Seimo komitetas pritarė mažiausių vaiko priežiūros išmokų didinimui

Seime skinasi kelią mažiausių vaiko priežiūros, motinystės ir tėvystės išmokų didinimas nuo 276 eurų iki 368 eurų „į rankas“.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas trečiadienį pritarė tai numatančioms Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo bei Nedarbo socialinio draudimo įstatymo pataisoms, dabar dėl jų galutinai balsuos Seimas.  

Jeigu Seimas tokius pakeitimus priims, minimalios išmokos didės 92 eurais. 

Komiteto pirmininkas Justas Džiugelis sako, kad pakeitimai skatins ir daugiau vaikų susilaukti, ir derinti šeimą su darbu.

„Tai yra priemonė, leisianti šeimoms labiau balansuoti tėvystės ir motinystės pareigas su darbu, tai prisideda prie šeimų noro susilaukti vaikų“, – komitete trečiadienį teigė J. Džiugelis.

Anksčiau socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė yra sakiusi, kad šis pakeitimas aktualus apie 5 tūkst. mažas pajamas gaunančių šeimų.

Ministerijos Socialinio draudimo grupės vadovas Vaidotas Kalinauskas, be kita ko, pabrėžė, kad priėmus pataisas dabar maksimalias išmokas gaunančių asmenų nepadaugės – liks apie 3,1 tūkst. 

Tėvams, gaunantiems minimalią vaiko priežiūros išmoką, siūloma leisti dirbti iš dalies ir nemažinti jų išmokos, kai ji ir pajamos neviršija minimalios algos – dabar 840 eurų.

Pasak J. Džiugelio, dabar tokią išmoką gaunantys tėvai gali papildomai užsidirbti 6 eurus, todėl, pasak jo, siūloma, kad jie galėtų papildomai užsidirbti 546 eurus „į rankas“.

Maksimalus kompensuojamasis uždarbis būtų didinamas, jei dirbančio ir gaunančio vaiko priežiūros išmoką asmens kitos pajamos neviršija penkių VDU, arba 9435 eurų (iki mokesčių).

Be to, socialinio draudimo įmokų bazės siūloma netaikyti atskirai kiekvienoje darbovietėje gautoms pajamoms, kai kompensuojamasis uždarbis apskaičiuojamas pagal draudžiamąsias pajamas, gautas keliose darbovietėse.

Taip pat siūloma pailginti ligos išmokos mokėjimą savanoriškai besigydantiems nuo priklausomybių – nuo 28 iki 40 dienų, leisti ją gauti ne vieną, o du kartus per metus, mokėti ne tik gydantis stacionare, bet ir dienos stacionare.

Numatoma pailginti ir bendruosius ligos išmokos mokėjimo terminus: slaugantiems vaikus iki 14 metų – 21 dieną vietoj 14 dienų, slaugantiems suaugusius šeimos narius – 14 dienų vietoj 7 dienų, slaugantiems vaikus, kuriems nustatytas sunkus neįgalumo lygis, išmoką mokėti ir jei vaikai slaugomi ambulatoriškai.

Minimalių motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokų dydžių padidinimui iš „Sodros“ biudžeto antrąjį šių metų pusmetį reikėtų 1,75 mln. eurų, o 2024 metais – apie 14,27 mln. eurų: iš jų 3,5 mln. eurų šių išmokų padidinimui ir 10,77 mln. eurų pakeitimams dėl ligos išmokos.

Pakeitimai dėl tėvystės vaiko priežiūros išmokų įsigaliotų nuo šių metų liepos. Nuo kitų metų pradžios įsigaliotų nuostatos dėl minimalių ir maksimalių kompensuojamųjų uždarbių ir ligos išmokų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių