Vyriausybė nusprendė: RRT dirbs daugiau specialistų

Vyriausybė pritarė siūlymui įdarbinti daugiau darbuotojų kovai su internetinėmis grėsmėmis.

Vyriausybė pirmadienį pasitarime pritarė Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) siūlymui sukurti naujas keturias pareigybes elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinyje „Cert- LT“ (angl. Computer Emergency Response Team).

Padalinyje vienu metu dirbs 4 papildomi darbuotojai, darbuotojai dirbs penkiais etatais.

Anot Ministro pirmininko spaudos tarnybos pranešimo, sustiprinus padalinio veiklą, sustiprės apsauga nuo kibernetinių atakų, taip pat tokių incidentų prevencija.

Anot RRT, siekiama, kad „Cert- LT“ efektyviai dirbtų 24 valandas per parą. Teigiama, kad papildomų valstybės biudžeto lėšų tam nereikės, nes tarnyba finansuojama rinkos dalyvių įmokomis.

Savo ruožtu didžiausia Lietuvos telekomunikacijų bendrovė „Teo LT“ sako, kad Lietuvoje trūksta ne tik kibernetinio saugumo strategijos, operatorių ir valstybės institucijų bendradarbiavimo, bet ir technologinės įrangos - be stebėjimo sistemos ir su sistema dirbančių žmonių, reikėtų ir brangiausios dalies - įrangos, kuri atremtų atakas.

„Preliminariais “Teo LT„ skaičiavimais, investicijos į tokius technologinius sprendimus galėtų siekti 20 mln. litų“, - BNS teigė „Teo LT“ Tinklo technologijų tarnybos vadovas Darius Didžgalvis.

Anot jo, Lietuvoje kasdien vyksta šimtai sąlyginai nedidelių kibernetinių atakų, tačiau operatoriai nuo jų apsaugo savo klientus.

Specialistų teigimu, nuo ypatingai didelių kibernetinių atakų nei valstybės institucijos, nei privačios bendrovės neapsigintų.

Gegužę prieš vieną didžiausių Lietuvos interneto portalų delfi.lt ir kai kurias kitas svetaines prasidėjo kibernetinės atakos. Delfi.lt buvo atakuotas programišių, kai paskelbė, jog per „Eurovizijos“ dainų konkursą Lietuvoje organizuotai perkami balsai už Rusijos atstovę.

„Cert-LT“ yra Lietuvos nacionalinis elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinys, kuris užsiima elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimais.

Valstybės saugumo departamentas praėjusią savaitę paskelbtoje ataskaitoje teigė, kad kibernetinės atakos „yra sparčiai auganti grėsmė Lietuvos nacionaliniam saugumui“. Specialistai pažymi kompetencijos valstybės sektoriuje stoką ir pripažįsta, kad didesnių atakų, nei pastarųjų savaičių išpuoliai prieš delfi.lt ir kitus portalus, Lietuva neatlaikytų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių