Įpročiai pamažu keičiasi, stiprėja paslaugų įtaka

  • Teksto dydis:

Alternatyvų nuosavam automobiliui gausėja, tačiau didžiosios dalies Lietuvos gyventojų vairavimo įpročiai lieka nepasikeitę.

Draudimo bendrovės „Gjensidige“ užsakymu „NielsenIQ“ atlikto Lietuvos gyventojų apklausos rezultatai rodo: 75 proc. šalies vairuotojų pastaraisiais metais teigia neiškeitę nuosavo automobilio į viešojo transporto ar dalijimosi platformų paslaugas.

Duomenys rodo, kad pastaraisiais metais tik kas šeštas vairuojantis žmogus pradėjo dažniau naudotis viešuoju transportu, daugiausia didmiesčių gyventojai.

„Dalis Lietuvos gyventojų atsisako kasdienio važinėjimo nuosavu automobiliu. Matome, kad ši tendencija ryškiausia didmiesčiuose, kur gausiausia alternatyvų, o populiariausia – viešasis transportas. Tikėtina, kad žmonių pasirinkimą dažniausiai lemia noras sumažinti susisiekimui skirtas išlaidas. Didžiuosiuose miestuose kyla problemų dėl eismo spūsčių, vairuotojai ieško kitų būdų judėti, ypač piko metu“, – sakė „Gjensidige“ žalų departamento vadovė Baltijos šalims Viktorija Katilienė.

Tyrimo duomenys atskleidė: pastaraisiais metais 7 proc. mūsų šalies vairuojančių žmonių nuosavą automobilį pradėjo naudoti tik savaitgaliais.

Didmiesčiuose – eismo spūstys, vairuotojai ieško kitų būdų judėti.

Toks vairuotojų elgsenos pokytis populiariausias tarp 16–24 metų, 55–64 m. ir mažesnes pajamas turinčių vairuotojų.

„Ilgesnėms kelionėms, į užmiestį, vairuotojai renkasi nuosavą automobilį, trumpesnius atstumus nusprendžia važiuoti taupiau ir tvariau, pavyzdžiui, viešuoju transportu, dviračiais, elektriniais paspirtukais ar kitomis transporto priemonėmis“, – teigė „Gjensidige“ atstovė.

Vos 5 proc. apklaustųjų vietoj nuosavo automobilio ėmė naudotis pavėžėjų ir transporto priemonių nuomos platformų paslaugomis.

Tokį sprendimą dažniausiai renkasi jaunesni vairuotojai: 18 proc. – 16–19 m. ir 11 proc. – 20–24 m.

„Gali būti, kad jaunieji vairuotojai dar neturi savo automobilio arba sąmoningai nevairuoja patys, kai vyksta pramogauti ar švęsti. Automobilį jau įsigiję žmonės šia galimybe naudojasi, kai negali ar nenori vykti nuosavu automobiliu. Augant paslaugų įvairovei, prieinamumui ir atsižvelgiant į lanksčią ir patrauklią kainodarą, turėtų augti ir jų populiarumas“, – sakė V. Katilienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių