufakturos valgykloje...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių