„Viskas įskaičiuota“ atostogos Europoje, arba kodėl lietuviai traukia į Peloponesą?

  • Teksto dydis:

Šalia Turkijos, jau dešimtmetį esančios populiariausia lietuvių vasaros atostogų kryptimi, vis labiau populiarėja kelionės į pietų Graikiją. Egėjo ir Jonijos jūrų skalaujamas Peloponeso pusiasalis traukia poilsiautojus, ieškančius smėlio paplūdimių ir „viskas įskaičiuota“ pasiūlymų.

„Šilta jūra, malonus klimatas, smėlio paplūdimiai, istorinis paveldas ir gerai išvystyta turizmo infrastruktūra – visa tai turistams siūlo Peloponesas, vis aktyviau konkuruojantis su Turkijos kurortais. Dėl keliautojams sukurtų patrauklių sąlygų jis jau vadinamas europietiškąja Turkija, kurią nuo Lietuvos skiria vos 3 valandų skrydis“, – sakė Sigita Vaitelė, „Tez Tour“ produkto vadovė.

Pasak jos, šiame regione gausybė balto smėlio paplūdimių, kurie labiau primena Turkijos, o ne Graikijos pakrantes. O vis geriau prisitaikydami prie poilsiautojų poreikių, regiono viešbučiai siūlo ir „viskas įskaičiuota” paketus, kurie taip pat yra Turkijos vizitinė kortelė.

AdobeStock.com nuotr.

„Šiame regione yra didelių viešbučių kompleksų, čia vakarais organizuojami pramoginiai renginiai, siūlomos įvairios pramogos vaikams. Graikų viešbučiai puikiai supranta, ko reikia turistams“, – šypsojosi S. Vaitelė.

Vis dėlto atostogų šiame Graikijos pusiasalyje metu kelionių organizatoriaus atstovė kviečia neapsiriboti tik viešbučio teritorija ir aplankyti daugiau regiono vietų. Ji dalijasi savo rekomendacijomis.

AdobeStock.com nuotr.

1. Pažinkite Olimpinių žaidynių tėvynę

Peloponesas – tai antikinio paveldo lobynas: nuo legendinio Mikėnų miesto, karaliaus Agamemnono gimtinės iki žymiųjų senovės Spartos griuvėsių ir puikiai išsilaikiusio Epidauro amfiteatro – istorijos entuziastus šie lankytini objektai žavės kiekviename žingsnyje.

Vis tik šie metai – olimpiniai, todėl poilsiaujant Graikijoje tiesiog būtina užsukti ir į senąją Olimpiją, kurios senamiestis įtrauktas ir į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Šiame mieste antikos laikais dievo Dzeuso garbei kas ketverius metus vykdavo Olimpinės žaidynės. Iki šiol šių žaidynių deglai uždegami Olimpijos centre, iš čia ji pradėjo ir savo kelionę iki pat šių metų žaidynių vietos – Paryžiaus.

Peloponese stovėjo ir vienas iš 7 pasaulio stebuklų – Olimpijos Dzeuso skulptūra, deja, neišlikusi iki šių dienų.

AdobeStock.com nuotr.

2. Atraskite tradicinius Peloponeso miestus ir miestelius

Peloponeso miesteliuose galima patirti unikalių įspūdžių, kuriuose dera istorija, kultūra ir gamtos grožis, todėl juos verta įtraukti į savo atostogų Peloponese maršrutą.

Kelionių žinovė rekomenduoja aplankyti regiono sostinę Patrus, žinomus savo istoriniu paveldu, spalvingu kultūriniu karnavalu, jaunimą traukiančiu naktiniu gyvenimu. Mieste būtina aplankyti garsiąją Patrų pilį, įvertinti gražiuosius paplūdimius, pasigėrėti panoraminiais vaizdais, pasimėgauti vietinės virtuvės patiekalais.

„Kalavrita – dar vienas vaizdingas miestelis, įsikūręs Peloponeso kalnuose. Jis garsėja savo istoriniais pastatais ir gamtos grožiu, o šalia esantis Vouraikos tarpeklis ir jį kertantis vaizdingasis geležinkelio ruožas siūlo kvapą gniaužiančius vaizdus“, – pasakojo „Tez Tour“ atstovė.

AdobeStock.com nuotr.

Ji taip pat siūlo užsukti į Katakolo uostamiestį, kuriame įsikūrusios žavios kavinės ir jūros gėrybių restoranai, kviečiantys pasimėgauti šviežiais patiekalais ant jūros kranto. Taip pat – neaplenkti Pylos miestelio su Neokastro tvirtove, Navarino įlanka ir šalia esančiu nuostabiu Voidokilijos paplūdimiu, pamatyti Polilimnio krioklius su kaskadomis ir turkio spalvos baseinais.

Taip pat verta persikelti per Rio tiltą ir aplankyti labai jaukų Nafpaktos miestelį, žavintį ant kalno stūksančia pilimi ir pakrantėje įsikūrusiomis idiliškomis kavinukėmis, kuriose galima atsigaivinti šalta graikiška kava.

AdobeStock.com nuotr.

3. Ilsėkitės smėlio paplūdimiuose

Peloponesas siūlo vienus geriausių paplūdimių Graikijoje: šalia šaliai būdingų akmenuotų ir žvyro paplūdimių, šiame atostogų krašte gausu smulkaus smėlio, ramių, nepaliestų pakrančių.

„Kiekvienas paplūdimys – nuo nuošalių įlankėlių iki triukšmingų pakrančių – pasižymi unikaliu grožio ir ramybės deriniu, – sakė Graikijos žinovė ir išvardijo labiausiai rekomenduojamus. – Voidokilia paplūdimys yra vienas vaizdingiausių Graikijos paplūdimių, garsėjantis turkio spalvos vandeniu ir švelniu baltu smėliu, apsuptas smėlio kopų ir Gialovos lagūnos. O nuošalioje įlankoje esantis Foneas paplūdimys gali pasiūlyti krištolo skaidrumo vandenį ir įspūdingas uolas, čia galima mėgautis ramia ir nepaliesta gamta“.

AdobeStock.com nuotr.

4. Aplankykite Zakinto ir Kafelonijos salas

Atostogų Peloponese metu taip pat siūloma užsisakyti ekskursiją ir paplaukioti Jonijos pakrantėmis bei įvertinti žydrosios Zakinto salos grožį.

„Žinomiausias saloje – ikoninis Navagio paplūdimys, kuriame išlikusios laivo nuolaužos. Sala taip pat garsi savo gyvybingu naktiniu gyvenimu ir nesibaigiančiomis pramogomis prie vandens. O turistai kviečiami apžiūrėti ir kerinčius Mėlynuosius urvus, stebėti nykstančius jūrinius vėžlius ir mėgautis panoraminiais vaizdais iš Bochali kaimo“, – vardijo kelionių organizatoriaus atstovė.

AdobeStock.com nuotr.

Verta užsukti ir į didžiausią salą Jonijos jūroje – Kefaloniją, žavinčią savo natūraliais kraštovaizdžiais, smėlio paplūdimiais, turkio spalvos vandeniu, aukštomis uolomis ir žavingais kaimeliais. Taip pat siūloma tyrinėti valtimi pasiekiamą Melissani ežero urvą, į kurį prasiskverbianti saulės šviesa sukuria nežemišką, hipnotizuojantį mėlyną švytėjimą.

5. Užsukite į Atėnus

Viešint Peloponese galima aplankyti ir šalies sostinę Atėnus. Legendiniame mieste verta užsukti į Akropolį, buvusį senovės graikų dievų garbinimo centrą. Atėnuose žavesį kelia ir vingiuotos Plaka gatvelės, pagrindinė šalies aikštė Sintagma bei garbės gvardiečių sargybiniai, ypač – sargybos pasikeitimo ceremonija.

Pasak kelionių ekspertės, visi Atėnai tarsi alsuoja senove – tad net ir be aiškaus plano keliaujant šio miesto galvelėmis, vis prieš akis išnyra kelių tūkstančių metų istoriją menantys liudininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

buvau

buvau portretas
zakintoje pries 10 metu, kol dar nebuvo tu lietuviu, labai grazu, jura, grazus papludimiai ir zmoniu buvo mazai, dabar jau visi buduliai nusiks tuos pAPLUDIMIUS Ir nuostabia Joanijos jura

Tie lietuviai jau kaip skėriai ar koloradai ....

Tie lietuviai jau kaip skėriai ar koloradai .... portretas
Kaip tik užtinka kokią dar nenuėstą vietikę , tuoj užgriūna debesimis ....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių