Sukčių fantazija – beribė: siūlo už kelis eurus laimėti užsienietiškus automobilius

  • Teksto dydis:

Būkite atsargūs, kadangi vėl suaktyvėjo sukčiai. Jie nusitaikė į automobilių pirkimu besidominčius gyventojus.

Plačiau apie tai pasakojo „Lietuvos draudimo“ komunikacijos vadovas.

– Kokį apgaulės būdą sukčiai šį kartą pasirinko?

– Sukčių fantazija – beribė. Jie sugalvoja vis naujų būdų. Šį kartą jie prisidengia „Lietuvos draudimo“ vardu. Kviečia žmones dalyvauti automobilių loterijoje. Susimoki minimalų kelių eurų mokestį ir gali laimėti automobilį, kuris kaip sandėlio išvalymas, nes „Lietuvos draudimas“ atsisako nereikalingų automobilių. Tai – melagiena. Tokia veikla „Lietuvos draudimas“ neužsiima. Tokia žinute sukčiai bando pagauti žmonių dėmesį visame informaciniame triukšme. Paskatinti daryti, ką sukčiai moka geriausiai, – užpildyti kažkokią anketą, pateikti duomenis, atlikti mokėjimą, ar avansą sumokėti. Ir taip užvaldyti žmonių pinigus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kur plinta šios melagienos?

– Žmonės dažniausiai laiką leidžia socialiniuose tinkluose, o paskui juos migruoja sukčiai. Šie pranešimai buvo pastebėti socialiniame tinkle „Facebook“, neatmetame, kad galėtų būti ir kitur. Tai yra socialinė erdvė, kur žmonės praleidžia daug laiko, o sukčiai – ten, kur žmonės.

– Ar didelis melagienų srautas socialiniuose tinkluose?

– Čia gal geriau galėtų pasakyti kibernetinio saugumo atstovai, bet mūsų daromas monitoringas rodo, kad taip. Sukčiai vis dažniau pritaiko vis kitas žinutes, reaguoja į realijas. Prisitaiko prie naujienų, tarkim, jeigu kažkokia nelaimė nutiko, gali paskatinti rinkti pinigus, nurodyti klaidingus sąskaitų numerius. Fantazija – beribė. Žmonėms reikėtų būti atsargiems ir budriems. Niekada nepulti mokėti, pervesti pinigų, sakyti savo sąskaitos numerių bet kam, kas to paprašo internete. Mes nežinome, su kuo bendraujame internete.

– Galbūt jau sulaukėte skambučio iš tų, kurie pasimovė ant šios netikros reklamos?

– Tokių pranešimų neturime, bet norime padėkoti gyventojams ir klientams, kurių budrumas padeda tokias žinutes susekti. Žmonės teiraujasi ir klausia: ar tikrai „Lietuvos draudimas“ nusprendė už pora eurų dovanoti užsienietiškus automobilius. Mes tą informaciją pradedame sekti, matyti. Pajungiam savo monitoringą ir sukčius bandome išsiaiškinti.

– Tai šitą melagieną pastebėjote, nes kreipėsi gyventojai?

– Yra keli būdai. Klientų skambučiai, klientų reakcija yra pirmas požymis, kad vyksta kažkas masiško ir sukčiai veikia koordinuotai. Pavienių pasukčiavimų nuolatos vyksta. Čia – koordinuotesnė sukčių ataka.

– Kaip siūlytumėte apsisaugoti?

– Yra auksinė taisyklė, kurią, manau, kad žino ir pradinių klasių moksleiviai – nemokamų pietų nebūna. Jei jums siūlo daiktą čia ir dabar įsigyti, labai brangų daiktą už nemokamai arba labai pigiai, už labai gerą nuolaidą, tai tikrai reikėtų suklusti. Jeigu norite sužinoti daugiau, tai pasiteiraukite oficialių atstovų to produkto arba tos paslaugos teikėjo. Šiuo atveju, „Lietuvos draudimo“. Žmonės gali kreiptis ir mes paaiškinsime, kad jokių loterijų nėra.

– Ar „Lietuvos draudimas“ ėmėsi saugumo priemonių išvydęs tokias melagienas?

– Taip. Tokiais atvejais imamės standartinių saugumo procedūrų, norime tokius puslapius blokuoti, bet ne mažiau svarbu – žmonių edukacija. Mes visada norime pasakyti, kad žmonės vadovautųsi racionaliai, – savo šaltu protu. Jokiu būdu neskubėtų daryti skubotų sprendimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tai ar lietuvoje yra NE uzsienietisku - lietuvisku automobiliu.? Na ir kokie debilai cia rasineja. Redaktoriau kodel nep.i.s.i situ dolbajobu. Gal giminaite/is ?

geriau pasiulytu koki

geriau pasiulytu koki portretas
lietuviska

o

o portretas
automobilis gsli but ir zaislinis ant stalo o jo pavadinime tik truko 1 z zaislynis ppp
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių