60-ajame „Poezijos pavasaryje“ įteiktos Vilniaus mero premijos

„Poezijos pavasariui“ artėjant į pabaigą, M. ir J. Šlapelių name-muziejuje už literatūrinę kūrybą Vilniui ir apie Vilnių įteiktos dvi piniginės 3 tūkst. eurų premijos.

Poetui, prozininkui Alvydui Valentai premija skirta už Vilniaus atskleidimą XIV amžiaus, XX amžiaus pradžios ir pabaigos, šių dienų pavidalais naujausioje knygoje, rinktinėje „Amerikos atradimas, arba vaizduotės šokis“. Poetei ir vertėjai Vandai Martins, vertėjai, literatūrologei dr. Almai Lapinskienei bei poetui ir vertėjui Aleksandrui Sniežko skirta bendra premija už kūrėjų ir vertėjų bendrystę, Vilniaus literatūros puoselėjimą įvairiomis kalbomis.

„Nuo senų laikų garsėjęs kaip atviras kūrybingiems žmonės miestas Vilnius įkvepia kurti ir šiandien. Džiugu, kad Vilnius tampa įkvėpimo šaltiniu rašytojams ir skaitytojai gali patirti miestą iš visiškai naujos perspektyvos. Jūsų kūriniai pristato mūsų mylimą miestą pasauliui. Niekada nenustokite rašyti apie Vilnių“, – sako Vilniaus vicemerė Simona Bieliūnė.

Poetui, prozininkui A. Valentai premija skirta už eilėraščių knygą „Amerikos atradimas arba vaizduotės šokis”. Būdamas neregys A. Valenta mūsų vaizduotėje įsirėžusį miestą ir jo vaizdinius perteikia iš kitos perspektyvos. Vilnius pristatomas ne tik per skirtingus gyvavimo etapus, jo šviesiąsias puse ir niūresnę realybę. Poetinis žvilgsnis skaitytoją priverčia į Vilnių pažvelgti kiek kitaip – tarsi kliautis reikėtų ne vaizdiniais, o kojomis, ausimis, nosimi.

Už Vilniaus jubiliejui skirtą trikalbę eilėraščių rinktinę „Žaibai virš Vilniaus“ kūrėjų ir vertėjų bendrystę, Vilniaus literatūros puoselėjimą įvairiomis kalbomis bendra premija skirta poetei ir vertėjai V. Martins, vertėjai, literatūrologei dr. A. Lapinskienei bei poetui ir vertėjui A. Sniežko. Ši knyga – vilniečių: baltarusių, lietuvių, lenkų dovana amžinai jaunam Vilniui 700-ties metų sukakties proga. V. Martins eilėraščius iš baltarusių į lietuvių kalbą vertė humanitarinių mokslų daktarė A. Lapinskienė, kuri jau 40 metų yra vertėja iš baltarusių kalbos į lietuvių. Vienas vyriausių ir žinomiausių Vilniaus krašto poetų A. Sniežko vertė eilėraščius iš baltarusių kalbos į lenkų. V. Martins daug keliauja po Lietuvą ir kitas šalis, organizuoja renginius, kuriuose supažindina užsienio skaitytojus su baltarusių ir lietuvių kultūra bei literatūra.

Taip pat šiandien įteiktas ir dar vienas svarbus apdovanojimas – Laimono Noreikos vardo apdovanojimas – teatro, kino aktoriui Henrikui Savickiui.

Per penkiolika festivalio dienų įvyks 136 renginiai ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse. Beveik 30 renginių – sostinėje. Vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami sekmadienį (gegužės 26 d.) apsilankyti baigiamajame tarptautinio festivalio „Poezijos pavasaris“ vakare Vilniaus rotušėje. Renginį moderuos rašytojai Renata Šerelytė ir Alvydas Šlepikas.

Nuo 1965-ųjų kasmet organizuojamą tarptautinį poezijos festivalį rengia Lietuvos rašytojų sąjunga ir Rašytojų klubas. Festivalyje savo kūrybą skaito Lietuvos ir užsienio poetai, dalyvauja aktoriai, dainininkai, muzikantai, dailininkai. Vilniaus mero premijos teikiamos jau beveik 20 metų – nuo 2005-ųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių