TILS: lobistai paskelbė 2,5 karto daugiau deklaracijų

  • Teksto dydis:

Per pastaruosius pustrečių metų lobistai paskelbė 2,5 karto daugiau deklaracijų (1963) nei asmenys, patyrę lobistinę įtaką (792), rodo su korupcija kovojančios nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) atlikta apžvalga.

Aktyviausiai įtaka buvo daroma dėl Farmacijos įstatymo bei teisės aktų, susijusių su prekybos turgavietėse, loterijų, elektroninių ryšių, tabako ir tabako gaminių reguliavimu.

Nuo 2021-ųjų, kai įsigaliojo pakeistas Lobistinės veiklos įstatymas, registruotų lobistų skaičius išaugo beveik tris kartus – nuo 122 lobistų 2020 metų gruodį iki 330 lobistų šiemet rugpjūtį.

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovė Ingrida Kalinauskienė sako, kad dėl naujo reguliavimo atsirado daugiau skaidrumo, informacijos apie sprendimų priėmimą.

„Džiaugiuosi, kad naujas lobistinės veiklos reguliavimas įnešė daugiau skaidrumo ir turime daugiau duomenų apie sprendimų priėmimą. Pavyzdžiui, matome, kad tik kas dešimtas politikas ar valstybės tarnautojas yra viešai deklaravęs patirtą įtaką dėl konkrečių teisės aktų“, – pranešime sako I. Kalinauskienė.

Daugiausiai deklaracijų iš lobistų sąrašo paskelbė Lietuvos verslo konfederacija (265 deklaracijas), Lietuvos pramonininkų konfederacija (115 deklaracijų), asociacijos „Lietuvos Prekyvietės ir Turgavietės“ vadovas Vytenis Butkevičius (83 deklaracijas), Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė (74 deklaracijas), Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdomasis direktorius Arnas Neverauskas (66 deklaracijas) bei asociacija „Investors‘ Forum“ (66 deklaracijas).

Trys iš penkių registruotų lobistų nepaskelbė nė vienos skaidrumo deklaracijos.

Iš viso, 174 politikai ir valstybės tarnautojai paskelbė po bent vieną deklaraciją. Aktyviausiai tai darė Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Ieva Valeškaitė (48 deklaracijos), Seimo narys Lukas Savickas (33 deklaracijos), Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas (32 deklaracijos), Aplinkos ministras Simonas Gentvilas (28 deklaracijos) bei Seimo narys Andrius Bagdonas (25 deklaracijos). Patirtą įtaką deklaravo trijų savivaldybių (Kaišiadorių raj., Kauno m., Vilniaus m.) atstovai.

Dažniausiai lobistų deklaracijose nurodomi naudos gavėjai – asociacijų nariai. Daugiau nei po šimtą kartų paminėti Lietuvos verslo konfederacijos (179 kartus) ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos (107 kartus) nariai. 


Šiame straipsnyje: TILSLobistai

NAUJAUSI KOMENTARAI

O kada

O kada portretas
kysius ir otkatus paskelbs?

lobistai

lobistai portretas
gi visas seimas su savo hebrytem .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių