Tyrimas: 10 proc. Lietuvos gyventojų sąmoningai perka suklastotus gaminius

  • Teksto dydis:

10 proc. Lietuvos gyventojų sąmoningai perka suklastotus gaminius, rodo Europos Sąjungos (ES) intelektinės nuosavybės tarnybos (EUIPO) paskelbtas tyrimas.

ES sąmoningai įsigiję suklastotų gaminių per pastaruosius 12 mėnesių nurodė 13 proc. respondentų.

Valstybinio patentų biuro (VPB) direktorė Irina Urbonė sako, kad Lietuva vis dar įvardijama kaip viena iš trijų daugiausiai nelegalaus turinio vartojančių ES valstybių.

Lietuvoje 15–24 metų respondentų grupėje tokių pirkėjų buvo 26 proc. – dukart daugiau nei ES. 55–64 metų grupėje tokius gaminius teigė pirkę 6 proc., 65 metų ir vyresnių – mažiau nei 5 proc., pranešė EUIPO.

Lietuvoje 15 proc. asmenų taip pat pripažino sąmoningai naudoję turinį iš neteisėtų šaltinių (ES – 14 proc.).

41 proc. gyventojų taip pat nurodė, kad pirkdami prekes ne visada yra užtikrinti jų autentiškumu. Ar pirko suklastotą gaminį, svarstė 39 proc. europiečių. 

I. Urbonės teigimu, Valstybinio patentų biuro ir Teisingumo ministerijos iniciatyva Vyriausybė patvirtino Intelektinės nuosavybės plėtros programą iki 2030 metų. Joje numatomos priemonės, kurių tikslas – keisti visuomenės požiūrį ir mažinti toleranciją intelektinės nuosavybės pažeidimams, auginti ir skatinti kūrėjus ir išradėjus.

Anot tyrimo, kas trečias europietis (31 proc.) mano, jog priimtina pirkti suklastotas prekes, kai originalios prekės kaina pernelyg didelė. Jaunesnių (15–24 metų) vartotojų grupėje taip mano kas antras (50 proc.).

Dauguma asmenų (65 proc.) ES taip pat mano, kad piratauti yra priimtina, kai turinio negalima gauti jį prenumeruojant.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Svarbu, \\\\\.../////

Svarbu,  \\\\\...///// portretas
kad pyder'stąno spalvų gama.___Papasakokit kas ir kada parduotuvėje pirko dešrą ir mėsos gamitą ir dūmuose "vendzytą",o ne mirkytą?

Ka

Ka  portretas
atvezate - ta ir perka! Ar pirkejai kalti,kad dvesena is Ispanijos,pakeliuj Lenkijoje virsta "lietuviska jautiena"!? Tai ir su smutkemis tas pats!

parduotuvese

parduotuvese portretas
tai kad duona irgi jau senai ne duona o apgailetina padelka
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių