Ar žinote, kaip ir kada tvarkomi ir kur nukeliauja rudeniniai lapai?

  • Teksto dydis:

Šį kartą ekspertai atsako į vieną dažniausiai daugiabučių namų gyventojų užduodamų klausimų: kada tvarkomi ir kur nukeliauja rudeniniai lapai?

„Mano BŪSTO“ valymo paslaugų produkto vadovas Neilas Čijunskas atviras: rudenį aplinkos tvarkytojams yra pats darbymetis. Nukritę medžių lapai ne tik nuspalvina gatves savo nuostabiomis rudeniškomis spalvomis, bet ir suteikia netvarkingo kiemo efektą, tad pastaruosius jie skuba surinkti.

„Prasidėjus lapų kritimo sezonui, nieko nelaukę pradedame tvarkyti daugiabučių kiemus. Lapus, priklausomai nuo aplinkos tvarkymo grafiko, surenkame vieną arba du kartus per savaitę. Nors kartais gali atrodyti, kad lapai ir vėl nesurinkti, tačiau taip nutinka dėl to, kad juos ištaršo rudens sezonui būdingi smarkūs vėjo gūsiai ar paprasčiausiai lapų krūvas sujaukę žaidžiantys vaikai“, – pastebėjo N. Čijunskas.

Jis atkreipia dėmesį, kad įmonė miestuose, kuriuose teikia paslaugas, rūpinasi tik lapų surinkimu, o už lapų išvežimą atsakingos kitos bendrovės. Tiesa, yra kelios išimtys – Kaune ir Šilutėje įmonės atstovai ne tik grėbia lapus, bet ir rūpinasi jų išvežimu iš daugiabučių namų kiemų.

„Dažnai gyventojai piktinasi, kad lapai maišuose jau seniai stovi kiemuose, ir klausia, kodėl jų neišvežame. Atsakymas paprastas: lapų išvežimu rūpinasi kitos bendrovės. Pavyzdžiui, Šiauliuose ir Radviliškyje už lapų išvežimą atsakingi Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro darbuotojai, tad, kilus klausimų, galima tiesiogiai kreiptis į juos“, – patarė N. Čijunskas.

Vilniuje ir Alytuje už lapų išvežimą atsakingi tų miestų savivaldybių paskirtų įmonių darbuotojai, o štai Klaipėdoje lapų išvežimu iš daugiabučių kiemų rūpinasi bendrovė „Ecoservice“.

„Mano BŪSTO“ valymo paslaugų produkto vadovas atkreipia dėmesį, kad, esant palankioms oro sąlygoms, lapai bus sugrėbti ir sukrauti į tam skirtus maišus iki lapkričio 30 d.

Iš daugiabučių kiemų surinkti lapai vežami į žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles. Čia jie, kartu su kitomis žaliosiomis atliekomis, dažniausiai susmulkinami ir verčiami į dideles krūvas. Žaliųjų atliekų krūvose vykstantys įvairūs biologiniai procesai paverčia lapus derlingu kompostu, kuris naudingas dirvožemiui.

Lapų ir kitų žaliųjų atliekų surinkimas taip pat prisideda prie tvaresnės aplinkos kūrimo. Kompostuojamos atliekos sumažina atliekų kiekį sąvartynuose, trąšoms pirkti skirtas išlaidas, taip pat padeda išvengti deginimo, kuris ne tik kelia pavojų turtui ir aplinkiniams, bet ir draudžiamas.

Pavasarį arba rudenį kai kuriuose Lietuvos miestuose kompostas gyventojams ir įmonėms dalijamas dar ir nemokamai, tad tai puiki galimybė šalia daugiabučių namų esančius darželius papildyti naudinga ir ilgalaikį trąšumą užtikrinančia organine trąša.

Kai Žaliųjų atliekų aikštelėse kompostas tampa puria, juoda ir lapais kvepiančia mase, metas jį naudoti. Į 1 kv. m dirvožemio dedamas vienas kibiras komposto ir taip pagerinama miesto gėlynų ir parkų dirva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių