Vyriausybinė komisija su išlygomis leido PST statyti Ignalinos atominės elektrinės atliekyną

Vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija pritarė būsimam Ignalinos atominės elektrinės sandoriui  (IAE) su viena didžiausių šalyje statybos bendrovių Panevėžio statybos trestas (PST), bet su tam tikromis sąlygomis. Įmonėms pasirašius sutartį PST statys daugiau nei 100 mln. eurų vertės radioaktyvių trumpaamžių atliekų paviršinį atliekyną.

„Komisija (...) atliko vertinimą ir priėmė sprendimą, kad sandoris dėl tam tikrų komisijos identifikuotų rizikų nacionaliniam saugumui gali būti sudarytas, bet tik laikantis nustatytų rekomendacijų“, – BNS informavo Vyriausybės kanceliarijos Komunikacijos departamentas.

Jis nepaaiškino, kokios išlygos taikomos šiam sandoriui.

PST vadovas Tomas Stukas BNS teigė nieko nežinantis apie komisijos sprendimą, todėl negalėjo jo pakomentuoti.

„Neturiu tokios informacijos, mūsų dar nepasiekė, nežinau, iš kur jūs tą informaciją gaunate, tai neturiu ką pakomentuoti“, – BNS sakė PST vadovas.

IAE komunikacijos vadovė Natalija Survila-Glebova BNS taip pat nekomentavo komisijos sprendimo, nes, anot jos, dar vyksta vertinimas.

Komisija (...) atliko vertinimą ir priėmė sprendimą, kad sandoris dėl tam tikrų komisijos identifikuotų rizikų nacionaliniam saugumui gali būti sudarytas, bet tik laikantis nustatytų rekomendacijų.

 

Tikėtina, kad išlygos susijusios su Konkurencijos tarybos prieš 6 metus PST skirta 8,5 mln. eurų bauda už kartelį Vilniaus  darželių atnaujinimo konkursuose. Pagal susitarimą su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI) bendrovė 5,6 mln. eurų baudos likutį moka kas mėnesį ir išmokės iki 2027-ųjų vasario.

Į vyriausybinę komisiją IAE kreipėsi pernai lapkritį – po to, kai komisija rugpjūtį nepritarė rangovo konkursą laimėjusios „Alvoros“ sandoriui su IAE, o jos išvadai rugsėjo viduryje pritarė ir Vyriausybė. Tuomet konkurse liko antroje vietoje buvusi jo dalyvė – PST.

Nebeveikiančios IAE atliekyno rangovo nepavyko rasti ketverius metus – vieną kartą konkursas buvo nutrauktas įpareigojus Viešųjų pirkimų tarnybai dėl pakeistų sąlygų, vėliau – dėl per brangių dalyvių pasiūlymų. IAE pastarąjį konkursą skelbė ketvirtą kartą.

Trečiajame, 2020 metų spalį skelbtame ir 2022 metų birželį nutrauktame konkurse IAE buvo atmetusi PST pasiūlymą, nes už dalyvavimą kartelyje nubausta įmonė tuomet buvo įvykdžiusi tik vieną iš trijų privalomų vadinamųjų apsivalymo reikalavimų. Dviejų kitų – sumokėti baudą ir bendradarbiauti išaiškinant pažeidimą – įmonė nebuvo įvykdžiusi, todėl pagal įstatymą neturėjo teisės dalyvauti konkurse.

Tokį sprendimą PST skundė teismui, bet Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pernai sausį atsisakė priimti skundą.

Konkurencijos taryba 2017 metais PST skyrė skyrė 8,5 mln. eurų už tai, kad ji ir bankrutuojanti Vilniaus statybų bendrovė „Active construction management“ (buvusi „Irdaiva“) buvo sudariusios kartelinį susitarimą, dalyvaudamos Vilniaus savivaldybės skelbtuose darželių atnaujinimo konkursuose. Skola su palūkanomis ir delspinigiais PST buvo pasiekusi apie 10,3 mln. eurų.

Pernai rugpjūtį teismas patvirtino PST ir VMI taikos sutartį, pagal ją bendrovė 5,6 mln. eurų baudos likutį turi sumokėti iki 2027-ųjų vasario, mokant lygiomis dalimis kas mėnesį.

IAE teigimu, atliekyną sudarys trys gelžbetoniniai moduliai, kuriuose galės būti sudėta iki 100 tūkst. kubinių metrų radioaktyviųjų atliekų. Atliekos bus dedamos visą IAE veiklos nutraukimo laiką iki 2038 metų, po to vyks atliekyno apsauga, aplinkos monitoringas, kuris truks bent 100 metų.

Vėliau dar 200 metų bus ribojamas teritorijos naudojimas. Atliekynas bus įrengtas Visagino savivaldybės Stabatiškės aikštelėje.

Atliekyno konkursas yra svarbus nacionalinio saugumo požiūriu. Būsimą rangovą turės patvirtinti Vyriausybė.

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos Ignalinos programos lėšomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių