VMVT: maisto produktų prekyba populiarėja, pažeidimai kartojasi

  • Teksto dydis:

Šiemet, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) patikrino virš 200 sezoninės prekybos maisto produktais vietų.

Pažeidimų aptikta 9 atvejais, o 5-iais iš jų prekiauta nelegaliai.

VMVT specialistai pastebi, kad sezonine prekyba nusprendžia užsiimti vis daugiau asmenų: 2023 m. tokiai veiklai vykdyti VMVT užsiregistravo 71 subjektas, o šiems metams tik įpusėjus jau 57. Vis dėl to patikros rodo, kad vykdant tokią veiklą dažniausiai nesilaikoma higienos, nepilnai paženklinami produktai, pasitaiko, kad vengiama registruotis VMVT.

VMVT inspektoriai šiemet atliko patikrinimus 14-oje vietų, kuriose vykdoma sezoninė prekyba.

Pažeidimų aptikta 6-iose iš jų. Atskirai Klaipėdos regione, kur vasarą vyksta intensyviausia lauko prekyba, buvo patikrinti dar 23 prekybos taškai, o pažeidimų rasta 3-iuose.

Būta ir gerųjų pavyzdžių: vasarą ūžusios Jūros šventės metu patikrintos ir visos 163 prekiautojų prekybos vietos, tačiau esminių pažeidimų beveik nenustatyta.

„Sprendimas šiemet organizuoti mokymus prekeiviams, dalyvavusiems vienoje didžiausių Klaipėdos regiono renginių – Jūros šventėje pasiteisino. Po išsamių mokymų apie svarbiausius reikalavimus lauko prekybininkams, patikrinus juos šventėje pažeidimų beveik nebuvo arba jie buvo ištaisomi vietoje. Tokią praktiką taikėme ir anksčiau, tačiau dar aktyviau vykdysime ir ateityje“, – teigė Klaipėdos apygardos priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė-inspektorė Jūratė Derkintienė.

Dažniausi šią vasarą pastebėti pažeidimai lauko prekyboje: prastai įrengta pardavimo vieta – nėra tinkamos grindų dangos, nėra tekančio karšto, šalto vandens; parduodami produktai neapsaugoti nuo aplinkos taršos, laikomi atvirai; temperatūrinio produktų laikymo, ženklinimo pažeidimai; pasitaiko ir personalo higienos pažeidimų – darbuotojai neturi medicininių dokumentų, trūksta rankų higienai skirtų priemonių.

„Svarbiausia žinutė pirkėjams - kritiškai vertinti prekybos vietą iš kurios įsigyjami produktai. Ar ji švari, apsaugota nuo aplinkos veiksnių, ar ant etiketės, kainų kortelės yra pateikta visa išsami informacija apie produktą, jo kilmę ir pan. Tai yra pagrindinės indikacijos kurios nusako ar prekiautojas yra atsakingas. Pardavėjo legalumą taip pat galima pasitikrinti VMVT puslapyje. Tai reiškia, kad verslas yra kontroliuojamas ir prižiūrimas. Būkite atsakingi prieš savo sveikatą, neremkite šešėlinio verslo. Pastebėjus neatitikimus praneškite VMVT“, – kalbėjo Priežiūros departamento vyriausioji specialistė Gintarė Vadeikienė.

VMVT specialistai primena, kad norint pradėti prekiauti būtina įregistruoti savo veiklą. Dėl maisto produktų prekybos registracijos reikia kreiptis į VMVT teritorinį Paslaugų departamento skyrių.

Prekiautojai taip pat turi pasirūpinti, kad prekybos vieta būtų tvarkinga ir švari, o parduodami produktai – saugūs bei kokybiški:

• Prekės turi būti apsaugotos nuo tiesioginių saulės spindulių, vėjo, lietaus bei kitų aplinkos teršalų, tokių kaip dulkės, kenkėjai, ar kontaktas su praeivių rūbais, rankinėmis ir pan.

• Vaisiai ir daržovės turi būti atskirti nuo kitų maisto produktų. Ekologiškų produktų prekybos vietose neleidžiama laikyti neekologiškų prekių.

• Kainų etiketėse pirkėjui turi būti nurodyta aiškiai pateikta pagrindinė informacija: kaina, kilmės šalis, gamintojo/tiekėjo pavadinimas ir adresas, klasė.

• Maisto produktai turi būti sudėti tinkamai: į dėžes, padėklus, kitas maisto produktams skirtas talpas, kurios būtų pakeltos nuo žemės paviršiaus.   

VMVT parengė rekomendacijas tiems, kurie planuoja užsiimti arba jau vykdo sezoninę lauko prekybą vaisiais, daržovėmis ir uogomis. Todėl prieš pradedant šią veiklą, siūlome atidžiai susipažinti su galiojančiais reikalavimais, o jau vykdantiems prekybą – juos prisiminti ir laikytis reikalavimų. Gaires galite rasti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių