Žiniasklaida: dalis Seimo narių sutinka, kad išaugęs staklių tiekimas iš Taivano į Rusija – problema

  • Teksto dydis:

Su Taivanu draugiškus ryšius palaikantys Seimo nariai sutinka, kad nuo karo Ukrainoje pradžios išaugęs karinei pramonei skirtų staklių tiekimas iš salos į Rusija yra problema.

Sausio pabaigoje nepriklausomas Rusijos tinklapis „The Insider“ kartu su Taivano leidiniu „The Reporter“ atlikęs bendrą žurnalistinį tyrimą paskelbė, kad Taivanas per pastaruosius metus tapo svarbiausiu metalo apdirbimo staklių tiekėju Rusijos karinei pramonei.  

„Esu skaitęs tą tyrimą. Labai gaila, kad jis atsirado mums jau grįžus iš Taivano. Mes apie tai, be abejo, būtume turėję diskusiją. Be abejo, mes esame draugai, bet čia, čia, čia ir yra problemos. Aš noriu pažiūrėti į jūsų akis ir pasakyti, ką jūs galite padaryti daugiau“, – šeštadienį LNK žinioms sakė Seimo parlamentinių ryšių su Taivanu grupės pirmininkas konservatorius Matas Maldeikis.

Jis formavo 11 Seimo narių delegaciją, kuri sausio 20–27 dienos dalyvavo susitikimuose su Taivano valdžios atstovais Taibėjuje.

M. Maldekis pažymėjo, kad Taivanas buvo viena pirmųjų šalių, prasidėjus karui Ukrainoje įvedusi sankcijas Rusijai.

„Kaip supratau iš pačio tyrimo ir iš pačios situacijos, čia yra business-to-business – verslas verslui – klausimas, kuriame mes tą matome su visa Vakarų istorija“, – teigė M. Maldeikis.

Parlamentinių ryšių su Taivanu grupei priklausantis valdančiųjų „laisviečių“ atstovas, Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas sako, jog nustoti dirbti su Rusijos pramone yra Taibėjaus garbės reikalas. 

„Jeigu yra kažkokių nenaudėlių, kurie ten eksportuoja, parduoda prekes, kurios gali būti naudojamos Rusijos karinei pramonei auginti, man atrodo, kad tai yra Taivano garbės klausimas tuos klausimus išsispręsti ir užkardyti“, – LNK žinioms sakė V. Mitalas.

„The Insider“ paskelbto tyrimo duomenimis, nepaisant 2023-ųjų sausį Taibėjaus įvestų sankcijų staklių tiekimui į Rusiją, ši įranga iš Taivano čia keliauja laivais per trečiąsias šalis, daugiausia – Kiniją ir Turkiją.

Remdamasis tarptautinėje prekybos duomenų platformoje NBD esančiais Rusijos muitinės duomenimis, „The Insider“ skelbia, kad 2023 metų kovą–rugsėjį Maskva iš Taivano importavo 193 vienetų staklių už beveik 29 mln. JAV dolerių. 


Šiame straipsnyje: TaivanasRusijastaklėskaras UkrainojeSeimo nariai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių