V. Janulevičius: Lietuvos pramonės lūkesčiai gegužės mėn. pablogėjo

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) pramonės lūkesčių indeksas sumažėjo nuo 49,1, buvusio balandžio mėn. iki 47,8 gegužę. LPK prezidentas Vidmantas Janulevičius mano, kad tokį pablogėjimą nulėmė rinkimų ciklas, vis dar maži užsakymų skaičiai bei žemesnės nei anksčiau palūkanų mažėjimo 2024 m. prognozės.

„Viskas labai greitai keičiasi dėl rinkimų ciklo ir vis naujų geopolitinių konfliktų. Tikrai išgyvename lūžio momentą“, – savo „Facebook“ paskyroje teigė V. Janulevičius.

„Nenuostabu, kad ir pramonės lūkesčiai neauga taip, kaip norėtųsi. Pradedama abejoti pramonės gamybos prognozėmis: vis dar mažėja turimų užsakymų skaičiai. Vos ne kas ketvirta įmonė vertina, kad šiuo metu pramonės produkcijos paklausa yra per maža, o ateitį sunku prognozuoti beveik kas antrai įmonei“, – komentavo jis.

Anot LPK prezidento, gegužę pablogėjo ir Lietuvos kredito reitingas bei tapo aišku, kad Europos Centrinio Banko (ECB) palūkanų mažinimo prognozės nebėra tokios optimistiškos, kaip anksčiau.

„Penktadienį tarptautinė kredito reitingų agentūra „S&P Global Ratings“ pakeitė Lietuvai anksčiau suteiktą „A+“ ilgalaikio skolinimosi reitingą į „A“. Savo sprendimą agentūra motyvavo geopolitine rizika regione. Lietuvos verslas su viltimi laukia, kad šią savaitę ECB palūkanų normas sumažins ketvirtadaliu procentinio punkto“, – aiškino LPK prezidentas.

„Bet ir ECB palūkanų mažinimo prognozės nebe tokios optimistinės. Kova su infliacija – vis dar iššūkis, ir labiausiai tikėtinas šiuo metu scenarijus, kad palūkanos gali būti mažinamos tik du kartus – birželį ir rugsėjį“, – pridūrė jis.

Bet, pasak V. Janulevičiaus, nors eksporto paklausa žema, artimuoju metu vis dar tikimasi jos augimo. Taip pat, anot jo, kompiuterių, elektronikos ir optinių gaminių, metalo gaminių, guminių ir plastikinių gaminių, kitų nemetalo mineralinių gaminių, maisto produktų ir tekstilės gaminių gamybos bendrovės gegužę pasižymėjo geresniais lūkesčiais nei vidurkis.

Nors paklausa eksporto rinkose vis dar vertinama kaip nepakankama, tačiau tikimasi, kad ji artimiausiais mėnesiais augs. Bet kol kas auga tik reikiamų darbuotojų trūkumas.

 

„Kita vertus, nors paklausa eksporto rinkose vis dar vertinama kaip nepakankama, tačiau tikimasi, kad ji artimiausiais mėnesiais augs. Bet kol kas auga tik reikiamų darbuotojų trūkumas. Europai taip pat reikėtų susiimti ir spręsti savo konkurencingumo problemas“, – svarsto V. Janulevičius.

Šiuo metu svarbu įgyvendinti tinkamus strateginius veiksmus

V. Janulevičius tvirtina, kad šiuo metu yra išgyvenamas lemiamas momentas, tad šiuo metu reikia palaikyti stabilią mokestinę politiką, siekiant sumažinti atsiradusius ekonominius neapibrėžtumus ir padidinti verslo pasitikėjimą. Be to, anot jo, reiktų palaikyti investicijas į technologijas, kuriant aukštos pridėtines vertės darbo vietas kūrimas ir vykdant skaitmeninę transformaciją.

Taip pat, anot LPK prezidento, reiktų ieškoti naujų rinkų, kartu plečiant ir modernizuojant logistikos infrastruktūrą. Papildomų investicijų, jo manymu, reikėtų ir į energetikos infrastruktūrą, kur reiktų toliau plėsti atsinaujinančios energetikos gamybą, taip mažinant kaštus ir didinant konkurencingumą.

Jis pastebi problemų ir prieigoje prie kapitalo, tad jo manymu, reikalingos valstybinės subsidijos bei mokesčių lengvatos įmonėms investuojančioms į naujas technologijas, ekologišką gamybą ir energetikos efektyvumą.

„Šiuo metu išgyvename lemiamą momentą, kai viskas dar gali pakrypti į gera, bet labai svarbu būtų visko nesugadinti“, – tvirtina V. Janulevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

konservė SKAISTĖ skelbia n e s ą m o n ę , kad gyvenimas

konservė SKAISTĖ skelbia n e s ą m o n ę , kad gyvenimas  portretas
gerėja , o pramonininkų konfederacijos prezidentas JANULEVIČIUS p o r i n a atvirkščiai -, jog blogėja , ir tam didelę įtaką turi KONSERVŲ populistinis -tuščias politikavimas -- n e g e b ė j i m a s įžvelgti gyvenimo tikrovės. --Tai rodo, jog KONSERVAI net nejaučia , jog vaikšto pasmirdę-- laukia RUDENS bulviakasio, kuriuos rinkėjai išvėdins.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių