- Žygimantas Šilobritas, ELTA
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Į „Michelin“ gidą birželio mėnesį įtraukto Vilniaus restorano „Gastronomika“ šefas Liutauras Čeprackas atskleidė, kad uždaryti įstaigą paskatino nepalankios ekonominės sąlygos Lietuvoje vystyti aukšto lygio restoranų veiklą. Anot jo, gaunamos pajamos buvo nepakankamos išlaikyti restorano kokybei, todėl jis uždaromas visam laikui.
„Pavargau tikėtis, kad kovas bus dosnesnis, nei sausis ar vasaris, o rugsėjis, spalis – dosnesnis negu liepa ir rugpjūtis... Galbūt atrodo, kad 1,028 mln. eurų pajamos per metus yra labai daug, tačiau kokybė kainuoja dar daugiau ir to nepakanka, kad tokio lygio restoranas galėtų veikti“, – antradienį feisbuko įraše pasidalino L. Čeprackas.
„Kurdamas „fine dining“ standartą Lietuvoje buvau pilnas entuziazmo ir tikėjimo, kad man pavyks, tačiau pastarųjų metų įvykiai, deja, nebuvo palankūs. Apibendrinant – edukacija daugiausiai kainuoja edukuojančiam. Atsibodo dirbti nemokamai arba į nuostolį“, – pabrėžė jis.
Šefas pabrėžė, kad daugelis maitinimo verslų taip pat susiduria su nepalankiomis ekonominėmis sąlygomis.
„Ekonominės maitinimo verslo situacijos nekomentuosiu, nes kas joje dirba ir taip puikiai viską žino“, – teigė jis.
L. Čeprackas pastebėjo, kad jau kelis metus keičiasi restoranų svečių įpročiai – mažėja poreikis degustacinėms vakarienėms.
„Priimdamas spendimą uždaryti „Gastronomiką“ pripažįstu, kad pastaraisiais metais labai keičiasi restoranų svečių įpročiai. Žmonės nenori to įpareigojančio vakarienės tono, degustacinės vakarienės tampa atgyvena. Todėl privalau keistis ir padėti tašką savo „fine dining“ erai“, – vertino L. Čepraskas.
Žmonės nenori to įpareigojančio vakarienės tono, degustacinės vakarienės tampa atgyvena.
Galiausiai feisbuko paskyroje šefas priminė, kad restoranas dar veiks iki rugsėjo 27 dienos, iki tol bus surengta 14 vakarienių.
Registrų centro duomenimis, 2023 metais „Gastronomika“ pardavimo pajamos siekė virš 1 mln. eurų, o nuostolis prieš mokesčius buvo 14,3 tūkst. eurų. Naujausiais „Sodros“ duomenimis, restorane dirbo 18 žmonių.
ELTA primena, kad šių metų birželį į „Michelin“ gidą įtraukti 26 Lietuvoje įsikūrę restoranai, o maitinimo įstaigoms „Demo“, „Džiaugsmas“, „Nineteen18“ ir „Pas mus“ skirta po vieną „Michelin“ žvaigždę.
Dar keturi restoranai nusipelnė „Bib Gourmand“ vertinimo, skiriamo kokybiškoms ir geras kainas siūlančioms maitinimo įstaigoms. Šie restoranai: „14 horses“, „Gaspar‘s“, „Numan“ ir „Le Travi“.
„Michelin Green Star“ žvaigždutė, skirta išskirtinai į tvarumą susitelkusiems restoranams, suteikta „Red Brick“.
„Michelin“ gidas – prestižinis geriausius pasaulio restoranus įvertinantis leidinys, nuo 1900 m. leidžiamas Prancūzijoje. Padangų bendrovė „Michelin“ šį gidą sukūrė siekdama paskatinti keliones automobiliais
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Policija: „Ekonovus“ teritorijoje rastas galimai karo laikų sviedinys
Penktadienį priešpiet įmonės „Ekonovus“ teritorijoje rūšiuojant atliekas rastas galimai sprogmuo, pranešė policija. Įvykio vietoje dirba išminuotojai, įvestas planas „Skydas“, nurodo pareigūnų atstov...
-
Į Vilniaus oro uostą pristatytos pirmosios kontrmobilumo priemonės4
Lietuvoje tęsiant kontrmobilumo inžinerinių priemonių parkų įrengimą, pirmosios priemonės penktadienį buvo pristatytos į Vilniaus oro uosto teritoriją. ...
-
Nemokamas renginys gyvūnų mylėtojams „Megoje“ – jau spalio 19 d.
Spalio 19-ąją (šeštadienį) centrinėje prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ aikštėje vyks patarimų, pramogų ir prizų kupina Augintinių sveikatos diena. Šis nemokamas renginys bus skirtas šunų ir kači...
-
Skelbiamas viešas konkursas Lietuvos inžinerijos kolegijos Tarybos nario vietai užimti
Lietuvos inžinerijos kolegijos Akademinė taryba skelbia viešą konkursą į keturias Lietuvos inžinerijos kolegijos Tarybos narių vietas. ...
-
„Blue/Yellow“ mini dešimt metų jubiliejų: dešimt įdomių faktų apie organizaciją
Penktadienį „Blue/Yellow“ mini savo veiklos dešimt metų sukaktį. Per šiuos metus organizacija tapo vienu svarbiausių nevyriausybinių organizacijų paramos šaltinių Ukrainai ir aktyviai prisidėjo prie laisvės kovų front...
-
„LTG link“: pigesni bilietai iš anksto – į daugiau reisų tarp Vilniaus ir Kauno2
„Lietuvos geležinkelių“ (LTG) keleivių vežimo bendrovė „LTG Link“ populiariausiame maršrute Vilnius–Kaunas nuo spalio vidurio didina reisų skaičių, į kuriuos perkant bilietus iš anksto keleiviai mokės maži...
-
Į sukčių pinkles pakliuvo dar vienas žymus prekinis ženklas: drabužius siūlė vos už porą eurų
Apgaulių schema socialiniuose tinkluose kartojasi iš naujo. Šįkart sukčiai nusitaikė į garsaus drabužių ženklo „Zara“ vardą. „Facebook“ platformoje išplito įrašas, kuriame drabužiai pardavinėjami ...
-
81 mln. eurų laimėjęs asmuo atvyko atsiimti laimėjimo: tiksliai žino, kur išleis pinigus13
Į loterijų atstovybę Vilniuje atvykęs naujasis „Eurojackpot“ milijonierius atrodė neįtikėtinai ramus. Laimingą bilietą pateikęs žmogus loterijų organizatoriams papasakojo, kad žaidžia jau daugiau negu 15 metų, bet sėkmę visuomet ba...
-
A. Avulis apie Nacionalinio stadiono projektą: reikia dar truputėlio kantrybės11
Europos Komisijai (EK) dar vertinant naujausius Nacionalinio stadiono Vilniuje koncesijos sutarties pakeitimus, procesas gali užtrukti, tačiau projektą perimti ketinančios nekilnojamojo turto (NT) bendrovės „Hanner“ akcininkas Arvydas Avulis n...
-
„Centromera“: banko sąlygos ir paslaugų greitis – raktai į nekilnojamojo turto pirkėjų sprendimus
Įsigyjant nekilnojamąjį turtą, norint priimti pagrįstą finansinį sprendimą, labai svarbu suprasti banko paskolos sąlygas. Šiuolaikinėje rinkoje pirkėjai tampa vis labiau finansiškai išprusę, todėl prieš pasirinkdami lyg...