Trišalė taryba svarstys minimalaus atlyginimo didinimą: ko tikėtis?

Vyriausybę, dalį darbdavių ir profsąjungų suburianti Trišalė taryba kitą savaitę vėl pradeda svarstyti minimalios algos (MMA) didinimą. Šį kartą MMA turėtų būti nustatyta pagal formulę, tačiau kai kurie darbdaviai nori ją tobulinti.

Buvęs Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas BNS sakė, kad kitą savaitę vyksiančiame Trišalės tarybos posėdyje bus pateiktas pirminis siūlymas didinti MMA nuo kitų metų pradžios.

„Kažkokio tikslo, kad turi būti 600 eurų ar 450 eurų, mes nekeliame. (...) Mes pasiryžę labai normaliai diskutuoti. Ją reikia didinti, o kiek reikia didinti, tai kai turėsime tuos skaičiukus, pasakysime, kiek didinti“, – kalbėjo A. Černiauskas.

Pernai Trišalė taryba nusprendė, kad MMA turi būti 45–50 proc. vidutinės algos, o konkretus santykis bus lygus keturių didžiausią santykį turinčių Europos Sąjungos (ES) šalių vidurkiui, tačiau turės išlaikyti 45-50 proc. ribą.

Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas pritaria MMA nustatymui pagal formulę, tačiau kritikuoja jos nepritaikymą regionams, todėl posėdyje siūlys ją koreguoti.

„Mes mąstome, kad jeigu prisirišame prie vidutinio atlyginimo, tai mes keliame klausimą, o ką darysime su regionais? Man ta formulė nelabai patinka. Skirtumas tarp vidutinio atlyginimo Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje bei periferiniuose rajonuose yra gana didžiulis“, – BNS sakė D. Arlauskas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija tikslų pasiūlymą, kiek turėtų didėti MMA nuo kitų metų, pateiks Trišalei tarybai gegužės 15 dieną.

Pernai MMA buvo padidinta 20 eurų iki 400 eurų.

Nuo praėjusių metų vidurio įsigaliojęs naujasis Darbo kodeksas reglamentuoja, kad MMA gali būti mokama tik už nekvalifikuotą darbą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
priverskite verslininkams mokėti didesnes algas o ne vos didesnes nei minimumas pavyzdžiui vienu euru juk valdžia taip leidžia ir jau nesiskaito kad minimumas tegul verslas mažina pelnus o didina sąnaudas atlyginimo sąskaita

specialistas

specialistas portretas
taip taip. Dabar kvalifikuotiems darbuotojams alga net 401 euras. O nekvalifikuotiems-400 . Jaučiat skirtumą, protingieji kurmiai?

Kęstas

Kęstas portretas
Kodėl Lietuva yra žlunganti valstybė? Nes žuvis genda nuo galvos. G. Landsbergis yra netinkamas žmogus dirbti Lietuvos valstybės valdyme. Priminsime, kad jis yra sėdinčio Lietuvos valdžioje V. Landsbergio anūkas. Todėl paskirtas vienos didžiausių konservatorių partijos vadovu. Gabumų G. Landsbergis neturi jokių, paklusnus, todėl noro ką nors keisti - taip pat neturi. Vaikšto po restoranus ir išgeria su Kurlianskiu. Kokių žmonių mums reikia? "Kaip gerą pavyzdį A. Maldeikienė pateikė tokias šalis kaip Singapūras, Taivanas. „Ten visada įstatymų priėmimo procesas vyko stipriose ir labai kokybiškose valdžios institucijose. Jos nesipainiojo su verslu.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių