Vasarą infliacija mažėja, o ko laukti rudenį? (ekonomistų prognozės)

  • Teksto dydis:

Infliacija Lietuvoje išsikvėpė ir grįžo į vienaženklę zoną. Prekės pinga antrą mėnesį iš eilės, tačiau, kas bus, kai grįšime po atostogų? Ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė apie tai pasakojo LNK reportaže.

– Ko laukti rudenį? Gal situacija dar labiau pagerės?

– Kol kas galime džiaugtis tik dabartinėmis palankiomis tendencijomis. Kas mūsų laukia, sunku prognozuoti. Iš vienos pusės matome vis dar vangią paklausą pasaulio žaliavų rinkoje. Didieji ekonomikos židiniai išgyvena tokias recesijos nuotaikas. Pramonės lūkesčių rodikliai yra negatyvūs. Pramonės sektoriaus atstovai tiek šiapus, tiek anapus Atlanto nesitiki augimo. Situacija neapibrėžta, pinigų rinką riboja labai agresyvi, vanagiška centrinių bankų politika, sparčiai keliamos palūkanų normos brangina kreditus. Tai mažina plėtros, investicijų apetitus verslui. Žaliavų rinkos jau yra sugrįžusios į prieškarinį lygį, o kai kur žaliavų kainos yra nukritusios ir dar žemiau. Vis dėl to žiūrint į maisto žaliavas, Lietuvai turėtų būti neramu dėl žemės ūkio situacijos. Orai šiemet nelepina ūkininkų, pavasaris buvo nedėkingas. Nežinia, kokio derliaus šiemet sulauksime. O jei jis bus perdėm kuklus, tai gali įtakoti maisto prekių kainas vėlesniais mėnesiais. Taipogi infliacijai nemažai įtakos turi gyventojų elgsena. Paklausos impulsas yra labai stiprus, vartojimo apetitas formuoja pasiūlos elgseną. Kol kas matome, kad gyventojai mažmeninės prekybos apyvartų prasme elgiasi realia apimti kukliau, nei praeitais metais.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Sakote, derliui įtakos turėjo sausra. Tai rudenį, žiemą galime sulaukti brangesnių maisto produktų?

– Tai yra nerimo židinys, bet reikia sulaukti derliaus ir įvertinti, kaip tai paveiks mūsų kainas. Taip pat bus įtakota bendresnių, globalių žaliavų tendencijų, kokio derliaus sulauks Europa, kokie santykiai susiklostys su Ukrainos derliaus importu. Sunku tokiomis nestabiliomis tiek geopolitinėmis aplinkybėmis kažką prognozuoti.

– Rudenį prasidės šildymo sezonas. Ar laukti brangesnio šildymo? Ar galime jaustis ramesni, kad jis nebus toks brangus kaip pernai?

– Pernai metais visą Europą ir tuo tarpu Lietuvą išgelbėjo itin šilta žiema. Rudenį labai nerimavome dėl dujų rezervuaro užpildymo Europoje, jis buvo labai žemas. Šiemet situacija yra kur kas dėkingesnė. Šildymo sezoną pasitiksime gerokai stipriau užpildytomis dujų saugyklomis. Europos dujų saugyklos yra užpildytos kone aukščiausiai per paskutinius dešimt metų. Tai yra raminanti žinia, kuri leidžia tikėtis gerokai nuosakesnių šildymo kainų.

– Sakote, žaliavos kai kur pinga. Kokie baldininkai sako vis mažiau turintys užsakymų. Ar gali būti, kad rudenį sulauksime pigesnių baldų?

– Mūsų baldų sektorius labai didele dalimi dirba eksportui. Mūsų pramonei labai svarbios eksporto rinkos ir būtent eksporto rinkų apetitas mūsų prekėms. Tiek Vokietijoje, tiek Šiaurės šalyse sparčiai krenta mažmeninės prekybos apyvartos. Neramu, ar tas eksporto srautas ir toliau bus išlaikomas. O Lietuvoje taip pat galime matyti palankesnių kainų metą tiek dėl atpigusių žaliavų, tiek dėl sumažėjusio eksporto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SILDYMO SEZONAS

SILDYMO  SEZONAS portretas
Klaipedoje jau prasidejo ,kadangi jau nuo liepos brangsta karsto vandens kaina ir gyvatukas jau bus bramgiau apmokestinas ir is Lietuvos didziuju miesto kainos pakils daugiausiai tuo tarpu Vilniuje ir Kaune kainos zenkliai sumazes.Kodel reikia klausti savivaldybes ir mero ,nes silumos tinklai priklauso jai.Tai taip rupinamsi miestieciu gerove.Ka issirinkote ta ir turite.

laikinai čia

laikinai čia  portretas
neuzmirskite kad gentvilas su seimų įvedė iki 2030 didelius akcizus dyzelinui ir benzinui kas met kaina dėl to dides nuo kitu metu 3-6centais litras....taip pat mma dideja iki 709eur i rankas, tai ir spaudimas kitiems kelti 10proc algas, taip pat dideja 4 nuo kitu metu keliu mokesciai, vokietijos valdzia taip pat dvigubina mokescius furoms kurios su dyzelinu važinėja,,,žodžiu pasvajokite kad kas čia mazes, dar pasimelskite kad tas jūsų globalinis atsilimas atneštų šilta žiema, nes kitu atveju jei bus arktine šalčio banga,,,ragas su aukštomis ecb palūkanomis...nezinau

naftoskaina

naftoskaina  portretas
kyla vienu ....zodziu euras taps rubliu ...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių