Svarstant dėl alkoholio prekybos ir prastovų išmokų Seimas daro pertrauką

Opozicijai pareikalavus Seimas antradienį padarė pertrauką poros svarbių įstatymų pataisų svarstyme ir pristatyme.

Diskusijas dėl projektų atidėti kitai savaitei paprašė „valstiečiai“. Valdantieji pagrasino neplanuotu posėdžiu antradienį vėlai vakare. 

„Susirinkome dirbti, bet klausimų nesvarstysime“, – apgailestavo posėdžiui pirmininkavęs konservatorius Paulius Saudargas.

Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma sakė, kad posėdis gali būti surengtas 21 valandą.

„Matyt, (Seimo – BNS) valdyba tai išspręs sukviesdama neeilinius Seimo posėdžius (...) Artimiausia neeilinio posėdžio galimybė yra 21 valanda“, – teigė jis.

Pertraukos „valstietis“ Aurelijus Veryga paprašė dėl grupės valdančiųjų siūlymo atlaisvinti alkoholio prekybos suvaržymus ir liberalizuoti rinką. Tam Seimas pritarė: už balsavo 26 parlamentarai, prieš – 24, o susilaikė 10. 

Tada „valstiečiai“ pasiūlė iki kito posėdžio atidėti ir Užimtumo įstatymo pataisų dėl prastovų išmokų darbdaviams ir savarankiškai dirbantiems per karantiną pateikimą. Seimas tam taip pat pritarė  už balsavo 26, prieš – 29, o susilaikė 10 Seimo narių. 

Vyriausybė Seimui teikia siūlymą prastovas darbuotojams, jei vėl būtų įvestas karantinas, mokėti  taip pat, kaip buvo nustatyta 2021 metų pradžioje – jas siūloma mokėti kas mėnesį, išmokos  siektų ne daugiau kaip 1095 eurų – 1,5 minimalaus mėnesio atlyginimo (MMA), kuris dabar yra 730 eurų.  Jei karantinas truktų savaitę, dvi, proporcingai būtų skaičiuojama ir išmoka.

Subsidijas darbdavys turėtų grąžinti, jei Darbo inspekcija nustatytų, kad jis paskelbė prastovą pažeisdamas Darbo kodeksą.

Savarankiškai dirbantiems asmenims būtų mokama fiksuota 267 eurų išmoka, jei jų veikla buvo apribota dėl pandemijos, o pajamos paskutinį mokestinį laikotarpį sumažėjo 30 proc. ar daugiau.

Taip pat Grupė Seimo narių siūlo sumažinti alkoholio pirkėjų amžiaus ribą, bet tik silpniems svaigalams – nuo 18 metų leidžiant vartoti iki 15 proc. stiprumo gėrimus, o stipresnius – nuo 20 metų, o Vyriausybė siūlo leisti jau nuo 18 metų vartoti ir turėti alkoholinius gėrimus, neatsižvelgiant į jų stiprumą.

Du Seimo komitetai siūlo nekeisti dabartinės tvarkos – apsvarstę pataisas, jie pritarė tik keliems palengvinimams. Dėl jų išvados Seimas balsuos. Taip pat balsuos ir dėl komitetų atmestų  pataisų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių