Ūkininkai: svogūnai ir morkos brangs

  • Teksto dydis:

Lietuviškų daržovių augintojai sako, kad derlius šiemet neypatingas. Tam įtakos turėjo lietingi ir vėsūs orai pavasarį. Anot ūkininkų, svogūnai ir morkos brangs, mat žymiai išaugo paruošimo ir laikymo sąnaudos, praneša LNK.

Daržininkystės ūkyje pats darbymetis, imamas svogūnų derlius. Šiemet jis neblogas, žymiai prastesni bus vėlyvieji svogūnai.

„Toks pusėtinas. Aišku, jis geresnis nei praeitais metais. Šiemet trukdė stiprios liūtys, išsiplovė daug mineralinių medžiagų iš dirvožemio“, – sakė ūkininkas Julius Šateika.

Anot ūkininko, laukia įdomūs, bet šiek tiek ir baisūs metai. Kainos kol kas neaiškios ir nors šiemet jos turėtų būti didesnės, kiek pakils – sužinosime vėliau.

„Kainos turėtų būti didesnės pagal infliaciją. Kainų mes nenustatome, tai daro lenkai, kurie užaugina kažkodėl viską pigiau, ir mes derinamės pagal juos“, – situaciją komentavo J. Šateika.

„Jei rinkoje bus juntamas trūkumas, natūralu, kad kainos bus didesnės. Dažnai kaina priklauso nuo Lietuvos rinkos, tačiau jei Lenkijoje derlius būna geresnis, jie rinką išbalansuoja pasiūlydami pigiau ir dažnai prastesnės kokybės produktų“, – teigė Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorės pavaduotoja Indrė Lukoševičienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Anot ūkininko, sandėliavimo išlaidos šiemet labai išaugs, dujų ir elektros kainos smaugs daržininkystę.

„Dujų kainos realiai jau praeitais metais buvo pakilusios, nors naudojome tik pusę sandėlių, kur reikėjo kaitinti dujomis ir džiovinti svogūnus, bet mokėjome dvigubai daugiau“, – pastebėjo J.Šateika.

„Ūkininkus bent šiemet labiausiai paveikė išaugusios kainos. Rudenį trąšų kaina pabrango iki keturių kartų. Taip pat elektra, dujos, darbo užmokestis ir degalai“, – vardijo I.Lukoševičienė.

Šis ūkininkas produkciją po prekybos centrus išvežioja pats, tad jaučia didesnes transportavimo išlaidas. Tiesa, lietuviška produkcija turi pranašumą – mat daržovių transportavimas iš užsienio kainuoja dar daugiau.

Daržovės ateityje brangs ir dėl naujų mokesčių – apmokestinus paviršinių vandens telkinių naudojimą, ūkininkai patirs dar daugiau nuostolių.

„Pagal dabartinius rodiklius ir pagal kainą, kurią turėsime mokėti už upės vandenį, – papildomi 10 eurai dienai“, – apytiksliai skaičiavo ūkininkas J.Šateika.

Laistymo sistema vandeniu aprūpina vėlyvąsias morkas. Dėl prastų oro sąlygų kol kas neaišku, ar jos išvis spės užaugti.

„Viename lauke bandėme sėti tarp liūčių – visiškai nepavyko, nepasiteisino ir šiuo metu turime vėliausiai per 30 metų sėtas morkas. Paskutinė sėja buvo liepos 5 d.“, – sakė J.Šateika.

Šie metai, anot daržovių augintojų, jiems nepalankūs visais aspektais. Dėl blogų oro sąlygų kai kur derlius itin prastas, o elektros ir dujų kainos siekia rekordus.

„Skaičių, pagal kuriuos remiantis tikrai galėčiau pasakyti, kad tai bus blogiau, neturiu, tačiau, mano nuomone, matant visą situaciją, gali būti prasčiausi metai“, – svarstė I.Lukoševičienė.

Viename didžiausių Lietuvos daržininkystės ūkių viso pasėta po 150 ha svogūnų ir morkų. Dabar imamas ankstyvųjų svogūnų derlius, vėlyvieji bus imami rugsėjo viduryje, morkos – spalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

yra

yra portretas
pigesniu morku ,svogunu pas lenkus

Eikit š.lt

Eikit š.lt portretas
Te susikiša į subinę tuos savo svogūnus ir morkas, turėsim savo

Nesvaikit

Nesvaikit portretas
Yra kokybiškesnės produkcija iš Lenkijos, Suomijos, Latvijos, Italijos. Savo užterštąją galite valgyti patys. Vien svogūnus su morkomis kai valgysite, galėsite su pavydu vėopsoti, kaip kiti valgo su pasigardžiavimu ir neužkerta daržoves įvairių rūšių, ir mėsytę delikatesinę, ir vaisius puikios kokybės. Be to, nepardavė savosios produkcijos sukeltomis kainomis galėsite graužti nagus, kad Jūsų vaikai su padėvėtų skudurais aprengti, o kitų - kiekvieną sezoną su firminiais, kokybiškais ir naujais. Dėl avalynės, būsto, kelionių, pramogų - tas pats.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių