Tvariai mitybai lygių nėra – aukščiausias įvertinimas

  • Teksto dydis:

Kauno darželis „Vila Vilaitė“ – viena iš įstaigų Lietuvoje, dedančių visas pastangas, kad savo ugdytiniams galėtų pasiūlyti kokybišką, sveiką ir subalansuotą mitybą.

Kaip sako darželio vadovė Rasa Tamašauskaitė, ekologija jų darželio bendruomenei labai svarbi, todėl džiaugiasi bendradarbiavimu su ekologiškos pieno produkcijos gamintoju „Eko Žemaitija“, kuris jiems tiekia grietinėlę, sviestą, kefyrą ir jogurtą. Produkcija natūrali, be pesticidų, cheminių trąšų, antibiotikų likučių, sintetinių priedų, skonio stipriklių, pagaminta rankomis.

Pirmasis ir kol kas vienintelis toks darželis Lietuvoje

„Nuo mažų dienų savo mažiesiems formuojame pasaulio pažinimą, suvokimą ir įpročius, todėl labai svarbu viskas, kas supa mūsų vaikus: aplinka, maistas, emocijos ir daug kitų dalykų. Kokį pamatą padėsime augančiam mažyliui, taip toliau jis keliaus gyvenimo keliu, todėl labai svarbu, kad ne tik savo atžalas maitintume sveikai, bet ir patys valgytume kokybišką, sveiką ir kuo natūralesnį maistą“, – sako R. Tamašauskaitė ir priduria, kad jos vadovaujamas darželis ekologišką maistą savo ugdytiniams tiekia jau aštuonerius metus.

Pasak pašnekovės, jų įstaigoje maistui gaminti visada naudojami tik švieži ir sveiki, iš ekologinių ūkių įsigyti produktai, todėl visa darželio bendruomenė labai džiaugiasi ir didžiuojasi, kad pavyko pasiekti aukščiausią kokybę maitinimo srityje. Pasirodo, šis darželis yra pirmasis ir kol kas vienintelis Lietuvoje, turintis vadinamąjį auksinį ekologiško viešojo maitinimo sertifikatą.

„Sertifikatą, kuris įteisino mūsų ekologiškų produktų naudojimą, gavome prieš dvejus metus. Pirmasis buvo sidabrinis – tai reiškia, kad ekologiškų produktų į vaikų mitybą įtraukta 60–90 proc. Po metų mums buvo išduotas auksinis sertifikatas, nes visame maisto racione ekologiškos produkcijos naudojame 90–100 proc. Šiuo metu mūsų ugdytinių maiste ekologiška produkcija sudaro apie 97 proc. viso maitinimo. Kadangi sertifikuotos ekologiškos žuvies ir druskos rinkoje nėra, tad ir pasiekti 100 proc. negalime“, – pasakojo R. Tamašauskaitė.

Palankų sprendimą maitintis ekologiškais produktais nulemia ir tai, kad Lietuvoje esančios vaikų ugdymo įstaigos jau keletą metų iš eilės gali dalyvauti Žemės ūkio ministerijos pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo programose (...)

Kartais pasitaiko ir iššūkių

Darželio vadovė teigia, kad, norint užtikrinti sklandų ekologišką maitinimą darželyje, kartais tenka susidurti su nemenkais iššūkiais, nes kai kurių produktų sudėtinga gauti arba tam tikru sezono metu jie būna labai brangūs ir sunkiai prieinami. „Kadangi suprantame, kad maistas – vienas svarbiausių dalykų  augančiam organizmui, o mūsų įstaiga stengiasi siekti aukščiausios kokybės užtikrinimo maitindama savo ugdytinius, net ir tokie iššūkiai tampa įveikiami. Visada randame sprendimą, kad tik galėtume savo mažiesiems pasiūlyti subalansuotą, sveiką mitybą“, – sakė R. Tamašauskaitė.

Parama skatina imtis pokyčių

Ekologiškus pieno ūkius jungiančio kooperatyvo „Eko Žemaitija“ vadovas Mindaugas Žutautas teigia, kad vis daugiau lopšelių-darželių, pradinių mokyklų renkasi ekologišką maitinimą, nes sveiki ir laimingi vaikai – pamatinė kiekvienos visuomenės vertybė.

„Palankų sprendimą maitintis ekologiškais produktais nulemia ir tai, kad Lietuvoje esančios vaikų ugdymo įstaigos jau keletą metų iš eilės gali dalyvauti Žemės ūkio ministerijos pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo programose, dėl to ekologiniams ūkiams suteikiama galimybė darželiams, mokykloms tiekti ekologišką pieno produkciją. Pasinaudodamos šia parama ugdymo įstaigos užtikrina, kad jų ugdytiniai valgytų šviežią, sveikatai palankų mūsų krašto ūkininkų išaugintą maistą. Visi suprantame, kad sveikas ir kokybiškas vaikų maitinimas svarbus ir dėl ateities perspektyvos, kadangi vaikystėje formuojasi įpročiai, kurie žmogų lydi visą gyvenimą“, – teigė M. Žutautas.

„Eko Žemaitija“ vadovas M. Žutautas tikina, kad ekologiška mityba nuo mažų dienų užtikrina sveikatą ir geresnę savijautą. Partnerio nuotr.

Pasak pašnekovo, tai ir kooperatyvo „Eko Žemaitija“ narius motyvuoja daugiau dirbti, siekti, nenuleisti rankų, nors ekologinis ūkininkavimas – anaiptol nelengvas.

„Kiekvienas gamybos etapas labai griežtai reglamentuojamas, kontroliuojamas atsakingų institucijų, o ekologiškos produkcijos kiekiu niekuomet nepakonkuruosime su chemikalus naudojančiais ūkiais, tačiau tikime tuo, ką darome, – gaminame žmogui ir gamtai palankią produkciją“, – sakė kooperatyvo vadovas.

Palaikymas ekologiškiems ūkiams labai svarbus ir reikalingas

M. Žutautas prasitaria, kad nors ekologiška produkcija kasmet sulaukia vis didesnio vartotojų dėmesio, tačiau Lietuvoje ekologiniai ūkiai išgyvena nelengvą laikotarpį. Mažesni ekologiniai ūkiai stabdo veiklą negalėdami išsilaikyti dėl mažų išmokų iš valstybės, žaliavos neatsiperkamumo ir dėl to, kad ne visi vertina ekologišką produkciją. „Todėl labai svarbu, kad vartotojas pamėgtų mūsų produkciją, vietoj įprastos dažniau rinktųsi ekologišką. Juk kalbame ne tik apie geresnę  savijautą valgant tvariai užaugintą ir atsakingai pagamintą maisto produktą, bet ir aplinkos tausojimą“, – tikino pašnekovas.

Ekologiški „Eko Žemaitijos“ sūriai, varškė, sviestas, kefyras, jogurtas prieinami ir Kauno krašto gyventojams – produkcijos galima rasti „Maximos“ parduotuvėse: Pramonės pr. 29, Savanorių pr. 255, Veiverių g. 150B, K. Mindaugo pr. 49 ir Jonavos g. 60. Taip pat kiekvieną antradienį Savanorių pr. 321 vyksta „Eko Žemaitija“ produktų mobilioji prekyba. Mėgstantiems patogumą – ekologiškos pieno produkcijos galima užsisakyti internetinėje parduotuvėje www.rupus.lt, iš kurios ekologiški produktai bus pristatyti ir į atokesnes vietoves.

Viešinimo projekto rėmėjas – Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kai vaikus mokina nevtik seneliai

Kai vaikus mokina nevtik seneliai portretas
Tai suaugę jie nerašo geriausEI, geriausES...

P.S.

P.S. portretas
pamenat - kaip Veryga kokiam tai darželyje ragavo ,,sveiką , ekologišką , tvarų'' maistą ? o būtent - morkų ir brokolių kotletai su bulvių koše ir marinuotais burokėliais ? reakcija - mm..mm..mm kaip skanu ! aha , kurgi ne ... išsidūkusiems ir išsilaksčiusiems alkaniems vaikams pats tas ... :(

Rasa

Rasa portretas
Vaikučiai tai aprengti o maistas ten jau atšales ir matyt kad vaikučia be jokio noro žiuri t ta savo bliuda ir dar moteriškės baikit svaičioti apie ekologiška maista kada visa žemė jau užteršta tas žodis gudruoliu naudojamas kad kaina užkelti Geriausias darželis ir maistas vaikui pas močiute tai skanus sveikas maistas o ir mokslo ir gabumu mama su seneliais išmoko geriauseiTai pats geriausias sveikiauses darželis namai seneliai ir tėveliu glėbyje vaikutis ramiai laimyngas jaučiasi
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių