V. Blinkevičiūtė mokesčių reformą norėtų įgyvendinti pirmaisiais naujos Seimo kadencijos metais

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderė Vilija Blinkevičiūtė tikina norinti, kad mokesčių reforma ateinančios Seimo kadencijos metu būtų įgyvendinta jau pirmaisiais metais. Anot jos, socialdemokratai gavę pasitikėjimą iš rinkėjų, netrukus pradėtų darbus šiuo klausimu.

„Manau, kad taip (norėtų įgyvendinti mokesčių reformą pirmaisiais naujos Seimo kadencijos metais – ELTA). Tai turi būti atliekama pasitarus, išdiskutavus, suvokus, kad tai – neišvengiama, išaiškinus žmonėms, su tuo pačiu socialiai atsakingu verslu aptarus, kas tikrai yra suprantami dalykai“, – interviu „Delfi“ sakė V. Blinkevičiūtė.

„Apie tai, ar reikės tam tiktų reformų mokesčių srityje, taip, atsakingai sakau, kad reikės. Tai yra neišvengiama. Tačiau gavę pasitikėjimą tuos darbus mes turėsime atlikti nuo pat pradžių, nelaukdami nieko, kaip kad buvo su konservatoriais: kažko laukė, kažką trynė, kažką malė ir galų gale gavosi piš – nieko nesigavo“, – pažymėjo ji.

V. Blinkevičiūtė tikino, kad socialdemokratai pasitelks ekspertus bei tuomet konkrečiai detalizuos priemonių planą, kaip turėtų būti keičiama mokesčių sistema Lietuvoje.

„Manau, kad mes pasitelksime ekspertus, žinovus, specialistus ir kartu kaip politikai susėsime prie bendro stalo, ir tikrai išnagrinėsime viską konkrečiai, ir viskas bus detalizuota Vyriausybės priemonių plane ir Vyriausybės programoje. Jau tada bus aišku, kada, kaip ir kur, ir kas bus padaryta“, – teigė socialdemokratė.

Apie tai, ar reikės tam tiktų reformų mokesčių srityje, taip, atsakingai sakau, kad reikės.

„Mes sakome: reikia labai rimto fondo – taip, kaip yra Lenkijoje įkurtas fondas. Degalų akcizas, kuro akcizas. Kur konservatoriai jį naudoja? Kažkokioms kitokioms reikmėms, nes vis mažina ir mažina nuo kuro akcizo surenkamas lėšas tam, kad būtų tvarkomi Lietuvos keliai. Ne, mes to neleisime daryti, palaipsniui kuro akcizas turi eiti į kelių fondą“, – kalbėdama apie kelių finansavimo problematiką akcentavo ji.

Tuo metu samprotaudama apie pensijų kaupimo sistemą, europarlamentarė tikino matanti poreikį ją išnagrinėti ir tuo atveju, jeigu antra pakopa nepasiteisina, naikinti ją arba įgyvendinti didelius pokyčius.

„Mano tikslas būtų sukurti žinovų, specialistų ir ekspertų grupę, išnagrinėti, kas veikia ir kas neveikia, ir jeigu tai nepasiteisina, tai reiškia, kad tokios sistemos ir neturi būti. Suprantu, kad tai yra jautru, suprantu, kad tai nėra vienos dienos darbas, tačiau yra dalykai, kuriuos mes galime padaryti daug greičiau dėl tos pačios pensijų kaupimo sistemos“, – aiškino V. Blinkevičiūtė.

ELTA primena, kad praeitais metais po ilgo laukimo Finansų ministerijos pristatyta ir Seime pateikta mokesčių reforma. Paketą sudarė septynių įstatymų projektų pakeitimai, iš kurių trys teikti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM). Buvo numatyti didesni mokesčiai daliai dirbančiųjų individualiai, daugiau asmenų priėmus reformą turėtų mokėti nekilnojamojo turto mokestį, keistųsi kai kurių lengvatų taikymo tvarka, būtų įvesta minimali nedarbo išmoka, tačiau reforma užstrigo.

Nors birželį po pateikimo buvo pritarta visam paketui, tačiau rugpjūčio pabaigoje posėdžiavusi koalicinė taryba sutarė apie prieštaravimų tarp valdančiųjų sukėlusią mokesčių reformą toliau diskutuoti atskirais etapais.

Spalio mėnesį buvo grįžta prie nekilnojamo turto (NT) mokesčio, svarstymo stadijoje jam buvo pritarta, projektą parėmus keliems socialdemokratams, tačiau projektui paramos neišreiškė koalicijos partneriai „laisviečiai“.

V. Blinkevičiūtė kitos Seimo kadencijos metu žada įgyvendinti mokesčių reformą ir pertvarkyti sistemą. Anot jos, mokesčiai turi būti visiems suprantami, teisingi ir jų turi būti pakankamai surinkta, kad būtų prieinamos viešosios paslaugos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ironija

ironija portretas
"reformatorė" iš sudegusio teatro :D Pensininkai turi būti pensijoj, bet ne "reformuoti" mokesčius, juolab kad 15 metų bezda EU parlamente ir nieko dar nenuveikė

neduok Dieve dar kartą šitos nelaimės Lietuvai!

neduok Dieve dar kartą šitos nelaimės Lietuvai! portretas
Nematau absoliučiai jokio skirtumo tarp konservatorių ir socdemų. Tie patys vagys, sukčiai ir melagiai. Vienu žodžiu šios dvi gaujos tai sukčių tandemas: „mes vagiame - jūs nematote, todėl kad kai jūs vogsite mes nematysime“, taip jie valdo Lietuvą kartu visada.

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Taaaip! Pinigų visų išrinktųjų "loviui" reikės daugiau - aiškiai pasakyta, kad rinkėjai turės "veržtis diržus" greitai ir aktyviai! Jau mokesčiai ir taip dirbantiems (o ne "semiantiems" milijonus kaip anūkėliams ir stepukoniams) vos pakeliami!' Tai ką rinksime? Ne konservus su liberalais, ne socialdemokratus! Kąąąą? Kas pasakys?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių