T. Povilauskas: antrąjį pusmetį Lietuvos ekonomika augs lėčiau

SEB bankui šiemet prognozuojant 2,4 proc. Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) augimą, banko ekonomistas Tadas Povilauskas sako, kad antrąją metų pusę šalies ekonomika augs lėčiau, o infliacija kitąmet didės.

„Manome, kad tokios spartos, kokia buvo pirmąjį ir antrąjį ketvirčiais, išlaikyti nepavyks“, – antradienį SEB prognozių pristatyme teigė T. Povilauskas.

Pasak jo, SEB prognozuoja, jog trečiajį ketvirtį, palyginti su antruoju, BVP augs 0,6 proc., o paskutinį metų ketvirtį, palyginti su trečiuoju, – 0,5 procento.

„Visų metų rezultatas tikrai realu, kad gali pasiekti 2,4 proc. BVP pokytį šiemet. Nominalus BVP – apie 5,6 proc.“, – teigė T. Povilauskas.

Anot jo, trečiojo ketvirčio BVP teigiamos įtakos darys geri žemės ūkio rezultatai – tikimasi apie 5–10 proc. didesnio derliaus nei pernai.

Bankas pabrėžė, kad šalies ekonomika šiemet auga „gerokai labiau, nei tikėtasi“.

„Šie metai Lietuvos ekonomikai yra ramūs. (...) Nuo gegužės nieko stipresnio ir dramatiškesnio nesulaukėme, kas yra labai gerai“, – kalbėjo T. Povilauskas.

„Nuo (...) priešpandeminio lygio atrodo vieni geriausių Europoje ar netgi pasaulyje pagal tai, kiek paaugo ekonomika“, – pridūrė jis.

Pasak ekonomisto, šiemet augo pramonės, mažmeninės prekybos, statybos apimtys, teigiamos įtakos šalies ūkiui taip pat darė Europos Centrinio Banko sprendimas sumažinti bazines palūkanų normas.

Skaičius žmonių, kurie arba dirba, arba ieško darbo, yra rekordiškai aukščiausias Lietuvoje.

 

Anot ekonomisto, šiemet mažėja darbo našumas, tačiau BVP palaiko augantis dirbančiųjų skaičius.

„BVP didėjo (...) nuo priešpandeminių laikų, bet darbo našumas (arba BVP per vieną valandą) yra mažėjantis. (...) darbo našumas mažėja, o realusis darbo užmokestis auga. Bet mūsų ekonomikai pagelbėja, kad auga dirbtų valandų skaičius, nes daugėja dirbančių asmenų“, – kalbėjo ekonomistas.

Pasak jo, darbo rinką kasmet papildo daug trečiųjų šalių darbuotojų – Užimtumo tarnybos duomenimis, per metus jų padaugėjo apie 23 tūkst.

„Netgi žiūrint, kiek žmonių darbo rinkoje, tai rodikliai labai stiprūs. Skaičius žmonių, kurie arba dirba, arba ieško darbo, yra rekordiškai aukščiausias Lietuvoje“, –  sakė T. Povilauskas.

SEB bankas antradienį pranešė padidinęs šių metų Lietuvos BVP augimo prognozę iki 2,4 proc. Gegužę bankas prognozavo, kad ekonomika šiemet augs 1,5 proc. 2025-aisiais prognozuojamas 2,6 proc., o dar po metų 2,9 proc. ekonomikos augimas.

Pramonė turėtų augti stabiliai

SEB teigimu, pernai mažėjęs 3,3 proc., šiemet šalies eksportas turėtų paaugti 0,5 proc., o 2025-aisiais šoktelti dar 4 proc.

Pasak T. Povilausko, pramonės rezultatai pirmąją metų pusę buvo geresni nei tikėtasi, o pasiteisinus prielaidoms dėl euro zonos ekonomikos augimo, gamybos apimtys turėtų išlikti stabilios. Ekonomisto teigimu, nuo dugno šiemet atsispyrė apdirbamosios gamybos, elektronikos, automobilių dalių, plastiko, chemijos produktų gamintojai, taip pat atsigavo baldų, medienos gamybos įmonės.

„Jau tikrai gerokai daugiau sektorių pramonėje, kurių gamyba didėja, o ne mažėja. Toliau nesiseka drabužių siuvimo (įmonėms – BNS), (...) sektorius turi konkurencingumo problemų dėl augančios minimalios mėnesinės algos, (...) yra pakankamai didelių įmonių, kurios nori restruktūrizacijos“, – sakė T. Povilauskas.

Be to, pasak jo, pirmasis metų pusmetis parodė, jog Lietuvos konkurencingumas nemažėja, nes eksporto vertė buvo didesnė nei importo: „Daugiau pinigų ateina nei išeina iš Lietuvos prekybos.“

 

Infliacija kitąmet didės brangstant kurui, energijai, maistui

„Galvojame, kad kitąmet energetika bus šiek tiek brangesnė, maistas taip pat bus šiek tiek brangesnis – prielaida augimo yra apie 1,5 proc. kitais metais, palyginti su šių metų nuosmukiu. Paslaugos kitąmet augs lėčiau nei šiemet (...), bet galvojame, jog paslaugų infliacija bus pagrindinis veiksnys, kuris tą infliaciją lems“, – SEB ekonomikos raidos pristatyme antradienį teigė T. Povilauskas.

Pasak ekonomisto, nuo 2025 metų sausio keliant akcizus bei įvedant CO2 dedamąją benzinas dėl to brangs apie 4 proc., dyzelinas – 9 proc.

SEB prognozėmis, šiemet vidutinė metinė infliacija sieks 1,2 proc.

„Manome, kad infliacijos dugnas lieka už nugaros, gruodį jau metinė infliacija aukštesnė nei 2 proc. Manome, kad kitąmet bus mėnesių, kai infliacija bus daugiau nei 3 procentai“, – sakė T. Povilauskas.

SEB taip pat prognozuoja, kad šiemet darbo užmokestis padidės 9,4 proc., o 2025-aisiais pakils dar 8,1 proc. Nedarbo lygis tiek šiais, tiek kitais metais turėtų išsilaikyti panašus – 7,3 proc. ir 7 proc.

Tuo metu namų ūkių vartojimas Lietuvoje šiemet augs 4,2 proc., kitais metais – 3,2 proc., skaičiuoja bankas.

„Mažėjant palūkanų normoms, vis tiek atsilaisvina pinigai sąskaitose, kurie išleidžiami ne palūkanoms, o mažmeninei prekybai, paslaugoms, kelionėms, investicijoms. Yra prielaida galvoti, kad vidaus vartojimas kitąmet augs“, – teigė T. Povilauskas.

SEB bankas antradienį pranešė padidinęs šių metų Lietuvos BVP augimo prognozę iki 2,4 proc. Gegužę bankas prognozavo, kad ekonomika šiemet augs 1,5 proc. 2025-aisiais prognozuojamas 2,6 proc., o dar po metų 2,9 proc. ekonomikos augimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių