„Lifosos“ situacijoje pokyčių nesimato: vis dar laukiama vadovybės sprendimų

Dėl prieš Rusiją nukreiptų sankcijų apribotos Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ ateitis nežinoma, teigia tiek bendrovės darbuotojų atstovas, tiek jąlaikinai administruojančio „Valnetas“ vadovas. Pati įmonės vadovybė situacijos nekomentuoja.

„Jie nelabai gali komentuoti, kol situacijoje poslinkių neįvyksta“, – į klausimą apie „Lifosos“ ateitį atsakė komunikacijų agentūros „Fabula“ atstovai.

Tuo metu įmonės nepriklausomos profesinės sąjungos pirmininkas Vitalijus Varnas teigia, kad kol vadovybė nepateiks oficialios informacijos darbuotojams, tolimesnė bendrovės ateitis nežinoma ir jam.

„Kas bus ateityje, čia vadovybės, kuri atsisako komentuoti, pasirinkimas. Bet kai jie pasirinks komentuoti, tada situacija ir bus aiškesnė“, – Eltai teigė V. Varnas.

„Tik atsako, jog laukti ir bus atsakyta. Mes irgi laukiame tos oficialios informacijos“, – paklaustas apie vadovybės nenorą komentuoti dėl situacijos atsakė jis.

Pasak profsąjungos pirmininko, darbuotojai net 300 dienų praleido prastovose, o bendrovės netektys siekia 3 mln. eurų per mėnesį. Jis nežino, iš kur bendrovė ima lėšas mokėti atlyginimus darbuotojams.

„Nedirbame ir kiekvieną mėnesį įmonė patiria milijoninius nuostolius. Nes negaminame produkcijos. Tiesiog valgome pinigus kažkokius, kuriuos gal uždirbę esame ar paskolos paimtos“, – komentavo jis.

Taip pat V. Varnas paminėjo, kad tiek pati „Lifosos“ profsąjunga, tiek profesinė sąjunga „Solidarumas“ bendravo ir siuntė laiškus institucijoms siekiant spręsti bendrovės problemą.

„Aišku, tam tikrų savo ir „Solidarumo“ pasitarimų metu aptarinėjame koordinacinės tarybos metu. Teikiame Trišalei tarybai informaciją, kuri bendrinė tokia yra. Aišku, čia Lietuvos mastu darbas, ne „Lifosos“ jau sprendimai gautųsi. Yra išsiųsti iš „Solidarumo“ laiškai ir kreipimaisi“, – aiškino V. Varnas.

Apie tolimesnius „Lifosos“ valdybos planus ar bendrovės veiklą nežino ir Finansų ministerija. Institucija pabrėžia, kad šiuo klausimu paskyrė administratorių.

„Finansų ministerijos, kaip paskyrusios laikinąjį administratorių, veikla yra susijusi išimtinai teisės aktuose suteiktų įgaliojimų apimtyje“, – teigiama Eltai perduotame komentare.

Sandoris gali būti ir pieštukų pirkimas.

Tuo metu „Lifosą“ laikinai administruojančios bendroves „Valnetas“ direktorius Gintaras Adomonis teigė, kad jam irgi nėra žinomi vadovybės planai. Jis paminėjo, kad „Lifosa“ vykdo tam tikrus pirkimo ar pardavimo sandorius, bet tai nieko neparodo grįžimo prie aktyvaus veiklos vykdymo. 

„Žinokite, mano darbas yra tikrinti sandorius, kuriuos jie teikia. Aš nedalyvauju, nei vadovybės susirinkimuose, nei kitoje veikloje. Galiu atsakyti tik tiek, kiek leidžia mano funkcija. Aš žinau, kad jie kreipiasi dėl tam tikrų sandorių, mes juos peržiūrime ir duodame arba neduodame leidimo juos vykdyti“, – Eltai aiškino G. Adomonis.

„Sandoris gali būti ir pieštukų pirkimas. Ir aš turinius skaitome, tikriname pardavėjus ir pirkėjus, ar jie atitinka sankcijų politiką“, – paminėjo jis.

ELTA primena, kad 2023 m. liepą „Lifosą“ valdanti Rusijos kapitalo grupė „EuroChem“ pranešė, jog bendrovė gali būti laikinai konservuojama nuo spalio mėn. Taip buvo nutarta po daugiau kaip metus trunkančių tiekimo grandinės sutrikimų ir amoniako trūkumo, Vyriausybei pritaikius „Lifosai“ sankcijas ir paskyrus laikinąjį administratorių.

Visgi lapkričio mėn. „Eurochem“ pranešė, kad vyksta derybos dėl gamybos atnaujinimo. Tuo metu „Eurochem Group AG“ direktorių valdybos pirmininkas Samiras Brikho teigė, kad sankcijos bendrovei netaikomos, o Europos Sąjunga gegužę dar kartą patvirtino, kad trąšų pramonei neturėtų būti taikomos sankcijos. Tam pritaria ir JAV, ES bei Jungtinė Karalystė.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai bendrovei „EuroChem Group“, kurios 90 proc. akcijų valdo Kipro įmonė „AIM Capital“ – ji iki karo Ukrainoje priklausė oligarchui Andrejui Melničenkai, o šiuo metu jos naudos gavėja yra verslininko žmona Aleksandra. Jie abu įtraukti į Europos Sąjungos sankcionuojamų asmenų sąrašą.

Registrų centro duomenimis, „Lifosa“ 2022 m. uždirbo 30,3 mln. eurų grynojo pelno – keturis kartus mažiau nei 2021 metais (kai uždirbo120,7 mln. eurų), bendrovės pajamos sumažėjo beveik perpus – iki 274,5 mln. eurų (2021 metais – 526 mln. eurų). Bendrovė informacijos apie 2023 m. dar nėra pateikusi.

Įmonėje, „Sodros“ duomenimis, 2024 m. kovo 1 d. dirbo 888 darbuotojai.


Šiame straipsnyje: Lifosaįmonėdarbuotojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

keidanskas

keidanskas portretas
Kokie gali būti vadovybės sprendimai,jei Šėtonytė su savo konservuotais velniais pasistengė užblokuot žaliavų tiekimą ir dar apsimeta neva čia ne jos darbelis užsmaugt gamyklą?

Baisu

Baisu portretas
Žmones be darbo liko

Belgijoje

Belgijoje portretas
ju tokia pat gamykla veikia,kaip veikusi. Lietuva saviske - naikins,kol parduos uz eura Mortai. Na,gal ne tiesiogiai jai,gal jos kompanionui, kur "milijonus kazino pralose".
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių