Viceministrė: ESO įpareigosime suformuoti generatorių rezervą

Energetikos viceministrė Inga Žilienė sako, kad bendrovę „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) ketinama įpareigoti įsigyti daugiau generatorių, kurie padėtų gyventojams dėl gamtos stichijų nutrūkus elektros tiekimui.

„Įpareigosime ESO, kad būtų įsigytas didesnis kiekis generatorių būtent tam, kad ten, kur gyventojai yra ilgiau negu 72 valandas be elektros energijos tiekimo, kad būtų užtikrintas elektros tiekimas. Ypač tai svarbu pažeidžiamiems vartotojams“, – ketvirtadienį Seimo Mišrios narių grupės posėdyje teigė I. Žilienė.  

„Manome, kad ESO galėtų turėti tokių generatorių rezervą, kuris galėtų pagelbėti“, – pridūrė viceministrė.  

ESO šiuo metu turi 43 didesnio negu 15 kilovatų (kW) galingumo generatorius.

„Šiuo metu dirba 30  generatorių – didžioji dalis jį yra pajungti prie transformatorinių, kita dalis yra pervežama į kitas vietas, nes atstačius nuolatinį elektros tiekimą, jie statomi kitose vietose, kur vartotojai dar neturi elektros“, – BNS ketvirtadienį teigė ESO atstovas Justinas Petkus.

Pasak jo, generatoriai statomi ten, kur galima laikinai atstatyti elektros tiekimą bent keliems ar keliolikai vartotojų.  

I. Žilienė žada, kad ministerija ESO įpareigos per dvi savaites pateikti atnaujintą avaringų vietų, kuriose yra elektros tinklai, žemėlapį, kur, viceministrės teigimu, būtų numatomos konkrečios priemonės, ką tuose ruožuose bendrovė ketina daryti.

„Gal oro linijų keitimas į kabelines linijas. Gal reikia peržiūrėti prioritetus, gal kitas linijas reikia numatyti. Taip pat bus siūloma peržiūrėti prioritetus apsaugos zonų valymui –  gal reikia pasižiūrėti, kur ir kodėl medžiai krito, gal ten pradėti valymą. Valymas yra, bet gal kitos vietos turėtų būti“, –  kalbėjo I. Žilienė.

Ji ESO taip pat siūlo intensyviau šalinti pavojingus medžius, esančius netoli elektros laidų. 

Energetikos ministerija ketvirtadienį pranešė nurodžiusi ESO pateikti atnaujintą avaringų vietų žemėlapį.

„ESO per dvi savaites turės pateikti atnaujintą avaringų vietų žemėlapį su prioritetinėmis vietomis, kur siekiant išvengti masinių avarijų bus kabeliuojama, valomos oro linijų proskynos ar diegiami tinklo atsparumą didinantys komponentai“, – ministerijos pranešime teigė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Pasak viceministrės, ESO turės pateikti planą, rodantį, kaip atskirose tinklo vietose galima būtų diegti alternatyvias technologines priemones: „Turiu galvoje atsparesnius vėtrų, snygių poveikiui tinklo komponentus“.  

Ketvirtadienį 11 val. duomenimis, elektros Lietuvoje dar neturėjo daugiau negu 27 tūkst. vartotojų. 

ESO vadovas Renaldas Radvila parlamentarus informavo, kad kol kas elektros tiekimas labiausiai yra sutrikęs Vilniaus regione.

„Pusė (neturinčių elektros – BNS) yra Vilniaus regione. Palyginimui, Klaipėdoje ir Alytuje esame padarinius pilnai likvidavę“, – teigė R. Radvila.

Anksčiau ESO vadovas yra sakęs, kad dėl sekmadienį ir pirmadienį siautusios audros elektros sutrikimus patyrė apie 300 tūkst. šalies elektros vartotojų.  

Viceministrė: be elektros likę žmonės dėl patirtos žalos gali kreiptis į teismą

Po sekmadienį ir pirmadienį siautusios audros be elektros palikti ir nuostolių dėl to patyrę gyventojai dėl jų atlyginimo gali kreiptis į teismą, sako energetikos viceministrė.

I. Žilienė ragina netapatinti kompensacijų, priklausančių tiems gyventojams, kurie elektros neturėjo ilgiau nei tris paras, bei dėl gamtos stichijos patirtos žalos atlyginimo. 

„Kompensacija tai nėra žalos atlyginimas. Žalos atlyginimas apima tai, jei žmonės patyrė papildomas išlaidas dėl generatorių pirkimo ar šaldytuve maisto produktai sugedo. Kompensacija šitų žalų neįvertina, žalas nustato teismas“, – ketvirtadienį žurnalistams po Mišrios Seimo narių grupės posėdžio teigė I. Žilienė, atsakydama į klausimą kaip gyventojams bus kompensuojama dėl audros patirta žala.

Kompensacijų dydį tvirtina Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT). Energijos skirstymo operatorius informuos tuos gyventojus, kuriems elektros tiekimas buvo nutrauktas ilgiau nei tris paras.

Bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) vadovas Renaldas Radvila ketvirtadienį LRT radijui teigė, kad kompensacijos vartotojams, kuriems elektros tiekimas buvo nutrūkęs daugiau nei tris paras, bus pradėtos skaičiuoti pašalinus visus gedimus.

Pasak jo, per pusantro mėnesio bus susisiekta su visais klientais, kurie galės pretenduoti į šį kompensavimą.

ESO skaičiavimais, vidutiniškai apie 150 kilovatvalandžių (kWh) elektros per mėnesį suvartojančiam vartotojui už tris be elektros praleistas paras priklausytų 35 eurų fiksuota kompensacija, papildomai mokant po 0,82 euro už kiekvieną pavėluotą valandą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juozas

Juozas portretas
Labai logiškas įpareigojimas- iš visų naudotojų kišenių. Ypač jei netyčia įpareigos įsigyti iš moki- veži...

Anonimas

Anonimas portretas
aga dar ipareigokite kokia Neste ar Viada kuro vagim pripilti i bakus

Anonimas

Anonimas portretas
Bimbalą muša ir pelną skaičiuoja.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių