Šiuolaikinio biuro patrauklumas: kokius lūkesčius jam šiandien kelia verslas?

  • Teksto dydis:

Ekonominiai ir geopolitiniai iššūkiai, pandemija bei žaliasis kursas pastaruoju metu gerokai keitė komercinių verslo patalpų poreikius. Dar visai neseniai populiarios buvo didelės atviros erdvės, talpios konferencijų salės, o vėliau patiems biurams grėsė ištuštėjimas, nes visi persikėlė dirbti nuotoliu būdu. Tačiau dabar verslo prioritetai kinta, prie jų prisitaiko ir komercinio nekilnojamojo turto (NT) vystytojai. Ką šiandien labiausiai vertina nuomininkai, kaip turi atrodyti šiuolaikinis biuras ir kodėl darbuotojai grįžta dirbti į kabinetus?

Nori ir mažesnių kaštų, ir komforto

Anot tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovės „YIT Lietuva“ vadovo Kęstučio Vanago, dabartines ekonomiškai nestabilios rinkos nuotaikas NT vystytojai pajuto stipriai. Jo teigimu, reaguodami į esamą situaciją, klientai ėmė skaičiuoti ir šiuo metu nori mokėti tik už naudingą, pridėtinę vertę kuriantį plotą.

„Vienas svarbiausių biuro atrankos kriterijų yra efektyvus patalpų planavimas. Verslas pajuto, kad anksčiau populiarios didelės atviros darbo erdvės nepateisina poreikių. Jos tampa neefektyvios, nesukuria pridėtinės vertės, o dažniau darbuotojams kuria diskomfortą. Klientai šiuo metu patalpas planuoja su kabinetine darbo sistema, o erdves posėdžiams bei susirinkimams yra linkę nuomotis pačiuose verslo centruose, kurie siūlo tokią galimybę“, – sakė K. Vanagas.

Tokį poreikį, anot eksperto, diktuoja aktyvi įmonių kaštų kontrolė. Remdamasis ja, verslas išmoko skaičiuoti metinius nuomojamų patalpų biudžetus, kurių nemažą dalį sudaro patalpų eksploatavimo bei administravimo mokesčiai. „Šios išlaidos dažnai ir motyvuoja įmones keisti senas, neefektyvias patalpas. Verslas nori naujų, energetiškai taupių bei tvaresnių biurų. Taip pat nuomininkams patrauklios lengvai skirtingiems poreikiams pritaikomos patalpos, turinčios „žaliųjų” sprendinių. Verslui rūpi ir patogi lokacija mieste, biuro įrengimas, darbuotojams bei klientams kuriama ergonomiška, patraukli bei motyvuojanti aplinka”, – kalbėjo jis. 

K. Vanagas. „YIT Lietuva“ nuotr.

Tvarumas kuria rytojų

Tačiau K. Vanagas akcentuoja – pati patraukliausia šiuolaikinio biuro dedamoji yra tvarumas. Pasak eksperto, dažnai įmonės, o ypač investuotojai, renkasi tvarius verslo centrus ir jų vystytojus, kuriems artimos tokios pačios vertybės bei požiūris į atsakingą poveikį aplinkai.  

„Visų mūsų projektų statybai ir tolimesniems pastato gyvavimo etapams yra skaičiuojamas į aplinką išskiriamo CO2 kiekis. Remdamiesi skaičiavimų rezultatais pastatų statybai pasirenkame medžiagas, kurių gamybos metu išsiskiria mažiau CO2 bei mažiau energijos naudojančius sprendinius. Žaliojo kurso laikymasis mums – jau įprastas, nes visiems projektams renkamės tik atsinaujinančios elektros energijos tiekėjus. Taip pat ant pastatų įrengiame saulės elektrines, kur yra galimybė, renkame lietaus vandenį ir naudojame jį augmenijos priežiūrai – žolės laistymui. Savo veikloje vadovaujamės ESG strategija, kurią verslas vertina kaip stiprų pagrindą bendradarbiavimui“, – pažymėjo K. Vanagas.

Jam antrino ir „BIOVELA Group“ generalinis direktorius Audrius Kantauskas, kurio valdoma bendrovė 1500 kv. m biurą nuomojasi „YIT Lietuva“ įgyvendintame „Grand Office“ projekte. Jį įmonė pasirinko ne tik dėl patogios vietos mieste ar plėtrai lanksčių patalpų.

„Šis verslo centras puikiai pritaikytas įmonės augimui ir yra įsikūręs patogioje sostinės vietoje, kuri lengvai pasiekiama mūsų darbuotojams ir užtikrina greitą susisiekimą su įmonės padaliniu Utenoje. Verslo centro tvarumas taip pat itin svarbus. Mūsų įmonė nuolat investuoja į tvarius sprendimus savo veikloje, skiria nemažai dėmesio aplinkai draugiškų pakuočių kūrimui, atliekų mažinimui, efektyviam išteklių naudojimui. Turime ir vieną didžiausių bei galingiausių pramoninių saulės jėgainių Baltijos šalyse, be to, rūpinamės savo darbuotojų gerove ir sveikata. Todėl, rinkdamiesi vietą biurui, ieškojome partnerių, kurie būtų artimi mūsų verslo strategijai“, – pabrėžė A. Kantauskas.

„YIT Lietuva“ nuotr.

Verslo poreikiai sutampa

„Coca-Cola HBC Lietuva” korporacijos reikalų ir tvarumo vadovė Inga Lungė sako, kad įsikurti verslo centre „Duetto I“, kuriame nuomojasi beveik 900 kv. m biurą, įmonę taip pat paskatino tvarūs pastato sprendimai.

„Siekiame, kad mūsų veiklos poveikis aplinkai būtų valdomas visoje veiklos grandinėje mažinant sunaudojamą vandens ir energijos kiekį, susidarančias atliekas, šiltnamio dujų emisijas, įgyvendinant kitus tvarumo misijos tikslus. Dėl šios priežasties atsižvelgėme į pastato poveikį aplinkai bei vystytojo tvaraus darbo principus. Jei visa tai dera su kitais privalumais – didele automobilių statymo aikštele, patogiai ir šiuolaikiškai įrengtomis biuro erdvėms, glaudžia pastato kaimynų bendruomene – mūsų lūkesčiai sutampa“, – teigė I. Lungė.

Draudimo bendrovės „Ergo“ administravimo skyriaus vadovas Edvinas Ritvas įvardija, kad šiuolaikinio verslo poreikiai biurui yra panašūs. Įsikūrusi „YIT Lietuva“ statytame projekte „Duetto II“, įmonė savo biurui norėjo ir tvarių, ir modernių patalpų. 

„Ieškojome darbo vietos, kuri atitiktų šiuolaikiškumo standartus. Mums svarbūs buvo darbuotojų komfortą užtikrinantys inžineriniai sprendimai, tinkama lokacija mieste, patogus susisiekimas su klientais. Tai – įprasti šiandienos biuro atrankos kriterijai“, – tikino jis.

E. Ritvas. „YIT Lietuva“ nuotr.

Grąža įvertinta dar projektavimo etape

Komercinį NT vystančios bendrovės „YIT Lietuva“ vadovas K. Vanagas pastebėjo – vystytojo tikslas yra prisitaikyti prie verslo poreikių ir sukurti efektyviai valdomą bei komfortišką aplinką. Tuomet, anot jo, nuomininkai biure jaučiasi gerai, naudoja mažiau resursų patalpų eksploatavimui, gali labiau koncentruotis į vykdomą veiklą.

„Siekiame sukurti kuo palankesnes patalpų nuomos sąlygas mūsų vystomuose projektuose besikuriantiems verslams ir užtikrinti projekto patrauklumą būsimiems investuotojams. Jiems parduodame savo išvystytus projektus, kaip investicinius objektus, generuojančius siekiamą investicinę grąžą. Dažniausiu atveju, investuotojo dėmesį projektas patraukia efektyvia eksploatacija, inžinerinių sistemų bei tvarumo sprendimais. Tinkamas aukšto plotas bei jo išplanavimas, suteikiantis galimybes jungti patalpas per keletą aukštų taip pat užtikrina projekto patrauklumą, nes gali atliepti įvairių verslų lūkesčius“, – apibendrino K. Vanagas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių